A magyarok fizetik a legtöbbet a kenyérért

2024. április 13. 10:53 2024. ápr. 13. 10:53

Senkit nem kímélnek a pékek, a béremelések miatt tovább emelnék az áraikat.

Négy év alatt majdnem háromszorosára nőtt a kenyér ára Magyarországon, az uniós átlagnál is drágább már. Az agrárminiszter szerint azért ilyen mértékű a drágulás, mert eddig nálunk volt a legolcsóbb az unióban. Nagy István szerint 53 forintnyi gabona van egy vekni kenyérben. 

A KSH legfrissebb adatai szerint az idén márciusban átlagosan 875 forintba került egy kiló fehér kenyér. Pedig négy éve még csak 333 forintot kértek érte.


 

Az agrárminiszter a háborúra, illetve az unió Oroszország elleni szankcióira hivatkozott a kormány csütörtöki tájékoztatóján. Azt mondta, emiatt mindenhol emelkedtek az árak, és nem Magyarországon a legdrágább az élelmiszer. Nagy István szerint még a magasabb energiaárakat fizetik a vevők. A koronavírus-járvány előtt még a tagállami átlag 80 százalékát sem érte el itthon a sütőipari termék ára.  

Egy kiló kenyér árából a búza körülbelül 50-60 forint, az adó pedig 160-170 forint – mondta az RTL híradónak Raskó György agrárközgazdász. Szerinte a kormány nem mondhat le adóbevételekről, amikor százmilliárdokkal nagyobb költségvetési hiányt vár a tervezettnél.

Van 18 százalékos áfa a kenyéren, plusz 2021 óta 4, illetve 5 százalékos felár van, amit kiskereskedelmi különadónak neveznek. Ez egy az egyben beépül a kenyér árába – szögezte le Raskó György.

Az MNB kimutatása szerint tavaly év végén már néhány százalékkal többe került a kenyér Magyarországon, mint átlagosan az unióban.