Koronavírus: a Fidesz-frakció is az iskolabezárás mellett van

2020. március 13. 18:31 2020. márc. 13. 18:31

Minden parlamenti párt, még a Fidesz frakciója is amellett van, hogy hétfőtől szünetet rendeljenek el az iskolákban a járványhelyzet féken tartása érdekében. Horvátországban egy zágrábi óvodában kiskorú fertőzöttet regisztráltak, az országban hétfőtől tanítási szünet lesz.

Valamennyi parlamenti párt egybehangzóan az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást a koronavírus terjedése miatt a pénteki hétpárti megbeszélésen - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírókkal. Mint mondta: ezt fogja a kormány felé tolmácsolni, és várhatóan 24 órán belül döntést hoznak - olvasható az MTI rövidhírében.

Gulyás Gergely közölte: az operatív törzsnek van egy szakmailag megalapozott véleménye. Magyarországon a megbetegedések száma az egyik legalacsonyabb Európában, s önmagában ez talán nem indokolná az iskolák bezárását. Ugyanakkor azt is látják, hogy nagyon sokan nem érzik biztonságban a saját gyermekeiket, és ebben a helyzetben arra kell tekintettel lenni, hogy a védekezéshez úgy tudjanak hozzájárulni, hogy az Magyarország polgárai számára a lehető legmegnyugtatóbb legyen - fogalmazott a miniszter.


Tanári szakszervezetek csütörtök óta kérik a kormánytól, hogy rendelje el a szünetet, erre válaszolt pénteken úgy Orbán Viktor a Kossuth rádióban, hogy ha elrendelik a bezárást, akkor a tanárok fizetés nélküli szabadságra mennek, a tanévet pedig meg kell ismételni. Ezt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete PDSZ) vitatja, álláspontjuk szerint távoktatást kell végezni, amiért viszont ugyanúgy jár a fizetés.


Horvátországban kiskorú fertőzött is van

Az MTI egy másik híre szerint Horvátországban hétfőtől két hétre bezárnak az iskolák és óvodák. Az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára a horvát közszolgálati televízió (HRT) hármas csatornája közvetíti majd a tananyagot, míg a felső tagozatosok, a középiskolások és a felsőoktatási intézmények diákjai távoktatásban részesülnek majd, úgynevezett virtuális osztálytermeken keresztül.

Azok a szülők, akik nem tudják megoldani gyermekeik felügyeltét, beküldhetik őket az iskolákba, amelyek továbbra is működni fognak, vagyis a tanároknak be kell járniuk dolgozni. Ugyanez vonatkozik az óvodákra is.

A horvát kormány a koronavírus leküzdésére irányuló gazdasági intézkedésekben a munkahelyek megőrzésére helyezi a hangsúlyt, ezért a kis- és középvállalkozások likviditása érdekében adóhalasztást helyez kilátásba.

Horvátországban jelenleg 32 új koronavírussal fertőzöttet tartanak nyilván. Egy zágrábi óvodában elsőként regisztráltak egy kiskorú fertőzöttet is.

Szlovéniában csütörtök óta 45-tel 141-re emelkedett a fertőzöttek száma. Szlovénia már korábban bejelentette, hogy hétfőtől országszerte szünetel az oktatás.

 

Forrás: Pécsi STOP/MTI