Két pécsi férfi levetkőztetett és megvert egy pécsi hajléktalant

2024. március 5. 14:51 2024. márc. 5. 14:51

A vádirat szerint a baráti kapcsolatban levő vádlottak 2024. január 6-án délután és éjszaka Pécsett szórakoztak, italoztak, ittas állapotba kerültek. Január 7-én hajnalban a belvárosban sétáltak, ahol felfigyeltek az ott alvó, hajléktalan férfira, aki jobb kezének négy ujját korábban egy munkabalesetben elveszítette, csak hüvelykujja maradt meg, fogyatékosságánál fogva egy ellene irányuló támadásnak nem volt képes ellenállni.

A fiatalabb vádlott meglökte a sértett vállát és őt csövesnek szólítva számonkérte azzal kapcsolatban, hogy a földön alszik. A vádlott felszólította a sértettet, hogy adjon nekik pénzt, majd mindketten veréssel fenyegették, zsebei kipakolására hívták fel. A sértett meg akarta menteni az aznap kéregetésből összegyűlt 3000 forintját, ezért közölte, hogy nincs pénze. A vádlottak ekkor kiabálva, továbbra is veréssel fenyegetve ruhái levételére szólították fel a sértettet. A fenyegetések hatására a sértett valamennyi ruhadarabját levette, amit a vádlottak mobiltelefonjaikkal videóra vettek, miközben kinevették a sértettet.

 

A két vádlott átkutatta a ruhákat, azokból magukhoz vettek egy öngyújtót és 3000 forint készpénzt.

 

A már meztelen, a hajnali fagyos hőmérsékletben nagyon fázó férfit a vádlottak felszólították arra, hogy táncoljon, neki különböző utasításokat adtak, majd a földön talált madáreleséget tenyerükben a szájához tartották, abba belenyomták és arra szólították fel a sértettet, hogy a magokat tenyerükből, majd a földről egye meg.

 

A vádlottak a méltóságában súlyosan megalázott sértettet bántalmazták, ököllel megütötték, megrúgták.

 

A Pécsi Járási Ügyészség a két férfit a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével és könnyű testi sértés bűntettével vádolja. A minősített rablás büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

 

Mindkét férfit letartóztatásban van, velük szemben fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta az ügyészség.

 

Forrás: Baranya Vármegyei Főügyészség