Visszaélés miatt leváltották a Tüke Busz Zrt. igazgatóságának elnökét

2021. február 23. 15:16 2021. feb. 23. 15:16

Péterffy Attila közleményben tudatta, hogy a városvezető koalíciókkal egyeztetve hozta meg a döntést, amelyet a mai napon megtartott online konzultáción közölt és a közgyűlés többsége támogatta döntését.

A döntését Péterffy Attila azzal indokolta, hogy az önkormányzati társaságnál folytatott jogi audit eredménye alapján felmerült a hivatali visszaélés gyanúja, ezért volt kénytelen felmenteni a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatói cím használatára feljogosított igazgatósági elnököt.

A teljes közleményt változtatás nélkül közöljük:

A mai napon – 2021 február 23-a, kedden – azonnali hatállyal visszahívtam a Tüke Busz Zrt. igazgatóságának elnökét, Gelencsér Gyulát. A posztra a társaság tulajdonosi jogainak gyakorlójaként Bánkuti Istvánt neveztem ki. A döntést egyeztettem a városvezető koalíciók tagjaival és a közgyűlés minden képviselőjével a ma összehívott online konzultáción, amelyen a többség támogatta a lépést.

A döntés közvetlen előzménye az önkormányzati társaságnál végzett jogi audit eredménye. Az átvilágítás dokumentumai alapján a Tüke Busz Zrt. 2016 és 2019 között egy beszerzési láncon keresztül vásárolta meg a helyi járatú buszokhoz szükséges gumiabroncsokat. Mindezt oly módon, hogy a Tüke Busz egyik vezető beosztású alkalmazottja, korábbi igazgatósági tagja hozzátartozóinak érdekeltségét hozta helyzetbe a beszerzések során.

A jogi audit által feltárt ügyek felvetik a hűtlen kezelés gyanúját, ennek okán mentettem fel a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatói cím használatára feljogosított igazgatósági elnököt. Utódjától azt várom, hogy az átvilágítás nyomán megtegye a szükséges jogi és munkáltatói lépéseket.

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere