Vajon visszafizeti Pécs hat hét alatt a 3 milliárdos adósságot?

2018. november 23. 09:02 2018. nov. 23. 09:02

Tavaly nyáron már lehetett hallani róla, szeptemberre aztán egy puccs mellett ki is derült, hogy Pécs önkormányzata több milliárd forintos hiánnyal küzd. A kormány több részletben 12 milliárd forintnál is több kölcsönt adott, de úgy, hogy ebből az első 3 milliárd forintot 2018 végéig visszatörleszti Pécs.

2017 nyarán már lehetett hallani róla, hogy Pécs gazdaságában akad néminemű költségvetési lyuk, ám az nyár végére, szeptember elejére derült ki, hogy több milliárd forintos hiányról van szó.

A 2017-es ősz nem kedvezett a helyi Fidesznek, az meg pláne még rátett egy lapáttal a párt közhangulatára, hogy augusztus végén egy olyan puccsot sikerült levezényelnie Csizi Péternek és Hoppál Péternek Páva Zsolt ellen, amiért utána gratuláció helyett csak nagy lecseszés lett a jutalom.

Tavaly decemberben végül a kormány 6,54 milliárd forintos kölcsönt adott az önkormányzatnak azzal, hogy ezt 2020-ig vissza is kell fizetni ám (elég erős feltételekkel: a Magyar Államkincstár kvázi-helytartóként sok jogot kapott arra, hogy beleszóljon a város gazdálkodásába).

Aztán 2018 elején még kapott 3+3 milliárd forintos kölcsönt a városvezetés. A Pécsi Újság akkori cikke szerint az újonnan érkezett 6 milliárd egyik fele az OTP-s likviditási folyószámlahitelt volt hivatott kiváltani, ráadásul kamatmentesen. Ezt azonban - mint a banki folyószámla-hiteleknél - még idén év végéig vissza kell fizetni (a másik 3 milliárdot 2020 végéig).

Mivel az évből jó hat hét van hátra összesen, nagy kérdés, hogy vajon hogy áll az önkormányzat ennek a hárommilliárdos összeg felhasználásával és visszafizetésével.

Az már idén nyáron kiderült, hogy több ponton lesznek megszorítások (a parkolás és buszjegyek ára nőtt - a parkolás díjtétele januártól újabb körben drágul), több ember pedig már beleesett a leépítésbe - legutóbb az Elszámolóház.

Hoppál Péter még márciusban mondta el, hogy a városi cégek hiánya 12 milliárd forint körül áll (amit az állam nem vállal át). Páva Zsolt polgármester viszont még szeptember végén olyan interjút adott a megújított Pécs TV-ben, amikből ezek csupán mint bagatell dolgok derültek ki.