Kövér László nem biztos abban, hogy meg kell szavazni a svéd NATO-csatlakozást

2023. szeptember 16. 16:34 2023. szept. 16. 16:34

Olyan szövetségesre nekünk nincsen szükségünk, amelyiknek az a véleménye rólunk, meg a mi hazaszeretetünkről, amit ez a kis film tükröz. Tehát, mit keresünk mi egy szövetségben? Valaki nincs a helyén – fogalmazott Svédország NATO-csatlakozásáról a Hír TV adásában Kövér László házelnök.

A napokban Szijjártó Péter külügyminiszter vetette fel annak a lehetőségét, hogy a svédek NATO-csatlakozását tovább blokkolnák, amiatt a kisfilm miatt, amelyik Az EU és a demokrácia címet viselő, a svéd közoktatásban is használt társadalomtudományi oktatóvideó, és amely Gulyás Márton megszólalásával indul, aki kijelenti, hogy Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassanként megszűnt.

A magyar tárcavezető azt írta svéd kollégájának, Tobias Billströmnek küldött levelében, hogy súlyos vádakat, hamis információkat terjesztenek Magyarországról a svédországi iskolákban, ami nem segíti a skandináv ország NATO-csatlakozásának ratifikációs folyamatát.

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón azt mondta, javasolni fogja Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetőnek, hogy a frakcióülésen vetítsék le a filmet, és utána döntsenek a kérdésről a kormánypárti képviselők.

„Nem biztos, hogy ezt nekünk meg kell szavazni” – fogalmazott most a műsorban Kövér László házelnök.