Hiszékeny Dezső: stadion vagy Fudan Egyetem helyett bérlakásokat kell építeni

2022. január 19. 09:31 2022. jan. 19. 09:31

Amit a passzívház-építésekkel, vagy a Szabolcs és a Teve utcai szanálásokkal és építésekkel a 13. kerület megtett, az lehet a jó modell az egész ország számára.

Hosszú, jó munka eredménye, ha egy területen javulnak a lakhatási lehetőségek – mondta el Hiszékeny Dezső, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje kedd reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Kérdésre, hogy honnan van a 13. kerületnek pénze a bérlakások építésére, Hiszékeny Dezső aláhúzta, kerületében ez nem újonnan indult folyamat, hanem egy ciklusokon átívelő, 20 éve tartó projekt. „Akkor történt meg az a felismerés, hogy óriási igény van erre a lakosság részéről. Alpolgármesterként a fogadó óráimra érkező lakosság 80 százaléka lakhatási problémával keresett meg. Ez egy valós igény felismerése volt, és utána ez rendszerré vált, minden ciklusban építettek. Most [nálunk] körülbelül 660 körül lehet a megépített bérlakások száma”.

A szocialista politikus hangsúlyozta, a lakhatási válság egy olyan probléma, amivel országos szinten is foglalkozni kell. „Ma Magyarországon lakhatási válság van, és ezt csak állami szinten lehet kezelni” – mutatott rá.

Kifejtette, szerinte az állammal szemben az ellenzék most helyesen ismerte fel, hogy ebben az ügyben lépnie kell: ezért szerepel az egységes ellenzék közös programjában, hogy állami bérlakásokat kell építeni. „Ez egy nagyon helyes és nagyon jó dolog. 100.000 szám vannak olyanok, akiknek segíteni tudunk akkor, ha ezek a bérlakások megépülnek” – tette hozzá.

Hiszékeny elmondta, a kormány elhibázott beruházásait – mint például a stadion-program vagy a Fudan Egyetem – is lehetett volna vagy lehetne bérlakás-építésre költeni inkább, illetve az is lényeges, hogy ezek a lakások környezettudatosan épüljenek, megújuló energiaforrásokra alapozva, mint a 13. kerületi passzív-házakban.

„A megépült lakások, épületek nagyon kedvező energiafelhasználással tudnak működni, és ha kevés az energiafelhasználás, akkor kevés lesz a rezsi. (…) Ez egy jó kiindulási alap akkor is, amikor a családok támogatását nézzük” – mutatott rá.

Az ellenzéki képviselőjelölt kitért a rossz minőségű, kis alapterületű és alacsony komfort fokozatú lakások szanálásának fontosságára is: elmondta, csak a Szabolcs és a Teve utca kapcsán 400 lakás került szanálásra, és lehetett helyettük újakat építeni.

A Fidesz-féle családtámogatás lakásügyi vonaláról elmondta, „nagyon kevesen vannak azok, akik 40-50 millió forintos hitelt hajlandóak felvenni úgy, hogy egy életen át kell ezt törleszteni, és egyben saját magukat röghöz kötik ott, ahol ez a lakás megépült; ennél sokkal jobb gondolat a bérlakások megépítése”.

Forrás: hirklikk.hu