Közmeghallgatás - Péterffy Attila Kővári Jánosnak: „ne rendezkedjen”

2021. október 14. 11:46 2021. okt. 14. 11:46

Ahogyan arról itt a Pécsi STOP oldalán is beszámoltunk a pécsiek döntése alapján az önkormányzat október 12-i közmeghallgatásának központi témája a parkolási rendelet módosítása volt.

Szeptember 21-én indult a szavazás a megújult pecs.hu oldalon arról, hogy az önkormányzat idei közmeghallgatásán melyik legyen a kiemelt témakör. A városvezetés kezdeményezésére ezúttal a pécsiek dönthettek arról, hogy három téma közül melyik kerüljön biztosan a közmeghallgatás napirendjére. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!     

A szeptember 30-ig tartó voksoláson minden pécsi egy szavazatot adhatott le. A határidőig összesen 380 szavazat érkezett be. A belvárosi kerékpáros közlekedési rend 89 szavazatot kapott, a lakásgazdálkodási koncepcióra 113-an szavaztak, míg a parkolási rendelet módosítására 178 szavazat érkezett.

Ezt követően a közmeghallgatásra október 12-én, délután 17 órakor, a  Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Ház színháztermében került sor. 

Amint arról korábban a lapunk is beszámolt, a pécsi városvezetés új parkolási rend bevezetését tervezi, mert szerintük a jelenleg érvényben lévő szabályozás már nem szolgálja az eredeti célokat. Az önkormányzat a váltással azt szeretné elérni, hogy a szabályozás áttekinthetőbb és egyszerűbb legyen, a kedvezményeket pedig ne egyéni döntések, hanem szigorú szabályok alapján ítéljék meg. 

Az eseményen vitaindító előadást tartott Magay Miklós, a Városüzemeltetési Főosztály vezetője. Mint elhangzott, a 2011-ben bevezetett szabályozás, habár jól kialakították a városi parkolási struktúrát, mára több ponton problémás, idejét múlttá vált: egyrészt a védett övezetek terheltsége megnövekedett és a közterületek terheltsége a parkolási övezet külső oldalán megemelkedett, a városban közlekedő gépjárművek száma egyenletesen növekedett. Elmondta azt is, hogy az önkormányzat szerint a parkolás kedvezménypolitikáját feladatokhoz kötötten szükséges megszabni, illetve a használati konfliktusokra válaszokat kell adni. Az új rendeletben három különböző területet is létrehoznának, illetve szabályoznának: a fizető parkolókat, a korlátozott várakozási és a védett övezeteket – mondta a főosztályvezető - számolt be róla a Pécsma. 

A teljes rendelettervezet ITT érhető el. 

A témához egyébként többen is hozzászóltak, elsőként a képviselők szólhattak hozzá az előadáshoz, majd a lakosság észrevételei következtek: 

Egy, a területen lakó férfi abbéli véleményének adott hangot a korlátozott várakozási övezetek kialakítása kapcsán, hogy a Tettye utca szerinte balesetveszélyes az ott parkoló autók miatt. Javasolta, hogy egyirányúsítsák azt. Emellett a járdák állapotáról beszélt. Horváth Tamás (Pécs Jövője–Öt Torony frakció) erre úgy reagált, hogy a lakók között nincs egyetértés az egyirányúsításról, emellett azt mondta, szerinte az új rendelet megoldja a parkolási problémát. Ruzsa Csaba alpolgármester hozzátette, az egyirányúsítás nem a parkolási rendelet tárgya.

Egy, az Anna utcában élő férfi megkérdezte, hogy a védett övezetben milyen megoldással tudnak majd mesteremberek parkolni. Erre Magay Miklós azt mondta, természetesen vannak kedvező megoldások a számukra.

Kérdésre szó volt arról is, hogy a közterület-felügyelet kiterjeszti majd az ellenőrzések körét a mecseki városrészre is, ha az I. számú korlátozott várakozási övezetet (határai az Aradi Vértanúk útja, a Székely Bertalan utca, a Surányi Miklós út és a Hunyadi János utca) kialakítják. Erre válaszként több képviselő jelezte, hogy szerintük a szabályok betartatása a parkolással kapcsolatban egyébként sem működik jól. Ruzsa Csaba válasza az volt, hogy ezt, illetve a parkolóhelyek kihasználtságát idővel javítani fogják digitális rendszerek, úgynevezett okos parkolás bevezetésével. Hozzátette, ehhez előbb adatbázisokra van szükség.

A közmeghallgatás második felében pedig a polgárok, illetve a helyi civil szervezetek képviselői által felvetett egyéb közérdekű bejelentések, kérdések, javaslatok kerülhettek szóba.

Ebben az etapban Kővári János (ÖPE-KDNP) már nem először átvette a szót és jelezte, hogy szerinte visszaélnek a pécsiek türelmével, mert csak 19 óráig tart az esemény, kérte, hogy a kertvárosiak kaphassanak szót. Péterffy Attila erre azt mondta, hogy a közmeghallgatás nincs időhöz kötve, valamint megkérte a képviselőt, hogy koncentráljon a feladatára és „ne rendezkedjen”. Továbbá, a polgármester azt mondta Kővárinak, hogy ha ő türelmetlen, akkor azt tekintsük személyes problémának. 

Kővári János pedig úgy fest, hogy nem is tudta magát túltenni a közmeghallgatáson történteken, ugyanis több posztot is szentelt a témának a közösségi oldalán. Ez mostanában jellemző rá hiszen a Pride kapcsán is szép kis ámokfutást rendezett, de nyilvánvalóan annak lecsengése után új frontvonalat kellett találnia magának. IDE KAPCSOLÓDIK: Pécs vezetése elhatárolódik Kővári János ámokfutásától

Egyébként az tény, hogy a közmeghallgatáson kevesen vettek részt, Kővári szerint ennek oka a helyszínválasztás volt, ugyanis a belvárosiakat érintő kérdésekről nem érti, miért Kertvárosban kellett tárgyalni. "Valami érthetetlen okból kifolyólag éppen Kertvárosban, ami miatt sajnos sok, kifejezetten a kertvárosiakat érintő kérdésben nem jutottunk előrébb. Sőt a polgármester és a baloldali frakció kiröhögték és megalázták a hozzászólókat" - állította közösségi oldalán Kővári, a közmeghallgatáson a kertvárosi közterületek rehabilitációjának igényére és a hulladékkezelés kérdésére is utalt. Erre reflektált Péterffy Attila is, továbbá egy kertvárosi lakos a kérdés kapcsán úgy fogalmazott: szerinte a korábbi városvezetés nem foglalkozott a városrésszel. 

Az ÖPE politikusa szerint egyébként a belvárosban vihart kavart volna a kedd délutáni közmeghallgatás, hiszen itt a legfeszültebb a helyzet ezen a területen - erről a Pannon TV-nek adott nyilatkozatában beszélt. 

A közmeghallgatás kapcsán egyébként Péterffy Attila is posztolt a Facebook oldalán, mint írja köszöni mindenkinek a részvételt, valamint a hozzászólók konstruktív javaslatait és észrevételeit. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!     

Forrás: Pécsma/Pécsi STOP

Címlapkép: Péterffy Attila, Facebook