"Kedves Index, Tóni jól fizet?" - írja Magyar Péter arra a cikkre válaszul, amely szerint őt már azelőtt elküldték, hogy lemondott volna

2024. február 12. 19:30 2024. feb. 12. 19:30

Magyar Péter február 10-én jelentette be, hogy lemond állami céges megbízatásairól, így az MBH Bank Nyrt-ben viselt felügyelőbizottsági tagságáról is. Nagy Márton minisztériuma az Indexen keresztül valami egészen mást állított, amire Magyar rögtön visszaválaszolt.

A kegyelmi botrány egyik váratlan főszereplőjévé lépett elő Magyar Péter, Varga Judit volt férje, aki nem sokkal Varga és Novák Katalin párhuzamos lemondása után beleállt a NER-be, azon belül is Rogán Antalba. Első ilyen témájú posztját így kezdte: „A mai napon benyújtom a lemondásomat mindkét állami társaságban betöltött pozíciómról. Szintén lemondok a részben állami tulajdonú MBH Bank Nyrt-ben viselt felügyelőbizottsági tagságomról. A lemondás mögött nem szakmai okok állnak”.

Azt írta, egy percig sem akar olyan rendszer részese lenni, amelyben „az igazi felelősök nők szoknyája mögé bújnak, ahol Tónik, Ádámok és Barbarák vígan röhöghetnek a markukba, miközben gondolkodás nélkül feláldozzák azokat, akik - ellentétben velük - soha nem a saját anyagi érdekeikért, hanem a hazájuk érdekében és a honfitársaikért dolgoztak”.

Magyar február 10-ei posztját azóta több másik követte, 11-én, vasárnap este pedig bement a Partizánba, ahol hosszan beszélt arról, miért döntött úgy, hogy szembefordul a NER-el.

A kormányközeli Index most arról ír, megkeresték Magyar Péter kijelentéseivel kapcsolatban a szakterületileg illetékes minisztériumokat, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) válaszát pedig változtatás nélkül közölték:

"Magyar Péter az MBH Bank felügyelőbizottságának magyar állam által delegált tagja. Felügyelőbizottsági jogviszonyának kezdete 2022. szeptember 1., díjazása: havi bruttó 1,5 millió forint.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2024. január 18-án kezdeményezte a megbízás visszavonását".

A kegyelmi botrány február 2-án robbant ki, az Index állítása tehát az, hogy Magyar megbízatását már jóval a botrány kirobbanása előtt visszavonta az NGM.

A cikket az Index megosztotta a saját Facebook-oldalán, itt reagált rá Magyar Péter egy kommentben, tulajdonképpen cáfolva a minisztérium, vagyis a portál állításait. Azt írta: "Kedves Index, Tóni jól fizet?

Ha igaz, amit a minisztérium állít, akkor nyilván tévedésből kaptam meg a teljes januári tiszteletdíjamat, nyilván tévedésből nem kaptam erről se a banktól, se a minisztériumtól írásos értesítést (remélem nem most készül visszadátumozva) és nyilván tévedésből szerepelek a bank nyilvánosan elérhető dokumentumaiban".