Távozott a pécsi önkormányzati lap főszerkesztője

2019. november 18. 18:43 2019. nov. 18. 18:43

Távozott az az újságoknál betöltött posztjáról Bóka Máté Ciprián, a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. kiadásában megjelenő Pécsi Hírek és PécsMa kiadványok főszerkesztője - jelentette be hétfő kora este a pécsi önkormányzat.

A közlemény szerint Bóka november 15-ével távozott az újságoknál betöltött posztjáról. A pécsi önkormányzatának tulajdonában lévő társaságnál betöltött munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg, amelynek feltételeiről mindenben megállapodás született a távozó főszerkesztő és a cég ügyvezetője között.

A volt főszerkesztőt 2015-ben a Pécsi Járásbíróság jogerősen bűnösnek találta rágalmazás vétségében egy olyan cikk miatt, amely Szemán Istvánról, egykori bányászról, baloldali és szakszervezeti aktivistáról szólt. Az önkormányzati és kormánypropagandát harsogó sajtótermék ellen tavaly májusban tüntettek a Széchenyi téren, vörös festékkel fújva le a Pécsi Hírek példányait. 

A közpénzen fenntartott, nyomtatott formában minden pécsi háztartásba eljuttatott ingyenes lap, akárcsak a jelenlegi közmédia, nem az objektivitásáról volt híres. Miközben a kormánypárt jelöltjét, Vári Attilát az egekig magasztalták az abban megjelenő írások, az ellenzéki aspiránst, Péterffy Attilát, aki mintegy 6000 szavazat előnnyel szerezte meg a polgármesteri címet, rendre ekézték.

Igaz, legalább nem torz arccal mutatta be a Mindenki Pécsért Egyesület akkori jelöltjét, mint ahogy a bajai önkormányzati lap tette az ellenzéki jelöltekkel, hogy utána, ellenzéki győzelem okán, sajtószabadságot ünneplő publicisztikával pályázzon az Évtized Legtehetségesebb Barna Nyelve Nagydíjra.

A Pécsi Kommunikációs Központ Kft.-nél már múlt csütörtökön fejet cseréltek: a közgyűlés döntése értelmében Bleszity Péter váltotta Katreiner Zoltánt az élen. Változás van a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-nél is: egy 200 milliós szerződés miatt szélnek eresztették Vincze Balázst, aki állítólag nem köthette volna meg a paktumot az önkormányzat előzetes hozzájárulása nélkül. Vincze, aki immáron fideszesként nyerte meg a nyugotszenterzsébeti polgármesterséget, azt állítja, joga volt aláírni a szerződést, és perelni fog leváltása miatt.

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP