"A háziorvosok a vizitdíj mellett állnak"

2008. február 1. 14:34 2008. feb. 1. 14:34

A Háziorvosok Országos Egyesületének elnöke kijelentette, hogy "a vizitdíjból származó bevétel nagyon hiányozna a háziorvosoknak, ha a népszavazás hatására eltörölnék azt" - áll az SZDSZ STOP-hoz eljuttatott közleményében.



Balogh Sándor azt is állítja: a praxisok bevételének ötöde származik a vizitdíjból, ami átlagosan havi 150000 forint pluszt jelent a háziorvosoknak úgy, hogy a kártyapénzük nem csökkent. Ezzel a liberálisok szerint a legilletékesebb cáfolta meg Tarlós Istvánt, a "Szociális népszavazás 2008" kampányfőnökét, aki úgy gondolja, a háziorvosoktól az állam más címen "visszaszedné" a vizitdíjat.
A közlemény aláhúzza: nagyon fontos, hogy a vizitdíj előnyeit közvetlenül érző háziorvosok végre a nyilvánosság előtt is kiállnak a 300 forintos tétel mellett. Lényegesnek vélik ezt amiatt is, mert a Magyar Orvosi Kamara elnöke még ezekben a napokban is azért kampányol, hogy a háziorvosok bevétele az ötödével csökkenjen. A kisebbik kormánypárt egyúttal tisztában van azzal, hogy a háziorvosok vizitdíj melletti kiállása nem a kormány támogatását jelenti. Azt azonban igen, hogy pontosan érzik: a vizitdíj ürügyén megszervezett népszavazás az ő anyagi biztonságukat veszélyezteti.