„Ezt a válságot nem a vasorrú bába okozta, hanem Orbán és a Fidesz” – Azonnali beavatkozást sürget az MSZP

2023. szeptember 18. 14:55 2023. szept. 18. 14:55

Az uniós pénzek hazahozatalától kezdve, a biztos megélhetésig számos területen azonnali beavatkozásra lenne szükség az MSZP szerint – erről beszélt a párt frakcióvezetője, dr. Tóth Bertalan hétfői sajtótájékoztatóján.

Megélhetési válság van ma Magyarországon, amely a Fidesz-rezsim 13 éves kormányzásának eredménye – közölte az MSZP frakcióvezetője, dr. Tóth Bertalan a sajtótájékoztatóján. „Egy átlagos dolgozó bére alig fedezi a megélhetési költségeket” – mondta a frakcióvezető. Hosszasan sorolta a megélhetési gondokat: 2 millióan élnek a létminimum alatt, még a dolgozó emberek közül is sokan nélkülöznek. A magyar minimálbér az Európai Unióban az egyik legalacsonyabb – csak Bulgáriában kisebb, mint Magyarországon. „Ráadásul az állam több mint a harmadát, összesen 33,5 százalékát elveszi a bruttó fizetésünknek!” – tette hozzá. A drágulás Magyarországon a legnagyobb, az orbáni infláció megette a fizetés- és nyugdíjemelések értékét, a teljes foglalkoztatotti körben a reálkereset tíz százalékkal csökkent. A gazdaság egy éve recesszióban van, megrendült az állami költségvetés stabilitása. 

Dr. Tóth Bertalan szerint a Fidesz-rezsim a már bevezetett megszorítások után további megszorításokat készít elő. „Beruházásokat állítottak le, halasztottak el, csökken a hazai fogyasztás, a kiskereskedelmi forgalom és bezuhant a hazai ipari termelés, a forint ismét gyengülni kezdett” – sorolta a megszorítások hatását. Felhívta a figyelmet, hogy az egyébként is hiánnyal küszködő magyar költségvetés jelenleg mintegy 30 milliárd euró uniós pénzhez, több mint tízezer milliárd forinthoz nem férhet hozzá, és továbbra sem látszik a megállapodás szándéka a magyar kormány részéről.

„Ezt a válságot a Fidesz-rezsim okozta. Nem a háború, nem a migránsok, nem Brüsszel, nem Soros, nem a vasorrú bába! Hanem Orbán és a Fidesz!” – mondta dr. Tóth Bertalan.  „Miattuk drága az élelmiszer, az üzemanyag, az áram, a gáz és az úthasználat. Miattuk kevesebb a posta, a háziorvos, és a pedagógus. Miattuk romlik az egészségügy, az oktatás, és miattuk omlik össze a szociális ellátás!” – tette hozzá. 

„Mi, szociáldemokraták ebben a helyzetben nem maradunk csöndben, nem ülünk tétlenül” – szögezte le az MSZP frakcióvezetője. Hozzátette, hogy pártja megkezdte a felkészülést az Országgyűlés idei őszi ülésszakára, kihelyezett ülésen értékelték az ország állapotát és az embereket érintő problémákat. A képviselőcsoport öt területen követel és kezdeményez azonnali beavatkozást az őszi ülésszakon: az uniós pénzek, a megélhetési válság, a dolgozók jogai, az önkormányzatiság és az oktatás területén. Dr. Tóth Bertalan úgy fogalmazott: mindannyiunk érdeke, hogy Magyarország minél előbb kimásszon a Fidesz-kormány által ásott gödörből.

Az uniós pénzekkel kapcsolatban a frakcióvezető úgy látja: a kormánynak haladéktalanul meg kell állapodnia az Európai Bizottsággal, hogy hazánk hozzájusson a nekünk járó támogatásokhoz. Kijelentette: az EU-s források folyósítási feltételeinek teljesítése a kormánynak nemzeti kötelessége, ehhez pedig az szükséges, hogy ne lopják el az EU-s pénzeket, hagyják békén a bíróságokat és az egyetemeket.

Az MSZP továbbá az őszi ülésszakon a biztos megélhetés érdekében kezdeményezi, hogy idén nyolc százalékkal emelkedjenek a fizetések, beleértve a minimálbért és a garantált bérminimumot is, így ellensúlyozva a reálkereset romlását, vagyis a fizetések nem érnének kevesebbet a boltokban. Kezdeményezik, hogy legyen adómentes a minimálbér és csökkenjen a mediánbér alatti fizetések adóterhe. Ez azt jelenti, hogy a minimálbérre bejelentett dolgozók havi nettója 34.800 forinttal emelkedne, évente nettó 417.600 forinttal több maradna az így foglalkoztatott dolgozók zsebében. 

„Lépéseket teszünk azért is, hogy 2024-ben hazánkban is bevezessük az európai minimális bért, ami 875 euró lenne, vagyis 350 ezer forint” – mondta dr. Tóth Bertalan. Az MSZP frakcióvezetője szerint a családok biztonságának megerősítése érdekében meg kell duplázni a családi pótlék és az alanyi jogon járó szociális támogatások összegét is, az idősek biztos megélhetése érdekében pedig el kell érni a nyugdíjak értékállóságát, jelentős mértékben emelni kell a nyugdíjminimumot, és meg kell állítani a nyugdíjas társadalom szétszakadását.

Dr. Tóth Bertalan szerint meg kell védeni a magyar dolgozók jogait, ugyanis a Fidesz-kormány az akkumulátorgyárakba toborzott több százezer vendégmunkással közvetlenül a magyar dolgozók megélhetését és biztonságát veszélyezteti. „Óriási a veszélye, hogy az olcsó vendégmunkások esetében alkalmazott munkaadói gyakorlatot a magyar dolgozók esetében is bevezetik a munkaadók” – hívta fel a figyelmet a szocialista politikus. Emiatt az MSZP azt kezdeményezi, hogy csak olyan munkaadó alkalmazhasson külföldi vendégmunkást, ahol van kollektív szerződés. „Ha van kollektív szerződés, van szakszervezet is. Ha van szakszervezet, működik az érdekvédelem, mind a fizetések nagyságát, mind pedig a biztonságos munkakörülményeket illetően” – mondta az MSZP frakcióvezetője.

A szocialisták azt követelik, hogy a települések kapják vissza a gazdálkodási önállóságukat, vagyis a kormány állítsa helyre az önkormányzatiságot. Követelik azt is, hogy az önkormányzatok közvetlenül is kaphassanak uniós támogatásokat, hogy ne érjen hátrány egyetlen helyi közösséget sem a politikai konfliktusok miatt.

Az MSZP szerint igazi, esélyteremtő oktatást kell biztosítani mindenkinek; ennek keretében vissza kell állítani a 18 éves korig tartó tankötelezettséget, illetve korszerű tudást és készségfejlesztést biztosító közoktatást kell kialakítani. A szocialisták szerint mindenkinek ingyenesen kell biztosítani az első szakma vagy diploma megszerzését, a státusztörvény helyett pedig azonnali, radikális pedagógusbér-emelésre van szükség.

 

Forrás: hirklikk.hu