A legvagyontalanabb magyar képviselő

2024. február 12. 07:30 2024. feb. 12. 07:30

Amint arról a K-Monitor nyomán a Hírklikk is beszámolt, Fazekas Sándor fideszes országgyűlési képviselőnek legújabb vagyonbevallása szerint 19,5 forint megtakarítása és 2,1 forint készpénze van. Rögtön tegyük hozzá, hogy a volt agrárminiszter nem kívánta megtéveszteni a közvéleményt, nyilvánvalóan elírásról van szó, ami nem hazugságra, hanem figyelmetlenségre és felületességre utal.

Nem gondoljuk tehát, hogy a volt miniszter szánalmat kívánt kelteni maga iránt, egyben cáfolni azt a közvélekedést, hogy a képviselők dúskálnak a pénzben, miközben ő, tessék megnézni, szegény, mint a templom egere. Ezzel együtt is meglehetősen aggályos, ami történt. Úgy lehetett, hogy Fazekas képviselő talán nem maga töltötte ki a vagyonbevallását, számos bokros teendője miatt megbízott valakit ezzel a feladattal, az illető pedig hanyag, fércmunkát végzett, de az sem kizárt, hogy egyszerűen csak nincs tisztában a számokkal.

A 19,5 forint megtakarítás és a 2,1 forint készpénz mögé értelemszerűen nullákat kell odagondolni, hogy aztán a végeredmény milliókra rúgjon. Milliárdokat azért nem feltételezünk Fazekas képviselőről, ezért azt valószínűsítjük, hogy megtakarításai 19 és félmillió forintra rúgnak, ehhez jön a 2,1 millió forint készpénz. Mindebből pedig az a tanulság, amit eddig is tudtunk: jelesül az, hogy fenntartással kell kezelnünk a képviselői vagyonbevallásokat, mert ezekből nem az anyagi helyzetük, hanem az tudható meg, hogy képviselőink és minisztereink mit hajlandók az orrunkra kötni. 

Ha egy pillanatra elvonatkoztatunk Fazekas képviselő 19,5  és 2,1 forintjától, akkor – akárcsak a korábbi években – az idén is jóleső érzéssel állapíthatjuk meg, hogy kötelességtudó, precíz köztisztviselőink vannak, mindegyikük időben nyilatkozott arról, amit publikusnak tartanak elmondani azoknak, akiknek nem kell vagyonnyilatkozatot tenniük. 

A szándék amúgy helyénvaló: az adófizető polgároknak jogukban áll tudni, hogy az ő pénzükből élő magas beosztású tisztségviselők anyagi helyzete hogyan alakult. Gazdagodtak-e, netán szegényedtek, másképpen szólva, előre mentek-e, vagy hátra? Melyiküknek mennyivel nőtt vagy csökkent a megtakarítása, van-e még hitele – nem politikai, vagy emberi hitelre gondolunk – vagy már valamilyen, itt nem részletezett forrásból visszafizette a bankoktól, vagy szülőktől felvett milliókat. 

A vagyonbevallása alapján sajátos anyagi helyzettel rendelkező Fazekas képviselő egyébként régi motoros a politikusok világában. Olyannyira, hogy már évekkel ezelőtt kitűnt társai közül, igaz, akkor nem a vagyonnyilatkozatával. 2017-ben például azzal, hogy regnáló agrárminiszterként, a csepeli gazdafórumon Németh Szilárd Fidesz-alelnök társaságában a migránsoktól óvta a magyarokat. Arról beszélt, hogy a bevándorlók rovarokat esznek, és ha engedünk a nyomásnak, akkor előfordulhat, hogy grillezett skorpió lesz az eledelünk. Mindezt azért, mert a rovarokban sok a fehérje, a szöcske például négyszer több fehérjét termel, mint a csirke. Ezért egyes amerikai körök – Fazekas akkori miniszter nem felejtette el megemlíteni, hogy Soros Györgyre gondol – nagy pénzeket költenek ennek a fehérjefajtának az elterjesztésére,
népszerűsítésére.

A megjelent gazdák tátott szájjal hallgatták a miniszter szavait, és azonnal megértették, hogy a 24. órában vagyunk, ideje a tettek mezejére lépni. Már nemcsak a brüsszeli bürokraták fenyegetik a nemzetet, hanem a grillezett skorpiók és a rovarok is ellenünk vannak. Mindezt azzal tetéznék, hogy – szövetkezve a magyarokat zsigerből utáló lisztkukacokkal és sáskákkal – megnyitnák a határokat, milliószámra hoznák ide az afrikaiakat, hogy átrajzolják a magyar konyha gasztronómiai térképét. Rovarevő janicsárokat kreálnának a gyerekeinkből, mecsetet építenének a Balaton közepébe, kebabos bódékat a városligeti múzeumi negyed helyére, a metrón pedig kizárólag bevándorlók és grillezett skorpiók utazhatnának.

Forrás: hirklikk.hu