Születésnapot ünnepel Kordé Emese pécsi fitness világ- és Európa-bajnok

2020. május 28. 15:55 2020. máj. 28. 15:55

Ötven éves lett az egykori fitness világ- és Európa-bajnok Kordé Emese, aki közel húsz éve Stockholmból és Kijevből tért haza arannyal. Napjainkban PTE Testnevelési és Sporttudományi Intézetben oktat edző és tanárképzésen, az egyetemi munkája mellett a Mecsek Fitnessben tart csoportos órákat.

- Összetett sportágat választottál. Laikus számára szükség van erőre, ritmusos mozgásra, szépségre. Számodra mi volt az erősséged a vb- és Eb-címek elnyerésénél?

A fitness versenyeken három forduló volt. Estélyi ruhában kezdtük, ez nagyon szubjektív része volt a versenyeknek. A második fordulóban fürdőruhában kellett a színpadon megjelenni, ahol egy arányos, izmos, de még nőies, harmonikus alakot vártak a bírók. A genetikai adottságaim tökéletesek voltak, amit apukámtól örököltem. 

Az edzéseken szorgalmas  voltam, mindent megcsináltam, amit az edzőm kért tőlem. A szigorú diétát a fegyelmemnek köszönhetően mindig betartottam, soha nem ettem félre.

Ebben a fordulóban mindig az elsők között voltam. A harmadik forduló volt a kedvencem, ahol egy szabadon választott gyakorlatot kellett bemutatni. Tornász múltamnak köszönhetően ebben nagyon sikeres voltam.

Kordé Emese (fotó: Kordé Emese)

- Nagyon sokan a PMFC pályáján ismertek meg, edzést tartottál a labdarúgóknak. Véleményed szerint mennyire fontos a koordinált mozgás a labdajátékokban?

A PMFC pályán nőttem fel, ott volt a tornacsarnok. Miután abbahagytam a tornát, aerobik órákat tartottam ott, így kerültek hozzám a labdarúgók is. Először nagyon idegenkedtek ettől a zenés mozgásformától, de hamar belejöttek.  Úgy érzem, hogy szívesen csinálták és jól érezték magukat az órákon. 

A mozgáskoordinációnak nem csak a labdajátékokban, de minden sportágban fontos szerepe van a mozgásszabályozás létrejöttében, az adott feltételeknek megfelelően. A játékosok hasznosnak tartották az edzéseket, a rendszeres gyakorlás eredményeként javult az egyensúlyozó-, térbeli tájékozódó-, ritmus-, reakció képességük és a kinesztetikus érzékelésük. Ezeken a foglalkozásokon nagy hangsúlyt fektettünk az izületi mozgékonyság fejlesztésére is. Pécsről elköltözve Budapestre a Ferencváros labdarúgóinál folytattam a munkát. Napjainkban 

- A legfényesebb serlegeket, érmeket mennyire tartod otthonodban díszhelyen?

Nincsenek díszhelyen, egyelőre a lakás minden pontján vannak kupák, ahol találok helyet. Talán majd egyszer kialakítok az eredményeimhez méltó szobát, akkor a több száz érmem is előkerülhet a dobozokból.

- Egyetemen dolgozol, egész pontosan a PTE Testnevelési és Sporttudományi Intézetében. Mondhatjuk, a törzsgárda tagja lehetsz az intézetben. Gondolkozol munkahely-váltásban?

Imádom a munkám, azzal foglalkozom, amihez értek, amit gyerekkorom óta csinálok. Jól érzem magam a munkahelyemen, nem gondolkodom váltáson.

- Emlékezetem szerint fiad, Dávid már felnőtt. Mennyire választott  édesanyjáéhoz közeli szakmát? 

Dávid a világ legjobb gyereke. Gyerekkorától sportolt, a mozgás a mai napig része az életének. Ez közös bennünk, de tőlem távoli szakmát választott. Jogász lett belőle, és a munkájában ugyanolyan sikeres, mint én voltam a sportban. 

- A magyar tornászválogatott tagja is voltál, mennyire befolyásolta későbbi életed?

Igen, válogatott tornász is voltam, ez a tornászmúltam határozott meg mindent a későbbi életemben.  Jelenleg az egyetemi munkám mellett a Mecsek Fitnessben tartok csoportos órákat.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP