Végrehajtást kért volt dolgozói ellen a Zsolnay Porcelánmanufaktúra

2018. április 30. 16:40 2018. ápr. 30. 16:40

Végrehajtást kért a Zsolnay Porcelánmanufaktúra azon volt dolgozói ellen, akik még 2016 júniusában hagyták ott a gyárat. A két évvel ezelőtti helyzet felelősei egy ideje már csak hárítanak.

Végrehajtást kért a Zsolnay Porcelánmanufaktúra azon volt dolgozói ellen, akik még 2016-ban léptek ki tömegesen a cégtől.

A Hír TV cikke szerint a végrehajtást a 117 kilépő volt dolgozó közül 110 ellen indították meg, heten ugyanis kifizették a porcelánmanufaktúra által követelt, fejenként 200 ezer forintos összeget.

"A dolgozókat felszólítottuk, hogy tegyenek eleget a fizetési kötelezettségüknek. A dolgozók közül heten önként fizettek, megfizették a Zsolnay Porcelánmanufaktúra ZRT-nek járó követelést. A többiekkel szemben végrehajtási eljárást kezdeményeztünk, és gyakorlatilag innentől kezdve a végrehajtó fogja ezeket a követeléseket behajtani"

- magyarázta a tévécsatornának Bodnár Imre, a porcelánmanufaktúra jogi képviselője.

Mint ismert, 2016 júniusában a pécsi önkormányzat felől érkező jelzésekre (mint például azon polgármesteri ígéret, hogy megvédik őket a volt cég esetleges peres ügyeitől) 117 munkavállaló egyszerre állt fel a Zsolnay Porcelánmanufaktúrától, majd kerültek át az önkormányzat által gründolt Ledina Kerémia Kft-be. Emiatt a porcelánmanufaktúra pert indított a volt munkavállalói ellen, aminek 2018 tavaszán az lett a vége, hogy jogerősen a cég nyert a volt dolgozók ellen, fejenként mintegy 200 ezer forintot, összesen 23 millió forintot követelve rajtuk.

A Ledina Kerémia 2016 nyár vége óta kikerült az önkormányzat alól, azóta többszöri tulajdonosváltáson is átesett, a legutolsó ígéret az volt, hogy azon munkavállalók kötelezettségét teljesíti a cég a porcelánmanufaktúra felé, akik a Ledina jelenlegi munkatársai.

Közben azonban három volt Zsolnay-dolgozó a Ledinával szemben nyert pert, mert hogy a Ledina több hónapig nem foglalkoztatta őket.

Mostanra egyébként nemcsak a pécsi Fidesz és külön Páva Zsolt polgármester, de még az akkor még a város ügyvédjeként eljáró Szabó Iván is kihátrált a volt dolgozók mögül, sorsukra hagyva őket.