Előzetesben az egyetemi vesztegetés gyanúsítottjai

2010. június 2. 15:29 2010. jún. 2. 15:29

A pécsi bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a Pécsi tudományegyetemi vesztegetési ügy mind a nyolc gyanúsítottját, mivel fennáll nagy részüknél az elrejtőzés, mindannyiuknál az összebeszélés veszélye.



Óriási sajtóérdeklődés kísérte a Pécsi Városi Bíróság döntését a Pécsi Tudományegyetemen hétfőn kirobbant vesztegetési botrány nyolc gyanúsítottjának előzetes letartóztatásáról.

Mint ismert: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a múlt hétvégén nyolc embert vett őrizetbe bűnszövetségben elkövetett vesztegetés gyanúja miatt. A nyomozó iroda munkatársai mintegy húsz helyen tartottak házkutatást, számos tárgyi bizonyítási eszközt lefoglaltak. A Pécsi Tudományegyetem négy dolgozója, köztük két magas beosztású vezető munkatársa érintett a Nemzeti Nyomozó Iroda által indított és az intézmény gazdálkodásával összefüggő eljárásban - közölte dr. Gábriel Róbert, a PTE rektora még hétfőn a sajtóval.
A gyanúsítottak között van a PTE gazdasági főigazgatója, informatikai vezetője, valamint információink szerint két jelenlegi, egy volt alkalmazottja, és három beszállító cég egy-egy munkatársa.

Turi Attila, a PTE informatikai igazgatójának ügyvédje a döntést megelőzően a sajtónak elmondta: a gyanú szerint bizonyos szerződések megkötése céljából vállalkozók jogtalan előnyhöz jutottak azáltal, hogy "készpénzmozgás történt egyetemi dolgozók, vezetők részére". A védő leszögezte: egyelőre semmilyen konkrét terhelő adatot, például összeget nem közöltek velük az informatikai vezetőt illetően. Vannak azonban terhelt társak, akiknél konkrét összeget jelölt meg az NNI. Turi Attila újságírói kérdésre elmondta: ügyfele lakásán minimális, saját fogyasztásra szánt cannabist találtak, de vállalta az elterelést, ez sem indokolhatja az előzetes letartóztatásba helyezést. Annyit még sikerült megtudni: az NNI 2009-es elkövetéssel gyanúsítja a nyolc embert.

A hetedrendű terhelt ügyvédje elmondta: a gyanú szerint cégek bizonyos összegeket visszajuttattak előnyük érdekében az egyetem munkatársainak. - Feltételezem az NNI jól felkészült, eddigi tapasztalatai alapján kellő gondossággal jártak el, minden bizonnyal megfelelő bizonyítékok állnak rendelkezésére - mondta Fenyvesi Csaba. - Joggal számolhatunk azzal, hogy titkos hang és videófelvételeket tár majd elénk a nyomozóhatóság, de ezek csak sejtések. Biztos, hogy nem tártak még fel minden bizonyítékot.

Az ügyvéd nem tartja valószínűnek, hogy további gyanúsítottjai lesznek az ügynek. Leszögezte: nem lényeges, hogy mekkora összegek cserélhettek gazdát, a bűnszövetségben elkövetett vesztegetés ettől függetlenül 5-től 10 évig tartó szabadságveszéssel büntethető. A jogász szerint nem "feldobták" a gyanúsítottakat.

A bíróság végül mind a nyolc fő előzetes letartóztatását elrendelte. Az indoklás szerint öt fő esetéében áll fenn a szökés-elrejtőzés veszélye, és mind a nyolcuknál felmerülhet, hogy összebeszélnek.

Úgy tudjuk: ennek megakadályozása érdekében a gyanúsítottakat három helyszínen. Baranyában, Tolnában és Somogyban helyezték előzetesbe.