Nemzeti magyar szurkolást sürget a Magyar Nemzet

2024. június 30. 14:50 2024. jún. 30. 14:50

Június 18-án, egy nappal a Németország elleni (2-0-ra elvesztett) mérkőzés előtt sajátos hangvételű cikk jelent meg a Fidesz hivatalos pártlapjának számító Magyar Nemzetben. Az egykor szebb napokat látott, valamikor újságként működő sajtótermék ismeretlen szerzője „Gond van a magyar szurkolók egységével a Németország elleni mérkőzés előtt” című cikkében borongós képet festett az igazi szurkolók hányattatásairól, akiknek még azt is el kell viselniük, hogy kevesen vannak, mert a legtöbben nem szurkolnak, csak nézik a meccseket.

„Marco Rossi csapatának nagy szüksége lenne egy egységes magyar szurkolói táborra. Amiről sajnos most a jelek szerint nem beszélhetünk” – írta a pártlap, amely az állítást egy fotóval is alátámasztotta. Ezen bekarikázták a lelátó népének azon csoportját, amely nem a Magyarország feliratú fekete mezben, hanem mindenféle más öltözékben nézték a mieink vesszőfutását. 

Meccset nézni, legalábbis a Magyar Nemzet szerint, önmagában még nem szurkolás, s fentieket a Carpathian Brigade '09 szurkolói csoport közleménye is megerősíti. Eszerint „Az elmúlt napokban több olyan információ, hír is megjelent a közösségi médiában, melyekre szeretnénk reagálni. Szeretnénk tisztázni, hogy csoportunk nem egy több ezer fős szervezet, a több ezer jegy kiosztására nem volt ráhatásunk. Gyűjtéseink kizárólag a magyar válogatott lelátóin megjelenő koreográfiák megvalósítását szolgálják. Mindezektől függetlenül, levontuk a megfelelő konzekvenciát és az Európa-bajnokság után a hazai táborok képviselőivel együtt újfent leülünk, a vitás kérdéseket megbeszéljük annak érdekében, hogy a szervezett szurkolás minél egységesebben jelenhessen meg a válogatott lelátóján.” A közleményt egy jelszóval zárják, amely így hangzik: „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.”

Egységes szurkolást sürget tehát Carpathian Brigade '09 és a Magyar Nemzet. Egyfajta sorvezetőt, hogy azok a tájékozatlan emberek, akik ma még ugrálás és zajkeltés nélkül nézik a meccseket, a jövőben csatlakozzanak azokhoz, akik szeretnek ugrálni, adott esetben bekiabálni, énekelni. Egységes koreográfiára van szükség, mert – a Magyar Nemzet által hivatkozott szurkolói kommentek szerint – a magyar válogatott első, svájciak elleni mérkőzésén (Magyarország-Svájc 1-3) nemcsak a pályán volt jobb az ellenfél, hanem a lelátón is felülmúlták a magyarokat.

A svájciak – akikről korábban azt gondoltuk, hogy zárkózottak és távolságtartóak – nemcsak a világranglistán és futballtudásban, hanem szurkolásban is előrébb vannak, mint mi, magyarok. S bár az Európa-bajnokság előtt a magyar sajtóban olyan vélemények is napvilágot láttak, miszerint a svájci válogatottnak hátrányt jelenthet, hogy sok kultúrát képviselő játékosok alkotják a válogatottat – magyarul: sok közöttük a fekete bőrű futballista – ennek a hendikepnek a pályán nyomát sem láttuk. Épp ellenkezőleg: a svájci csapat különösebb nehézség nélkül győzte le a mi nemzeti tizenegyünket, s bár nekünk is volt egy jó húsz percünk – lehet, hogy ekkor a „nézők'” is szurkoltak a csapatnak (?) –, összességében sehol sem voltunk a soknemzetiségűekhez képest.

Mindez nem zavarja a Carpathian Brigade '09 fekeketingeseit, akik egységesítenék a magyar szurkolókat. 

Tessék észre venni, hogy a futballmérkőzés nem egy operaelőadás, még kevésbé komolyzenei koncert, ahol tényleg nem illik a szereplőkkel együtt énekelni és csak a produkció végén szokás a tetszésnyilvánítás. A lelátón sok minden megengedett, ami a futballpályákon kívül szokatlan és vállalhatatlan. Hogy a Carpathian Brigade '09 miként képzeli el az egységes szurkolást, arról legföljebb sejtéseink lehetnek – remélhetőleg nem a haladónak nem mondható hagyományok – „aki nem ugrál, az büdös román, hej stb ” – irányába mozgatnák meg a nézőket.

Kérdés persze továbbra is, hogy mi lesz azokkal, akik sem a különféle rigmusok skandálásában, sem pedig az egységes koreográfia kialakításában nem kívánnak szerepet vállalni. Csak nézni szeretnék a pályán történő eseményeket, örülni a magyar góloknak és szomorúnak lenni, ha az ellenfél – aki még véletlenül ellenség – jobbnak bizonyul a mi csapatunknál. 

Remélhető, hogy a Carpathian Brigade '09 ajánlásaiban a ma még „nézőnek” nevezett, futballt kedvelő, ám ugrálni és kiabálni nem szerető szurkolók számára is lesz elfogadható megoldás.

 

Forrás: hirklikk.hu