Önt is felháborítja a Pegasusgate? Itt követelheti a vizsgálatot!

2021. július 21. 08:39 2021. júl. 21. 08:39

Folytasson le ténymegállapító vizsgálatot a nemzetbiztonsági bizottság a Pegasus-ügyben!” – ezzel a címmel és tartalommal indult útjára egy nyílt levél formájú petíció, amihez már a közzétételétől számított durván egy óra alatt csaknem háromezren csatlakoztak. A nyílt levél címzettjei a Parlament nemzetbiztonsági bizottságának kormánypárti tagjai, akik nem hajlandók igent mondani a testület összehívását kezdeményező ellenzéki tagok kérésére.

Hiába kérték ugyanis már a Pegasusgate kirobbanásának napján a bizottság ellenzéki tagjai – a jobbikos Stummer János, a szocialista Molnár Zsolt és az LMP-s Ungár Péter – a testület összehívását, a fideszes Halász János, Hubay György és Lezsák Sándor, továbbá a KDNP-s Móring József Attila azonnal nemet mondott rá, pedig szakértők – így például a Hírklikknek nyilatkozó Tarjányi Péter, valamint Bárándy Péter – szerint ez önmagában is önleleplező, beismerés-gyanús lépés. Mindenesetre most a civilek is léptek: nyílt levelet fogalmaztak meg, kérve a négy kormánypárti politikust, hogy másítsa meg a véleményét, s tegye lehetővé a nemzetbiztonsági bizottság ténymegállapító vizsgálatát a Pegasus-ügyben. A nyílt levelet petíció formájában a Szabad a hang felületén lehet elérni és aláírni.

„Önnek, mint országgyűlési képviselőnek, kötelessége a szolgálatok ellenőrzése – munkájuk ellenőrzését a néphatalom átruházásával Ön látja el helyettem. Mint e hatalom eredeti birtokosa, kérem Önt, hogy esküjének megfelelően, járjon el az ügyben” – emlékezteti kötelességeikre a dokumentum a címzetteket, felszólítva őket, hogy fogadják el a meghívót az ügyben összehívott nemzetbiztonsági bizottsági ülésre, vegyenek részt az ülésen és támogassák az ország közvéleményének megnyugtatását azzal, hogy a nemzetbiztonsági törvényből következően, felállhasson és ténymegállapító vizsgálatot folytathasson le a bizottság. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

A nyílt levél összefoglalja a Pegasusgate eddig megismert részleteit, majd hangsúlyozza, hogy ha igaz, ami napvilágot látott, akkor „hazánk legsúlyosabb megfigyelési ügyével kell közösen szembenéznünk – polgároknak és képviselőknek egyaránt. Magyarország polgáraként engem is mérhetetlen aggodalommal tölt el a gyanú, hogy kormányzati szervek a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem égisze alatt újságírókat, jogvédőket, politikusokat, civil aktivistákat vagy akár hozzátartozóikat figyelnek, figyelhetnek meg!”.

A Pegasusgate-ről, dióhéjban

Most vasárnap 17 nemzetközi újság szerkesztőségének oknyomozó újságírókból álló csoportja – köztük Magyarországon a Direkt 36 – publikálta az izraeli Pegasus kémszoftver felhasználásával kapcsolatos tényfeltáró munkájuk eredményeit. A kémszoftver sajátossága, hogy azt gyártója terror és szervezett bűnözés elleni célokra értékesíti – kizárólag kormányoknak és állami szervezeteknek árusítva a terméket, minden esetben az izraeli Védelmi Minisztérium jóváhagyásával.  

A szerkesztőségek információs forrásaiból, valamint az Amnesty International segítségével végrehajtott adatelemzés és számos mobilkészülék vizsgálatából következik, hogy valószínűleg a mobilkészülék feletti teljes uralmat biztosító szoftver segítségével a magyar hatóságok is több mint 300 személy aktív megfigyelésében működtek közre. Nemcsak újságírók, de civil aktivisták, jogvédők, üzletemberek, ellenzéki politikusok a jelenlegi gyanú szerint egyaránt szerepelnek a megfigyelt személyek között. 

Cikkünk megjelenésekor már több mint 11 ezren csatlakoztak a petícióhoz.  Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

Forrás: Hírklikk

Címlapkép: Illusztráció, Freepik