Üzlettársa furcsa cége szakíthatott a Vári vezette társaság EKG-tenderén

2019. szeptember 28. 09:57 2019. szept. 28. 09:57

Vári Attila, a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje vezette önkormányzati sportcég éveken át kemény pénzeket fizetett ki sportolói telemetriás EKG szűrésére és ilyen adatbázis létrehozására. A nyertes cég tulajával Várinak és Bánki Erik testvérének közös cége van, ám tízmilliók ide vagy oda, az adatbázisról, mérésekről is kevesen hallottak. Nem ez az első gyanús összefonódás Vári és Bánki Erik üzleti körei között.

Vári, Bánki, Bauer

A Pécs STOP korábban már cikkezett arról, hogy Vári Attilának, a budafoki kötődésű sportvezetőnek, akit a Fidesz most Pécs polgármestereként látna szívesen, közös cége van Bauer Zsolttal, Bánki Erik Testvérével, a céget Cardio Complexnek hívják. (Közben kiderült az is, hogy Vári frissen kinevezett vízilabda szövetségi vezetőként busás TAO-pénzt hagyott jóvá a Bauer vezette mohácsi sportegyesületnek, és jó eséllyel ki is vett belőle bő 2,5-3 milliót évente. A fenti cégben Vári másik üzlettársát Gelencsér Tibornak hívják, a történet egyik főszereplője, amit a Népszava tárt fel, az ő cége, az EKG Telemetrik Kft.

Ha többet szeretne megtudni a társaságról, akkor sem érdemes a honlapjára kattintani (http://ekgtelemetrik.com/), mert abból csak az derül ki, hogy az oldalt még fejlesztik, ha egyáltalán foglalkozik vele valaki: a szöveges részek a standard nyomdai helykitöltő, latin-utánzat halandzsával vannak kitöltve, még egy telefonszámot sem találni rajta. Valószínűleg az itt feltüntetett címen is hiába kopogtatna bárki, mert az nem egyezik meg a cégjegyzékben találhatóval. A bejegyzés adatai szerint a társaságot 2009-ben alapították, fő tevékenysége gyógyszer-kereskedelem.

Felszalad a pulzus

Ha honlapjával nem is csábított túl sok ügyfelet a társaság, a más cégben a tulaj üzlettársa, Vári Attila vezette pécsi önkormányzati sportcég, a PSN Zrt. látott fantáziát a Telemetrikben. (Itt jegyezzük meg, hogy 2011 óta a hazai közbeszerzéseket taglaló hivatalos honlap szerint egyetlen más tendert sem nyert el a Telemetrik.)

A cél egyébként igen nemes: a PSN Zrt. 2013 évtől kezdődően minden évben TAO forrásból, közbeszerzési eljárás keretében pályáztatta meg a kézilabda, a vízilabda és a labdarúgó szakosztályban különböző korosztályok, köztük gyermek, serdülő és ifi korosztályú sportolóinak az EKG szűrését és az adatok digitális formában szerveren történő tárolását és a rendszer folyamatos működtetését.

A Társaság A Közérdekű Adatokért (TAKA) 2019 nevű ügyvédekből álló szervezet elemzésében arról ír, hogy „a rendszernek képesnek kellett lennie intelligens módon, humán erőforrás igénybevétele nélkül az egyes korábbi időpontokban végzett EKG mérések eredményeihez képest a kardiológiai változások helyszíni, azonnali, automatikus detektálására edzés előtt, edzés után, rizikómérésekkel, az eljárások teljes körű dokumentálásával, naplózásával, kardiológus vagy belgyógyász szakorvos és asszisztencia közreműködésével. Az adatbázisnak alkalmasnak kellett lennie arra, hogy az EKG eltérés esetén azonnal riassza a sportolót, vagy a mérést végzőt, így lehetővé téve az azonnali szakorvosi konzultációt és szükség esetén az orvosi beavatkozást.” Nota bene: látszólag egy komoly fegyverről van szó a fiatal sportolókra leselkedő egyik legalattomosabb veszély, a hirtelen szívhalál ellen.

A TAKA egyébként közérdekű adatigényléssel is fordult a PSN felé, ám Vári 5 millió forintot kért a válaszok összegyűjtéséért, amit az ügyvédek hiába támadtak meg bíróságon, maradt az összeg, így más, hozzáférhető adatokból dolgoztak.

Vérmérséklet

Az EKG Telemetrik évről évre csinos összeget gyűjtött be azért, hogy a fiatal sportolók biztonságban lehessenek. 2013-ban 8, 2014-ben 5,1, 2015-ben 4,4 millió forintnyi TAO pénzt nyertek a célra. 2016-ra vonatkozóan pont nincs fent ilyen adat a PSN Zrt. honlapján, pedig a Közbeszerzés.hu tanúsága szerint szintet léptek: 17,5 millió forintot nyert a Telemetrik. A számláló tovább ugrott 2017-ben: ekkor már 25 millió forint volt a közbeszerzés összege – ennek sincs nyoma a PSN oldalán. Tény, hogy a későbbi, jóval drágább mérésekbe a pályázati anyagok szerint jóval több embert vontak be, ám ezzel együtt is sokkal költségesebbek voltak, mint például az első, 2013-as pályázat, pedig elvileg ekkor kellett megvenni a műszereket és kiépíteni a rendszert.

A TAKA szerint minden évben igazolták a korábbi évek szerződéseiben előírt feladatok elvégzését, hiszen például a 2014-es pályázati felhívás már a „korábbi adatbázis továbbfejlesztésére” irányul, erre enged következtetni a többi felhívás tartalma is. Valamint arra, hogy a megbízási díjakat nyilvánvalóan kifizették, a megrendelő elszámolt az önrészt biztosító önkormányzat, illetve

elszámolt a TAO támogatást folyósító szakszövetség felé.

Ami nem is lenne baj, ha a rendszer valóban üzemelne, és óvná a fiatal sportolók életét. Ám ez a jelek szerint sem Vári Attilának, sem az üzlettársának nem volt elég fontos, ami azért furcsa, mert a PSN vezér – fideszes polgármesterjelölt éppen fiatalon, sikeres sportolóként szerzett magának nevet.

A TAKA szerint „a különböző szakosztályi edzők előadása szerint ilyen mérések 2018-ig, azaz öt éven keresztül nem történtek, illetve néhány edző szerint egy-egy alkalommal valamilyen mérés történt, de ha mégis történtek, annak céljáról és eredményéről sem az edzők, sem a sportolók, sem a szülők nem tudnak, tudtak”.

A pályázati kiírás alapján aprólékos munkának tűnik, amit a Telemetrik vállalt évről évre. Első évben 191 sportoló edzés előtti és utáni EKG mérése, szűrési protokoll készítése és a többi feladat várt a cégre, a későbbi években 133, 88, majd már 586, illetve 674 sportoló adatait kellett, vagy kellett volna felvenni és rendszerbe foglalni.

Ehhez képest a TAKA nemigen talált olyan sportolót, aki részt vett volna ilyen vizsgálaton.

Beszéltünk a PSN egy neve elhallgatását kérő edzőjével, aki megerősítette mindezt: ha voltak is mérések – bár ezekről is kevesen hallottak a szakosztályoknál -, adatokat soha nem látott, sem bármilyen rendszernek a nyomát, ami ezen a módon óvná a fiatal sportolók életét.

Azaz, ha Vári üzlettársa eleget tett is a pályázati kiírásnak, akkor a pécsi adófizetők pénzével nem bántak elég gondosan, amikor a PSN-től ajánlatot kértek, hiszen a legkevésbé sem körvonalazódik, hogy a rendszer, az adatbázis hogyan óvná a fiatal sportolók életét, bő 60 millió forint elköltése után.

Forrás: Pécsi STOP/Népszava