Zöld, modern és megközelíthető Vásárteret szeretnének a pécsiek

2024. szeptember 3. 18:34 2024. szept. 3. 18:34

Több zöldterületet, megújuló energia-használatot, modernebb árusítóhelyeket, több és kényelmesebb szolgáltatást és jobb megközelíthetőséget, illetve parkolást szeretnének a pécsiek a Vásártéren. A terület megújításáról májusban indított közvélemény-kutatást az önkormányzat. Az összetett kérdéssort több mint 2800-an töltötték ki - írja sajtóközleményében a pécsi városháza.

A Misina TetőPont létrehozásához hasonlóan ezúttal a korszerűsítés előtt álló Vásártér kapcsán kérdezte meg a pécsiek véleményét a pécsi önkormányzat. Az esztétikai, illetve funkcionalitás és gazdasági fenntarthatósági szempontok miatt is szükségszerű felújítást a TOP Plusz program támogatásával a 2021–2027-es európai uniós ciklusban tervezi megvalósítani a város.

A pécsiek először egy összetett kérdőív kitöltésével mondhatták el véleményüket arról, hogy milyennek képzelik el az új Vásárteret. Az online közvéleménykutatásra június közepéig várták a válaszokat. 

Egyértelmű a pécsiek szándéka

A válaszadók csaknem 94%-a értett egyet azzal, hogy a Vásártér fejlesztése fontos cél. A legtöbb szavazatot három fejlesztési irány kapta.

A válaszadók csaknem 89%-a zöld és környezetbarát fejlesztéseknek örülne a területen. Így jelentős mértékű fásítást és nagy gyepfelületek kialakítását szorgalmazták, illetve javasolták egy nyitott közpark létrehozását. Emellett az épületek energiatakarékos megújítását, víz- és energiahatékony megoldásokat, valamint a szelektív hulladékgyűjtés kiterjesztését tartanák fontosnak.

A kérdőívet kitöltők 87%-a szeretné, ha a Vásártér közlekedése javulna a jövőben. A válaszadók szerint ezt több parkolóhely kiépítésével és a parkolási szolgáltatás digitalizálásával, további kerékpártárolók és egy Pécsike közösségi kerékpárkölcsönző dokkolóállomás kiépítésével, valamint környezetbarát közlekedési lehetőségek fejlesztésével, például elektromos járműtöltők telepítésével lehetne elérni.

A válaszadók többsége szeretné a Vásártér jelenlegi kereskedelmi és szolgáltató funkcióinak továbbfejlesztését. Így a pavilonok és árusítóhelyek modernizálását, a régiségvásár fejlesztését, a parkolás optimalizálását és az autókereskedések átalakítását tartották a pécsiek a legfontosabbnak.

Tízből nyolc válaszadó emellett további kereskedelemfejlesztési beruházásokat is szívesen látna a Vásártéren. Így további vizesblokkok létesítését, új, klímatudatos vásárlási lehetőségek (például csomagolásmentes bolt) létrehozását, kézműves piac és mindennap nyitva lévő bevásárlóközpont megnyitását, valamint elektromos beléptetés kiépítését ösztönöznék.

A kérdőívre beérkezett válaszok alapján az is látszik, hogy milyen fejlesztési célokat támogatnak kevesebben. Így például a Vásártér sport- és kulturális szolgáltatásainak bővítését, illetve családbarát és szórakoztató funkciók kialakítását csak a válaszadók 60%-a támogatná.

Tó, csendőrség és ivókutak – valódi ötletbörze a Vásártér kapcsán

Az online kérdőívben a válaszadóknak lehetőségük volt egyéni ötletekkel segíteni a fejlesztési koncepció kidolgozását. A javaslatok között szerepelt egy szabadidős tó és pihenőhelyek kialakítása, térfigyelő kamerarendszer és vásártéri csendőrség létrehozása, illetve egy parkolóház megépítése is.

Emellett az akadálymentesített szolgáltatások bővítését, ingyenes, de legalábbis sűrűbb buszjáratok indítását, ivókutak kiépítését, valamint kulturális és közösségi programoknak helyszínt biztosító terület kialakítását is javasolták.

Koncepcióterv készül

A beérkezett vélemények és javaslatok alapján a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. lakossági véleményezésre alkalmas koncepcióterveket készíttet. A koncepciótervekben több fontos szempontot kell megvizsgálni.

Az infrastrukturális megújulás keretében az elavult épületeket, beleértve az irodákat, pavilonépületeket és árusítóhelyeket, valamint a közműveket, korszerűsíteni szükséges. Fontos a további fedett árusítóhelyek kialakítása, a régiségvásár fejlesztése, valamint további akadálymentes és normál mosdók létesítése is. Emellett hangsúlyt kap egy markáns bejárati rész kialakítása, valamint nagyobb férőhelyes kerékpártárolók és parkolók létesítése mind a telken belül, mind annak közvetlen környezetében.

Az útburkolatok megújítása mellett elengedhetetlen az intelligens technológiák bevezetése a parkolás és a közlekedés optimalizálása érdekében. Továbbá új zöldfelületek és parkok létrehozása is szükséges, illetve az autókereskedések számára kijelölt helyek és a hozzájuk kapcsolódó funkciók átgondolása.

Az információs táblák és padok elhelyezése mellett vizsgálni kell az árusok parkolási és rakodási lehetőségeit, elkülönítve azokat a gyalogos útvonalaktól, valamint a közlekedési infrastruktúra általános fejlesztésének lehetőségeit.

A fejlesztéseknek illeszkedniük kell Pécs klímasemlegességi céljaihoz, így vizsgálni kell a megújuló energia használatának lehetőségét, valamint a szelektív hulladékgyűjtés bevezetését. A cél emellett egy olyan multifunkcionális tér létrehozása, amely nemcsak vásárlási lehetőségeket kínál, hanem közösségi és kulturális programok számára is helyet biztosíthat.

A pécsiek dönthetnek arról, milyen legyen a Vásártér

A koncepciótervről újra a pécsiek véleményét kéri majd az önkormányzat, és az általuk véglegesített koncepcióterv alapján írják majd ki a Vásártér tervpályázatát, amely meghatározza a konkrét fejlesztési irányokat és lépéseket. Továbbra is számítunk a pécsi közösség aktív részvételére, hogy a Vásártér valóban olyan legyen, amelyre minden pécsi büszke lehet.

 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata