A végjátékban hozta a győzelmet az NKA női kosárlabda csapata

2024. május 3. 07:57 2024. máj. 3. 07:57

Az NKA Universitas Pécs szeretné győzelemmel befejezni a 2023/2024-es idényt a kosárlabda bajnokság élvonalában. Ebben a szakaszban kedden, a Vasas Akadémia csapatát fogadták Pécsett. A két győzelemig tartó párharc tétje az ötödik hely. Botladozó kezdés után a harmadik negyedtől már Wallace vezényletével sikerült a fordítás és hazai győzelemmel zárták az első lépcsőt.

Ünnepélyes pillanatok előzték meg az NKA-VASAS mérkőzést, a szezon végén a profi karrierjét befejező Simon Zsófit köszöntötte a klub egy nagy csokor virággal és egy emlékplakettel, a szurkolók pedig „Köszönünk mindent, Simi” felirattal búcsúztak.

Április 16-án játszott utoljára tétmeccset a pécsi együttes. A Vasas pedig egy kemény sorozaton van túl a TFSE ellen, mindez meg is látszott az elején, a játékon. Pontatlanul és dekoncentráltan kezdett mindkét gárda, jó két percig nem talált be egyik fél sem. Budácsik kezdte a pontgyártást, kétszer is eredményes volt a palánk alól, majd egy Jáhni triplával 0-7 állt az eredményjelzőn. Bő három percet kellett várni az első pécsi találatra, Matea Tadic értékesítette a büntetőit. Alaposan elkapta a fonalat az egyre nagyobb tempót diktáló Vasas, a negyed derekán 4-17-nél kikérte első idejét Jovan Gorec. Az első tíz perc végén 18-22 állt az eredményjelzőn. Két perccel a nagyszünet előtt jött Jovan Gorec második időkérése is, mert újra a pontatlanság jellemezte csapatunk játékát. Nem hatottak az edzői intelmek, nyolc ponttal elléptek Budácsikék a félidőre, a Vasas centere tíz pontnál járt ekkor (31-39).

A harmadik negyedben minden labdáért és lepattanóért a pécsiek mentek határozottabban, ennek a harcosabb kiállásnak meg is lett az eredménye, 43-39-nél Milos Pavlovic megelégelte a látottakat és időt kért. 45-39 után mozdult el a 39 pontról a Vasas, Budácsik közelről volt eredményes. Nehezen tartotta előnyét az NKA, a fokozatosan magához térő piros-kékekkel szemben (28. perc 52-49), a negyed végeredményét Sydney Wallace palánk alóli feltett labdája állította be (54-49). Sydney Wallace kosarával indult a záró felvonás, de a hazai hibákat könyörtelenül kihasználó Vasas mellett egy pillanatra sem lankadhatott a figyelem (34. perc 56-53). Inkább a küzdelem, mint a pontgyártás dominált ebben a szakaszban, három és öt pont között váltakozott a különbség, Mérész Trixi büntetőivel tartottuk magunkat (60-55). Három perccel a vége előtt három pontos előny birtokában voltunk (60-57), amikor a játékvezetők hosszasan videóztak egy labdabirtoklást, ami végül maradhatott a mieinknél. Rendkívül izgalmasan alakultak az utolsó percek. A Vasas viszont rontott. 34 mp volt vissza, amikor Sydney Wallace ismét a büntetővonalra állt, helyére tette mindkettőt (66-61), jött is a Vasas időkérése. Taylor hármasa még a gyűrűig sem ért el, jött is a taktikai fault húsz másodperccel a vége előtt, Weninger Virág pedig mindkét büntetőjét bedobta (68-61). Innét már nem volt visszaút, roppant nehezen, de sikerült megszerezni az első győzelmet a párviadalban, melynek folytatása szombaton, Pasaréten.

NKA Universitas Pécs – Vasas Akadémia 68-61

(18-22, 13-17, 23-10, 14-12)

NKA Universitas Pécs: Tadic 10, Weninger 2, M. Williams 5/3, Mérész 8, P. Williams 6. Csere: Wallace 14/3, Olawuyi -, Smailbegovic 13/6, Simon 3/3, Kiss 1, Laczkó 6. Edző: Jovan Gorec, Iványi Dalma, Kmezic Vilipic Daliborka

Vasas Akadémia: Taylor 6, Tóth 17/6, Allen 9, Jáhni 9/3, Budácsik 14. Csere: Madár E. 2 Boros B. 2, Gelei -, Salamon 2, Kádár -, Madár K. -. Edző: Milos Pavlovic, Krivacevic Dragoljub

 

Jovan Gorec, az NKA vezetőedzője:- Ahogy Syd mondta, ez egy nehéz mérkőzés volt. Egy nagyon döcögős mérkőzéskezdéssel. Régóta nem játszottunk már. De a lányok a második félidőre úgy jöttek ki, hogy motiváltak voltak és így sikerült is nyernünk. A munkánknak még nincs vége. A legjobbunkat kell hozni vendégként is, nem lesz könnyű, mert harcolni fognak, akárcsak ma. Remélem, hogy mezőnyből eredményesebbek leszünk, mert ez ma komoly gondot jelentett. Akkor jobb formában kell pályára lépnünk.

Milos Pavlovic, a VASAS vezetőedzője:- A mérkőzés nagyobbik részében jobban játszottunk. A kulcspillanatokban viszont nem tudtuk követni a játék fonalát. Nem vagyok elégedett azzal, hogy olyan hibákat vétettünk, amelyek visszatérő problémát jelentenek. 32 alkalommal engedtük nekik, hogy lerohanjanak minket. A Pécs úgy tudott visszajönni a mérkőzésbe, hogy szinte nem is volt szabálytalanságuk. Úgy gondolom, hogy a vereségünk legnagyobb okát pedig itt kell keresni. Megvolt a lehetőségünk, de nem tudtuk élni vele, de van még itt valami. Ez nem először történik meg, úgyhogy most már jobb lesz beszélni róla. Lehetséges, hogy egy ilyen kiélezett találkozón, az egyik csapat 29 büntetőt dob, amíg a másik csak 9-et? A második félidőben csak 3 büntetőt dobhattunk. Ha valaki hússzal több büntetőt dob, az érdekes. Készülnünk és koncentrálnunk kell. Vissza kell nyernünk az energiánkat és jobban kell kontrollálnunk a következő találkozót, hogy vissza tudjunk jönni.

 

Szerző: Szabó Ferenc