Magyar Péter épp annyira baloldali, mint Orbán Viktor

2024. április 28. 07:50 2024. ápr. 28. 07:50

A Fidesz minden igyekezetével azon van, hogy rátolja a baloldalra Magyar Pétert, aminek fő oka, hogy fél tőle, ezért amennyire lehet, megpróbálja távol tartani magától. Orbán Viktor úgy tesz, mintha számára nem is létezne a NER egykori kegyeltje és újdonsült pártja: legutóbb, amikor egy újságírónak sikerült megkérdeznie tőle, hogy mi a véleménye Magyar Péterről, Orbán lányos zavarában azt válaszolta: ez a baloldal belügye.

Nem kell persze mindig komolyan venni, amit Orbán mond, ő maga jelentette ki néhány évvel ezelőtt, hazánkba akkreditált külföldi diplomaták előtt, hogy ne azt nézzék, amit mond, hanem azt, amit tesz. A miniszterelnök most éppen azt teszi, hogy retteg. Feltűnt ugyanis a porondon egy olyan szereplő, akit nem ők küldtek a manézsba, nem ők állították hadrendbe a baloldalinak mondott ellenzék ellen. 

Merthogy Orbán és a Fidesz, ahol csak lehet, gondosan kerülik az ellenzék kifejezést, a fideszes újbeszél nyelvben mindenki baloldali, aki nem velük van. 

Orbánról jó ideje tudjuk, hogy nőügyekkel nem foglalkozik – a kegyelmi botrány kirobbanása után hetekig nem ejtette ki a száján Novák Katalin és Varga Judit nevét – ha pedig Tiborcz Istvánról, a vejéről van szó, akkor az üzleti ügyek is hidegen hagyják. Mostanra bővült a miniszterelnöki repertoár: kiderült róla, hogy a baloldal belügyeivel sem foglalkozik.

A fideszes megszólalók – mi mást is tehetnének – lojálisak a főnökük iránt. Gulyás Gergely annyit tudott mondani Magyar Péterről – akit anno ő mutatott be Varga Juditnak, és ő volt Magyar esküvői tanúja –, hogy „ami most történik, ahhoz neki semmi köze, vagy ha mégis, akkor sokan hálásak lesznek neki ezért”. A legutóbbi kormányinfón pedig még attól sem riadt vissza, hogy közölje a megjelentekkel: Magyar, mielőtt belépett a Fideszbe, SZDSZ-es volt, ráadásul 47 ezer forint tagdíjjal tartozik a Fidesznek.

Biztos nagyon hiányzik ez a pénz a párt kasszájából! 

Nem véletlen, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, szintén szolgálatba helyezte magát: ő mostanában úgy emlékszik, hogy Magyar – merthogy Kocsis is évfolyamtárs volt a jogi egyetemen – már akkor arrogáns volt és nagyképű, s az elmúlt években talán ha három-négy alkalommal voltak egy légtérben, akkor is érdektelen dolgokról beszélgettek. Kocsis szerint nekik azzal, ami Magyar Péter körül történik, nincsen dolguk, mert minden a baloldalon történik.

Semmi sem változik olyan gyorsan, mint a múlt. 

Ezért kell Magyart lebaloldalazni, hogy akikkel lehet, elhitessék: a Fidesznek soha nem volt köze hozzá. Ezért vert el a lejáratására immár több mint 200 millió forintot a Megafon brigádja, ezért tették fel őt Gyurcsány, Dobrev és Karácsony mellé – a háttérben Ursula von der Leyennel – az ominózus óriásplakátra. Ezért kellett egy korábbi plakáton Márki-Zay Pétert gyorsan lecserélni Magyarra, mint ahogy a Momentum egykori vezetője, Fekete-Győr András is kénytelen volt átadni a helyét a Fidesz által kinevezett új ellenségnek.

Kérdés, hogy a Fidesz hívei mennyire vevők vezéreik mesterkedéseire, elhiszik-e Magyarról, hogy baloldali. Ő ugyanis minden megszólalásában jobboldalinak mondja magát, Wass Alberttől idéz, s bár programja még nincs, azt kommunikálja, hogy egy Orbán és haveri köre nélküli Fidesszel hajlandó volna együttműködni.

Ha valakire, Magyar Péterre biztosan érvényes a régi dakota közmondás: „ha egy madár úgy jár, mint egy kacsa, úgy úszik, mint egy kacsa, és úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az egy kacsa”. Amennyiben Magyar Péter baloldali, akkor Orbán és a Fidesz is az. Orbán esetében ennek még értelme is volna: a miniszterelnök politikai pályáját liberálisként kezdte, nem a Kínai Kommunista Pártot, hanem a mostani barátai által elnyomott Tibetet támogatta, ráadásul egy időben a Liberális Internacionálé alelnöke is volt. Kövér László pedig pártja 1988-as kongresszusán ezt mondta: „Én szocialistának tartom magamat... Számomra ugyanis a szocializmus alapértéke a tolerancia, amely magában foglalja másik politikai meggyőződésének tiszteletben tartását." 

Erre varrjon gombot, akinek van hozzá gusztusa és nem fordul fel tőle a gyomra!

Forrás: hirklikk.hu