Nekünk kellene megakadályozni, hogy szószékhez jusson Orbán

2024. április 18. 07:00 2024. ápr. 18. 07:00

„Végtelenül helytelen és elfogadhatatlan, hogy a mi közös pénzünkből fenntartott MCC egy szélsőjobbos kampányrendezvényt szervez Brüsszelben az egyre inkább a szélsőjobbra sodródó Orbán Viktornak, de az is helytelen, hogy politikai okokból betiltsanak egy ilyen rendezvényt” – véli Horn Gábor. A Republikon Intézet vezetője azonban megjegyezte: „azért ne csináljunk úgy, mintha egy civil ment volna ki, és őt nem hagyták szóhoz jutni”. Az MCC által szervezett Nemzeti Konzervativizmus Konferencia szerdán folytatódott Brüsszelben, miután a bíróság megsemmisítette a polgármester keddi betiltó határozatát. Horn szerint Orbánnak minden olyan dolog jót tesz, ami eltereli a figyelmet az itthoni botránysorozatról – ilyen értelemben jól jön ez az egész ügy neki és a fideszes kommunikációs gépezetnek. 

Nagy felzúdulást váltott ki a brüsszeli kerületi polgármester és rendőrség intézkedése, amellyel kedden akadályozta a NatCon zavartalan lebonyoltását. Mint a Szabad Európa összefoglalta: két órával a kedd reggel 9 órás kezdés után jelentek meg a rendőrök a konferencián, amelyet részben a magyar kormányhoz kötődő Mathias Corvinus Collegium brüsszeli irodája szervezett, és ahol végül másnap, azaz szerdán Orbán Viktor is felszólalt. Belgium legfelsőbb közigazgatási bírósága ugyanis még kedden este úgy döntött, hogy nem tiltható be a konferencia, mert a belga alkotmány 26. cikke mindenkinek biztosítja a békés gyülekezés jogát. Bár egy kockázatértékelő testület közepes szintű veszélyt jelzett a rendezvényre, a bíróság szerint a polgármesternek a közbiztonság megerősítésével kellett volna reagálnia, nem egy magánrendezvény betiltásával. 

A többi között a belga, a brit, az olasz kormányfő és több más politikai vezető is elítélte a betiltást, nem szólva a fideszes és kormánypárti sajtó megszólalóiról. Orbán Viktor nemes egyszerűséggel azt írta Facebookon, hogy „minket a kommunisták sem tudtak betiltani, és a brüsszeli bürokraták sem fognak!”. Orbán Balázs pedig, szintén közösségi oldalon, azt tette közzé, hogy „Brüsszel többé nem a szabadság fővárosa, hanem egy baloldali, progresszív, liberális elnyomás eszköze”

A konferencia végül lezajlott, Orbán Viktor is felszólalt rajta. A Mandiner tudósítása szerint a többi között  arról beszélt, hogy „Elnyomás vagy szabadság? A szabadság veszélyben van Brüsszelben, ami megnyilvánult tegnap. Harcolnunk kell a szabadságért, akik szeretik a szabadságot, azoknak egyesülniük kell!” Az mondjuk más kérdés, hogy nem a fideszes szótárban az EU szinonimájaként használt Brüsszel, hanem az ország, Belgium fővárosának az egyik kerületi polgármestere és a helyi rendőrség próbálta megakadályozni a szélsőjobbot felvonultató konferenciát. Bár Orbántól ez még nem is annyira durva csúsztatás.  

De vajon mi lehet a folyománya annak, ami Brüsszelben történt? A jelek szerint nagyon jól jött Orbánnak ez a botrány, fél Európa fel van háborodva. Horn Gáborral beszélgettünk.

„Nem tudjuk pontosan, mi történik, mi volt az oka annak, hogy a szélsőjobbos konferenciának végig kellett csinálni ezt a hercehurcát, ennek ellenére szerintem a betiltás helytelen volt” – szögezte le elöljáróban a Republikon Intézet vezetője. Ő maga nagyon ellene van annak, amikor a szólásszabadságot bárki korlátozza – mondta, megjegyezve, hogy ugyanakkor azt örömmel venné, ha a fideszes politikai szereplők, szakértők lelkesebben vennének részt az itthon vitákon, persze ez egy más kérdés. Meggyőződése, hogy bármilyen szervezetnek, amely nem kirekesztő, és nem szélsőséges igéket terjeszt, hagyni kell, hogy bármilyen helyszínen szervezzen rendezvényt.

Ezzel a rendezvénnyel sem ez, hanem az a probléma, hogy a Fidesz – jelentős állami közpénzből – saját szócsövének fenntartott, már Brüsszelben is működő intézményrendszer, a Fidesz istálló, azaz az MCC szervez Orbán számára egy kampányrendezvényt külföldön. Ez Horn olvasatában visszaélésnek minősül, ugyanakkor meggyőződése, hogy ehhez semmi köze a helyi politikusoknak és rendőrségnek. Kizárólag a magyar emberek ügye az, hogy hagyják-e ezt vagy sem. Az MCC szerepvállalása éppen annyira végtelenül helytelen és elfogadhatatlan, miként az is, hogy politikai okokból betiltsanak egy rendezvényt – szögezte le. „De azért ne csináljunk úgy, mintha egy civil ment volna ki és őt nem hagyták szóhoz jutni” – hívta fel a figyelmet. Az MCC a miniszterelnöknek szervezett egy kampányrendezvényt Brüsszelben, s ezt tiltotta be – helytelenül – a helyi rendőrség és polgármester, fogalmazott, külön kiemelve, hogy nem az Európai Unió, nem a brüsszeli bürokrácia, nem a belga kormány, hanem a helyi erők próbálták megakadályozni a konferencia megtartását. 

Vajon jót tesz-e mindez Orbánnak? – vetettük fel. Horn úgy látja: minden olyan jót tesz, ami eltereli a figyelmet az itthoni botránysorozatról – ilyen értelemben pedig jól jön ez az egész neki és a fideszes kommunikációs gépezetnek, „például mi sem Magyar Péterről és a kialakult helyzetről beszélünk most”. Más szóval, egy választási csalással kialakult helyzetben, az állami százmilliárdokból létrejött és működő MCC szószéket szervezett az egyre inkább a szélsőjobbra sodródó miniszterelnök számára, s az akörüli ügy elfedi a Magyarországnak mérhetetlen károkat okozó botrányokat, a kegyelmi ügytől kezdve az ügyészségi iratokba történő beavatkozáson át a sorra kibukó korrupciós ügyekig – emlékeztetett. Példaként hozta fel a frissen kiderült 25 milliárd forintos csalási botrányt, ami a pénzügyminiszter közvetlen közelében dolgozókat érinti, valamint a korábbi ügyet, amely szintén egy minisztert, az agrártárca vezetőjének közvetlen beosztottját érintette. Mindeközben mi mégis arról beszélünk, hogy állami forrásból hirdethet igét Orbán Brüsszelben. Amit nem a helyieknek, hanem nekünk kellene megakadályoznunk, hiszen a mi pénzünkről van szó.

Vajon hathat-e ez az Európai parlamenti választások eredményére? Feltüzelheti-e, mozgósíthatja-e a szélsőjobbos választókat? – kérdeztük. Horn Gábor szerint ezt az ügyet csak mi, magyarok becsüljük túl, s nekünk sem kellene ezt tennünk. Ugyan megszólalnak a politikusok – köztük a szélsőjobbosok is –, s el is ítélik a helyi erők fellépését, de ennek a választás szempontjából nincs jelentősége, nemigen befolyásolhatja annak az eredményét – vélekedett.

Forrás: hirklikk.hu