A BBC szerint, valami nincs rendben Magyarországon

2021. április 4. 12:06 2021. ápr. 4. 12:06

Miközben gőzerővel oltják be a magyar lakosságot, az ország a világelsők közé tartozik a korona-halottak számát tekintve.

Eddig bő 21 ezren vesztették életüket a járvány következtében, a harmadik hullám minden nap több száz embert visz el – írja a BBC. A brit közszolgálati média szerint a ragály csúcsra jár Kelet-Európában és ez tönkreteszi a húsvétot az egész régióban.

Pedig a magyarok több mint egyötöde már megkapta a vakcinát. Ám különösen sokan halnak meg azok közül, akik lélegeztetőgépre szorulnak, nem beszélve arról, milyen sűrűn fordulnak elő rákos és szívmegbetegedések. A kormány ugyan megdöbbentő mennyiségben vett készülékeket, összesen 16 ezer darabot azok megmentésére, akiknek a fertőzés miatt leáll a tüdejük, de nincs aki működtesse ezeket a berendezéseket. Hiányzik az orvosok egynegyede és a nővérek 30 százaléka, főként, mert áttelepültek nyugatra. Ötezren a múlt hónapban az új egészségügyi munkaszerződések miatt mondtak fel.

Oltási fronton viszont már vigasztalóbb a kép a BBC szerint. Orbán sikeresen hazardírozott az orosz és kínai szerek beszerzésével, miközben sok európai országnak gondot okoznak az akadozó szállítások. Sok magyar elutasította a Kínából érkező oltóanyagot, de azután meggondolta magát, amikor felajánlották neki. Ahol pedig a szükségesnél több szer érkezett az állomásokra, ott a személyzet barátai és rokonai elkapkodták a felesleget.

Forrás: BBC News

Címlapkép: MTI/Balázs Attila