Videokonferencián mosták az agyakat

2013. szeptember 23. 16:20 2013. szept. 23. 16:20

Több mint 600 közigazgatásban dolgozó férfi és nő hallhatta egy videokonferencián a napokban azt a prezentációt, mely szerint ők korábban egy szocialista szemléletet követő, elhibázott finanszírozású és korrupciós ügyekkel terhelt rendszerben dolgoztak.



Pénteken körkapcsolással zajlott az a videokonferencia, amelyen a fővárosi és a megyei kormányhivatalok, valamint a járási hivatalok működésének tapasztalatairól esett szó.

Az elhangzottakat Pécsett mintegy 60-80, országosan több mint 600 köztisztviselő kísérhette figyelemmel.

Mivel szinte mindegyikük a közigazgatásban dolgozott már a Fidesz-féle közigazgatás-újjászervezést megelőzően is, minden bizonnyal különös érdeklődéssel - vagy nem - figyelték Kovács Zoltán Veszprém megyei kormánymegbízott előadását.
Kovács a közigazgatás átalakítása előtti és utáni idők közötti markáns különbségeket igyekezett megvilágítani. A kormánymegbízott szerint - ahogy ő fogalmazott - a "szervezetrendszer megújítását" megelőzően a közigazgatás jellemzője volt egyebek mellett a "szocialista közigazgatási szemlélet" (ez alatt a régióalapú gondolkodás rémét értette az előadó), a "túlzott bürokrácia", az "elhibázott finanszírozás", a "stratégiai szemlélet elmaradása" és a "korrupciós ügyek".

A kormánymegbízott ezzel szembe állította a Fidesz "Jó Állam Programját". Szerinte a közigazgatás átalakításának eredménye egyebek mellett az átlátható feladatmegosztás, az egységes, magasabb szintű szolgáltatás, az ügyfélközpontú közigazgatás és a partnerségi szemlélet kialakulása.

Kovács Zoltán mindezt azoknak magyarázta, akik dolgoztak az előző rendszerben, és nagy valószínűséggel ugyanazt a munkát végzik, talán egy másik épületben. Legfeljebb hatékonyabban, stratégiaibb szemlélettel és kevésbé korruptan.

Forrás: Forrás: Pécsi Stop