Gémesi György: az év második felében már lesznek gondjaik a településeknek

2023. június 8. 15:05 2023. jún. 8. 15:05

A hivatalosan elismert inflációra sincs válasz az állami költségvetésben, miközben közeledik az új fűtési szezon az ötszörös energiaárakkal, az embereknek bérigényük lesz, az energia mellett az építőipar ára is nagyon fölment, és gyakorlatilag még több szolidaritási adót kell befizetnie az önkormányzatoknak. Ezeket a gondokat sorolta a Klikk Tv Mélyvíz című műsorában Gémesi György, Gödöllő polgármestere és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Kitért arra is, hogy „masszívan törvény- és alkotmányellenes” a választási törvény legutóbb elfogadott módosítása.

Július végén már nagyon fogy az idő, hiszen október közepétől fűtési szezon van, és az energiaárak nem csökkentek le az eredetire, kicsit alacsonyabbak, de így is még mindig a korábbi ötszörösére számítanak az önkormányzatok. A távfűtés és az energiaárak nagyon megterhelik a településeket, annál is inkább, mert a kormány már beterjesztette a jövő évi költségvetést, amiben nemhogy inflációarányos követés nincs az államilag delegált feladatokra, hanem többletpénzt kell befizetni szolidaritási adóként az önkormányzatoknak – hangsúlyozta Gémesi György.

Ez Gödöllő esetében azt jelenti, hogy az eddigi egy milliárd forint szolidaritási adót még 300 millióval emelik, ha ez a 30 százalékos növekmény a kötelezően befizetett önkormányzati adó tekintetében érvényes. Mindezt úgy, hogy nincs inflációarányos követés az állami költségvetésben, miközben a hivatalosan elismert infláció 15-16 százalék, a jövő évi tervezett 6 százalék, a kettő összege 22. „Minimum egy 20 százalékos növekménynek kéne lenni a rendszerben”, de nincs. Miközben lesz az embereknek bérigényük, az energia mellett az építőipar ára is nagyon fölment, és gyakorlatilag még adót is kell fizetni az államnak – mondta a polgármester, aki jelenleg nem tudja megmondani, hogy honnan lesz a városnak plusz 300 milliója.

„Összességében a pozícióink romlanak, ami nyilván azt jelenti, hogy még inkább kivéreztetik az önkormányzati rendszert. A főváros már bejelentette, hogy a csőd szélén áll, rendkívüli intézkedéseket hoztak. Az év második felében már lesznek problémák a településekkel”. Gödöllőn nem, mert nagyon óvatosan terveznek mindig, viszont a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökeként látott olyan terveket, ahol nagyobb ingatlaneladási bevételekből szeretnének pénzhez jutni. 

A jövőre esedékes választással kapcsolatban a MÖSZ elnöke elmondta, az embereket nem érdekli, hogy az önkormányzati választások után lesz egy olyan időszak, amikor egyszerre két polgármester is lesz a településeken. Ugyanakkor nagyon nagy türelemre és bölcsességre lesz szükség ahhoz, hogy az a hat hónapig tartó helyzet ne menjen a települések kárára, hiszen iszonyatos vita alakulhat ki a régi és az új településvezető között, amennyiben mindketten a testületben lesznek és változik a státuszuk. „A helyi politikusoknak kell nagyobb bölcsesség, mert ha már egyszer a településre esküdtek, vagy fognak fölesküdni, akkor tegyék meg, hogy az esküjük értelmében végzik a munkájukat” – magyarázta a MÖSZ elnök.

Majd azzal folytatta, hogy masszívan törvény- és alkotmányellenesnek tartja a választási törvény legújabb módosítását. Eszerint egy évvel a választások előtt nem lehet kiírni időközi önkormányzati és parlamenti választást, és ha lemond, meghal a képviselő, vagy valami történik, akkor a megüresedő helyre a párt, vagy a jelölő szervezet delegál. „Na az, hogy egy választott ember helyére a pártja jelöl, választás nélkül, ez totálisan, frontálisan szembe megy az alkotmánnyal” – fejtette ki Gémesi.

Németh Péternek arra a kérdésére, hogyan tudott ellenállni mindenféle korrupciós kísérletnek, Gémesi György azt válaszolta, ez általában úgy szokott történni, hogy azt mondja neki az illető, „polgármester úr, csináljuk úgy, hogy mind a kettőnknek megéri”, amire a standard válasza az, „ha a városnak megéri, akkor nekem is megéri”, és kész. „Onnantól kezdve, az illető pontosan tudja, hogy megközelíthetetlen vagyok, és ez így megy már 33 éve. Sajnos vannak polgármesterek, akik máshogy gondolják, és köztük van, akinek például már „tíz százalék” a gúnyneve. Tisztelet a kivételnek és nagyon-nagyon mélyen meghajtom magam, de velejéig korrupt a mai közélet, mert a fejétől bűzlik a hal. Ez a valóság, tudom. Drámai a helyzet, de ez sem érdekli az embereket” – mondta a MÖSZ elnöke. 

A Klikk Tv Mélyvíz című műsorát itt nézhetik meg. 

Forrás: hirklikk.hu