Bojár Gábor: Orbán elindította Magyarországot az EU-ból való kilépés útján

2023. június 7. 06:15 2023. jún. 7. 06:15

Bojár Gábor szerint Orbán Viktor már lemondott az EU-s pénzekről, tudatosan provokál, Magyarország pedig elindult az unióból való kilépés útján.

„'Brüsszel tönkreteszi a magyar családokat', hangzott el a szokásos pénteki Orbán Viktor rádióinterjúban. Nehéz már szintet lépni az évek óta megszokott brüsszelezésben, de a felfüggesztett támogatásokért folytatott (látszólagos) küzdelem fényében és súlyos gazdasági visszaesés küszöbén ez a mondat számomra azt üzeni, hogy kilépés ügyben megkezdődött a végjáték" – írja a hvg.hu-n megjelent publicisztikájában a Graphisoft és az Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója 

Bojár Gábor emlékeztet: 2016-ban jelent meg a Brexit után Huxit című, Orbán Viktor kilépési szándékáról szóló írása. Ezzel a véleményével akkor is, és utána is sokáig szinte minden barátja vitatkozott, mondván, hogy uniós pénzek nélkül mivel hizlalná családját és udvartartását (a NER-lovagok népes körét), és mivel etetné szavazóinak többségét. Fontos ellenérv volt az is, hogy a Nyugattal szemben egyre látványosabban előnyben részesített szövetségesek, Oroszország és a Kína számára is csak akkor jelentünk értéket, ha belülről bomlasztjuk az uniót.

Bojár Gábor szerint ezek az érvek logikusak, de nem győzték meg, és ma már egyre kevésbé van egyedül a kilépési szándékról azóta is több fórumon hangoztatott véleményével.

„A kilépési terv legerősebb bizonyítékát most abban látom, hogy nekem nagyon úgy tűnik, Orbán lemondani készül a visszatartott pénzekről. Mindeddig számíthatott arra, hogy néhány látványos Patyomkin-kompromisszummal megelégszik a Bizottság, jól tudva, hogy ők is úgy működnek, mint szinte minden kormányapparátus, azaz, a befolyásukat azzal mérik, hogy mennyi pénz felett rendelkeznek, és ha nem tudják elkölteni az uniós adófizetők rájuk bízott pénzét, akkor jövőre kevesebbet kaphatnak. De úgy tűnik ennek most vége…” – fogalmaz Bojár Gábor.

„Úgy tűnik, Orbán ezt már látja, és a pénzekről le is mondott, hiszen most már direkt provokál" – írja.

A vállalkozó szerint Orbán azért húz  nyugat helyett keletre, mert „nem tudja elfogadni a demokráciának ezt az alapvető, számára igazságtalannak tűnő velejáróját, a leválthatóságot”.

Forrás: hirklikk.hu