Balog Zoltán bejelentette, kedden nyilatkozni fog a kegyelmi ügyről

2024. február 13. 05:45 2024. feb. 13. 05:45

A miniszterelnök sajtófőnöke szerint a kormány és a miniszterelnök nem avatkozik bele az egyházak ügyeibe.

Balog Zoltánt az ausztriai Mosonszentandráson sikerült a 444-nek utolérnie, a református püspök oda vonult vissza imádkozni a kegyelmi botrány kellős közepén, amint arról egy február 8-ai Facebook-posztban beszámolt. Balog azt ígérte, hogy kedden nyilatkozatot fog tenni a kegyelmi ügyről, de előtte egyeztet a püspöktársaival a mondanivalójáról - írja a hvg.hu.

A 444 korábban nem hivatalos forrásokból arról értesült, hogy Balog is belebukhat a kegyelmi ügybe: Orbán Viktor azt várja tőle, hogy vállalja a felelősséget, ami a gyakorlatban azt jelentheti, hogy le kell mondania püspöki tisztségéről. A portál úgy tudja, a tavaly áprilisi kegyelmi döntést megelőzően Balog találkozót szervezett Novák Katalin és K. Endre felesége között, K. „benne volt Balog körében”.

Telex értesülései szerint a Magyarországi Református egyház vezetése kedd délelőttre rendelte be Balogot, hogy egy úgynevezett esperes-gondnoki értekezleten számoljon be arról, pontosan milyen szerepe volt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében.

Időközben Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kiadott egy közleményt, miszerint "a kormány és a miniszterelnök nem avatkozik bele az egyházak ügyeibe, tiszteletben tartja az autonómiájukat".

Forrás: hirklikk.hu