Az ügyészség azt kéri, hogy a Volvo-ügyben hozott felmentő ítéletet érvénytelenítsék

2023. szeptember 11. 10:37 2023. szept. 11. 10:37

A Szabad Pécs értesülése szerint jövő tavasszal másodfokon döntés születhet a 2015-ös pécsi buszvásárlási ügyben a Pécsi Ítélőtáblán. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú Kaposvári ítélet hatályon kívül helyezését kérte.

Május elején elsőfokú ítélet született a pécsi Volvo-perben, ami a Kaposvári Törvényszéken zajlott le. A bíróság mind a holland–magyar kettős állampolgár Cs. A.-t, mind a holland állampolgár S. P.-t felmentette a vádak alól. Azonban a korábbi harmadrendű vádlott, P. E., bűnösségét korábban elismerte, és őt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték pénzmosás miatt. Az elsőfokú felmentő ítélet sokakat felháborított, különösen nehezen értelmezhető volt azért, mert az első és másodrendű vádlottal kapcsolatban álló, a Volvo-beszerzéshez egyértelműen köthető fideszes politikus, Bánki Erikhez üzletileg kapcsolódó harmadrendű vádlott bűnösségét elismerte, éppen ezért jogerősen elítélték.

A Szabad Pécs információi szerint a Pécsi Ítélőtábla, ellentétben a Pécsi Törvényszékkel az elsőfokú eljárás során, egyelőre nem jelentett elfogultságot, és befogadta a fellebbviteli ügyészség fellebbezését. A lap szerint a Pécsi Ítélőtábla már kijelölte a bírót, dr. Krémer László fogja tárgyalni az ügyet. A másodfokú bírósági tárgyalás pontos dátuma még nem ismert, de biztos, hogy jövő tavaszra tűzik ki.

A fellebbviteli főügyészség azt kéri az ítélőtáblától, hogy helyezze hatályon kívül az elsőfokú ítéletet, mivel álláspontjuk szerint a Kaposvári Törvényszék az indokolási kötelezettségét olyan mértékben mulasztotta el, amely nem teszi lehetővé a felülvizsgálatot.

A Szabad Pécs egy pécsi ügyvéddel is beszélt, aki neve elhallgatását kérte. Ő azt mondta, hogy ez a fejlemény kedvezően alakulhat azok számára, akiket felháborított az elsőfokú ítélet Kaposváron.

Forrás: Szabad Pécs