Vincze Balázs perelni fog a leváltása miatt

2019. november 15. 12:13 2019. nov. 15. 12:13

A Népszavának nyilatkozott a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. menesztett vezetője, szerinte joga volt aláírni azt a szerződést, ami miatt kiadták az útját. Péterffy Attila polgármester szerint viszont ehhez előbb ki kellett volna kérnie az önkormányzat előzetes hozzájárulását. 

Mint ismert, november 14-én, csütörtökön rendkívüli ülésen döntött úgy a pécsi, immáron ellenzéki többségű közgyűlés, hogy menesztik a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt-t 2015 szeptembere óta vezető Vincze Balázs többszörösen díjazott balettművészt, koreográfust.

A Fidesz, valamint az ÖPE-KDNP frakciók mind a hét tagja már az ezt tárgyaló napirend előtt tiltakozott, mondván "politikai tisztogatás" történik (ugyanis az önkormányzat lapját kiadó cég vezetőjét is kiakolbólították), és kivonultak az ülésteremből.

A menesztéssel kapcsolatban Péterffy Attila polgármester kiadott egy közleményt is, amely szerint a ZSÖK Nkft. átvilágítása során kiderült, hogy Vincze a cég ügyvezetőjeként nettó 165 millió, bruttó 209,6 millió forintos szerződést kötött egy pécsi rádiót működtető céggel (lapunk úgy tudja, a pécsi Rádió 1-ről van szó). 

Csakhogy egy ilyen nagy összegű szerződés aláírásához a polgármester szerint Vinczének az alapító önkormányzat közgyűlésének előzetes hozzájárulását kellett volna kérnie. Mivel ez nem történt meg, így Péterffyék álláspontja szerint

" megszegte a társaság Szervezeti és Működési Szabályzatát, Beszerzési Szabályzatát, Alapító Okiratát, valamint a pécsi önkormányzat vagyonrendeletét"

A közgyűlés egyelőre 6 hónap időtartammal Rózsa Zoltán nevezte ki ideiglenes ügyvezetőnek, aki eddig ügyvezető-helyettes volt a cégnél.

A Népszava utolérte telefonon Vincze Balázst, aki a lap munkatársának azt mondta, hogy "joga volt aláírni a visszahívására indokot adó szerződést, így a közgyűlés döntését megtámadja a bíróságon."

Forrás: Pécsi STOP/Népszava