Átmenetileg megszűnhet az idősek vásárlási sávja

2020. december 10. 14:29 2020. dec. 10. 14:29

A hazai kereskedelmi vállalkozások szakmai, érdekképviseleti szervezetei a 65 év felettiek számára fenntartott vásárlási idősáv átmeneti szüneteltetését szorgalmazzák az adventi időszakra.

Érvelésük szerint ezzel enyhíthető lenne az ünnepek előtt jellemző zsúfoltság az üzletekben, ami a legnagyobb forgalmú hetekben segítheti a járvány terjedésével szembeni védekezést. A kormány az ügyben kikéri az intézkedést kezdeményező Idősügyi Tanács állásfoglalását - olvasható az ITM közleményében, amit a Portfolio vett észre.

A járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló lépésként 2020. november 24-étől minden hétköznapon 9 és 11, hétvégén pedig 8 és 10 óra között csak 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, drogériák és gyógyszertárakba.

A karácsonyi időszak viszont a bevásárlások legintenzívebb néhány hete a magyar családok számára, ilyenkor kiemelkedő az üzletek látogatottsága. A kereskedelemi szervezetek úgy vélik, az idősek vásárlási sávjának ideiglenes feloldásával elkerülhető, mérsékelhető a védekezést megnehezítő zsúfoltság a boltokban, áruházakban.

Mindeközben Novák Katalin közzétett egy videót a közösségi oldalán, melyben arról beszél "Az Idősek Tanácsának tagjaival egyeztettünk. A karácsonyi időszakra való tekintettel javasoljuk az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését"

Az Idősek Tanácsának tagjai úgy látják, folyamatosan nő a feszültség a különböző korosztályok között a vásárlási idősáv miatt: egyre többen vannak már szabadságon, emiatt pedig egyre nagyobb a tumultus is az üzletekben. 

Ezért azt javasolják, hogy tekintettel a karácsonyi időszakra, legalább hétvégére, de akár teljes egészében a függesszük fel a védett vásárlási sávot.

Én ezt a javaslatot fogom továbbítani miniszterelnök úrnak

– mondta el a videóban Novák Katalin. 

 

Forrás: Portfolio/Index