Kampányt nyit az MSZP

2013. március 9. 12:36 2013. márc. 9. 12:36

Mesterházy Attila és a román miniszterelnök, Victor Ponta felszólalásában csúcsosodik ki a Magyar Szocialista Párt évértékelő-kampánynyitó nagygyűlése a Papp László Sportarénában. Helyszíni tudósításunk folyamatosan frissül.



Nem sok izgalomra számítottunk az MSZP évértékelő-kampánynyitó nagygyűlésére várakozva: bár a bejelentett Ponta-ellenes tüntetés miatt a TEK műveleti területté nyilvánította a Papp László Sportaréna a környéket, így a csarnok közelébe nem igazán juthattak a szélsőségesek. Legalábbis a hermetikusan elkülönített újságíróváróba az ellentüntetők hangja nem hallatszott el.
A monoton várakozás egyetlen üde színfoltja Rózsa Kata volt. Ha van, aki e nevet nem ismeri, a szőke, oldalt felnyírt hajú fiatal lány arcát egyre többen. Ő jelenítette meg az Orbánnal elégedetlen fiatalságot az MSZP botrányt kavart kisfilmjében. Most megtudtuk: a hölgy, mint lelkes aktivista, önként vállalata a szereplést. Gyorselemzése szerint az alkotás némileg didaktikusra sikerült, "de hát ez egy ilyen műfaj". A végeredménnyel nem teljesen elégedett Kata sem, de nincs különösebb kifogása ellene, ahogy a környezetének sem volt a szereplésével. Végzős egyetemistaként sem előnye, sem hátránya nem származott a negyed órás híressé válásból.
Míg mi a szocialisták látványarcával beszélgettünk, a csarnokban teltház előtt - hozzávetőleg 12 ezer ember - adott rövid, de látványos műsort az Experidance tánckar. Volt minden, ahogy az kell: gólyalábas zászlóforgató és dorombhangra magyarosan csapkodó fiúcsapat. A fellépés értékelésére Puzsér Róbertet kértük volna fel, ő azonban a párhuzamosan futó LMP kongresszuson szólal inkább fel. A kettészakadt párt idén már második ilyen összejövetelét tartja, de bizonyosan nem az utolsót. Tartunk tőle, rekordállításra készülnek - már így is jelentősen többször ültek össze 2009-óta, mint 72 év alatt a szovjet kommunista párt vagy a varsói blokkhoz tartozó elvtársaik. De hát ilyen a bázisdemokrácia. (Módunk lenne ennél hosszabb szellemi kirándulásra is a magyar pártpolitikában, mivel az MSZP csak nem hajlandó elkezdeni a beszédek sorát, inkább a Magyar Légtornász Egyesület produkciójával szórakoztatja a nagyérdeműt: fiatal lányok a magyar trikolor színeiben pompázó kötelekre mászva légtornásznak épp.)

Lukács Zoltán konferál és tapsoltat (már csak a jobboldali médiumok számára is - azt jósolja: az m1-ben csak a csarnok előtti magányos perec-árus lesz látható.) Lukács mellett Harangozó Tamás felelős a hangulatért - adnak is Fidesz-ellenes retorikával a megjelentek vérnyomásának. Cinikus és aljas hatalomnak titulálják a Fidesz-rezsimet - kötelezően jön a taps. A változáshoz, mondják, kell egy vezető, aki hiteles, nem hagyja cserben a baloldalt, a tudni fogja, mi a dolga kormányon - nem találják ki kit konferálnak fel így: Mesterházy Attila pártelnököt, aki feleségével kézen fogva, álló emberek vastapsa közepette foglalja el helyét.

Jobbikosoknak jelentjük: Victor Ponta méltóságteljesen, fütyülés nélkül hallgatta végig a himnuszt.
A konferansziék egymásnak dobálva a magas labdákat figurázzák ki a Fidesz választási ígéreteit, így a "két hét alatt rendet teszünk" szlogent. Statisztikai adatokat sorjázva jelentik: négymillió létminimumin élővel szemben Zsiga Marcelt emlegetik (aki legutóbb 40 milliós házépítésével került legutóbb a hírekbe). Harangozó Orbán egymilliós munkahelyteremtéséről kijelenti: félmillió valóban létesült, de külföldön.

Gúr Nándor szerint eddig nem támadta a kormányt, sőt dicsérte - majd meglátjuk, milyen a támadás. Szanyi Tibor piros sáljában kezdi a beszédet, majd a ruhadarabot vissza is adja Szanyi Kapitánynak. Majd a kormány adó- és szociális politikáját támadja - számon kéri a gazdasági növekedést, 550 milliárddal csökkent tavaly a nemzeti össztermék, amelyből a munka világának problémáit és a felsőoktatás gondjait meg lehetne oldani. "Nincs gazdasági növekedés, nincs munkahely és az emberek kevesebbet keresnek" - mondja Gúr. Hozzáteszi: Orbán a szegényektől elvesz és a gazdagoknak ad, miközben félmillióan éheznek az országban. "Magyarország többet és jobbat érdemel!" - parafrazeálja a Fidesz szlogent. Szerinte az MSZP az egyetlen esély a változásra az MSZP, amely a demokratikus ellenzék legerősebb pártja, ezért feladata és felelőssége van a változásban. Mesterházyról kijelentette: újrarendezte és megerősítette az MSZP-t, és 2014 után felkészült miniszterelnök lesz.
A nőnap kapcsán is lehet ám a Fideszt ekézni: Lukács szerint azt tanácsolja a kormánypárt a nőknek, hogy maradjanak otthon, szüljenek 4-5 gyereket és akkor talán nem veri meg őket a férjük - ez a Fidesz családmodellje. Harangozó a felsőoktatásról beszélve már Kunhalmi Ágnest, a következő szónokot vezeti fel.

A szocialisták oktatáspolitikusa kijelentette: a kormány gyermek és gyermek között különbséget tesz, a Fidesz szerint nem jár mindenkinek egyformán a tudás, a képesség-fejlesztés. "Egy generáció egy részétől elveszi a felemelkedés esélyé a kormány. Hogy gondolta a kormány, hogy a világgazdasági válság tetejébe kialakította Magyarországon a tudás-válságot? Csak a szocialisták képesek ezt megállítani és megoldani. Baloldali politikus nem fogadja el, hogy ha egy gyermek a nyomorba születik, ott is kell meghalnia. Az ország sikerét és boldogulását nem a szegények és a leszakadók hátráltatják. Támogató államot kell létre hozni, amely nem kirekeszt, hanem befogad - ez az MSZP politikájának lényege." - mondja a szakpolitikus.

Nem csak egyetérteni kell a változással, de tenni kell érte - mondja átvezetőjében Harangozó Tamás. - Részt kell venni a változás szövetségében, az Orbán-rezsim lebontásában - mint a csarnokban megjelent 12 ezer ember. A változás elkezdődött, az MSZP talpra állt, újra erős és kihívója az Orbán-rezsimnek - mondja Lukács.

A kampányveterán Tóbiás József készülődik beszélni: "hinni kell önmagunkban, mert nem lehet nélkülünk berendezni egy országot, a baloldalnak helye van a nemzet arcán, bárki is el akarja onnan tüntetni. 2010-től a Fidesz politikai karanténba akarja zárni a szocialistákat, de mostanra az MSZP kijött a karanténból és erősebbek, mint két éve, de még dolgozni kell rajta. A tagság bölcsessége, hogy fiatalokra bízta a párt irányítását, így a generációk erős szövetsége jött létre. Félúton tartunk - miközben a kormány tévúton jár. A közvélemény-kutatásoknál fontosabb a belső meggyőződés, ha elhisszük, hogy megcsinálhatjuk, akkor más is követni fog. Mi nem eltűntetni akarjuk az utcáról a hajléktalanokat, hanem megoldani a helyzetüket."

A konferansziék szerint a Fidesz problémája, miért Victor Ponta a román miniszterelnök, az ő problémájuk pedig az, hogy miért pont a Viktor Magyarországé. A Fidesz külpolitikáját pitiáner belpolitikai érdekek határon túlra exportálás jellemzi - mondják. Ehelyett az MSZP kemény vitákban, de partnerséggel képviselik a határon túliak és az egész nemzet érdekeit. "A partnerség mindig több, mint a viszály, ezért hívtuk meg a román miniszterelnököt" - mondja Lukács.
Victor Ponta magyarul köszöntötte az összegyűlteket, majd megjegyezte: "azért vagyok itt, hogy kifejezzem tiszteletemet és elmondjam: barátaimnak érzem a magyar szocialistákat és Magyarországot". A nőnappal kapcsolatban elmondta: "szeretném felköszönteni az összes magyar nőt! De nem csak udvariasságról van szó, pártjainak fellépnek a diszkrimináció és kirekesztés ellen, akár nemi, akár nemzetiségi kirekesztésről legyen szó. Szegrej Sztanisevvel vagyok itt, hogy kifejezzük: a mi generációnk vezetője, Mesterházy Attila jó vezetője lesz Magyarországnak. Tudom, milyen nehéz az ellenzék lét, de a győzelem után még nehezebb munka vár. Lesznek újságírók akik kritizálni fogják Mesterházyt, amiért meghívott és engem, amiért elfogadtam azt. De remélem, hogy beszámol mindenki az eseményről és mindkét országban látják majd, hogy lehet együtt dolgozni, és tudunk együtt élni szomszédokként. Erősen hiszek abban, hogy együtt kell élnünk és dolgoznunk a jövőnk érdekében. A demagógia, a populizmus egyformán rossz a két országnak. 2003-ban a két ország fontos megállapodást írt alá: együtt küzdünk az érdekeinkért. Azóta nem sokat tettünk ezért. A mi generációnknak az a kötelessége, hogy közösen megtaláljuk az ide vezető utat. A múlt megosztotta nemzetinket, de jelennek és a jövőnknek közösnek kell lennie. Mind a Romániában élő magyar kisebbségnek és az itt élő román kisebbség jogait tiszteletben kell tartanunk. Nem a zászlókon vagy a szélsőségeseken múlik, miként élünk együtt, hanem saját magunkon. Rengeteg közös problémával kell megküzdenünk, az egyik legfontosabb ezek közül a munkanélküliség. Sokat kell még tennünk, hogy népeink boldogabban éljenek, és ez csak együtt sikerülhet. Csak a fociban jellemző, hogy az egyik csapat nyer, a másik veszít. Ha együtt dolgozunk, szövetségesként együttműködünk, akkor mindannyian nyerni fogunk. Sok siket, köszönöm!"

Az MSZP választmányi elnöke, Botka László kijelentette: "sokan vagyunk, elegünk is van és elegen is leszünk, mert az ország kormányváltást akar. Egyre kevesebb a beruházás, a munkahely, a Fidesz elvette a települések jogait. Vissza fogjuk adni a települések szabadságát a választási győzelem után. A Fidesz megmérgezte a hétköznapokat, gyűlölködő, kirekesztő politikáját levitte a települések szintjére. Ezért fontos, hogy kimondjuk: egy élhető országban egy állampolgár nem lehet ellenzékben. Az élhető ország azt jelenti, hogy magyar és magyar között nem a vallás vagy a pártállás, hanem a munka, a tudás és a szorgalom tehet különbséget. London lett Magyarország legnagyobb városa, mert félmillióan hagyták el az országot, akik nem találták itt a jövőjüket. Nekik üzenjük: készülődjetek, mert hazavárunk benneteket. Reális esélyként és célként tudunk beszélni a kormányváltásról, mert az MSZP megújult és erősödik. Az ország érdeke a legfontosabb, ezért szövetségbe hívunk minden demokratát, minden igaz magyar hazafit, akiknek - velünk együtt - az ország jövője a legfontosabb. Szabadság, szolidaritás, igazságosság - ezek politikánk alapjai. A Fidesz szerint az MSZP a múlt, ők a jelen és a jövő. Nem. A Fidesz a múlt, a megújult MSZP pedig a jövő. Az MSZP az egyetlen olyan párt, amelynek vezetői a rendszerváltás után nőttek fel. Számunkra természetes a demokrácia, tudjuk, hogy szabadság csak ott van, ahol mindenkinek jut belőle, és tudjuk, hogy ha valaki csak a saját hatalmát szereti a hazában, az nem hazaszeretet. A megújult MSZP tud reményt nyújtani."