Orbán bejelentette: felfüggesztik az év végéig a hiteltörlesztéseket

2020. március 18. 16:11 2020. márc. 18. 16:11

Gazdasági kérdésekben hozott határozatokat a kormány, amelyekkel a koronavírus-járvány miatt elsőként bajba került gazdasági ágazatokat kívánják segíteni. A lakossági hiteltörlesztés felfüggesztését már kedden felvetette az MSZP baranyai politikusa egy sajtótájékoztatón.

Bár szerdán délután három órától lett volna Orbán Viktornak egy élő Facebook-bejelentése, ennek nem volt hangja. Szűk egy órával később megjavult a felvétel. 

Orbán Viktor a felvételen elmondta, gazdasági kérdésekkel fogalkozott ma a kormány, mivel a járványhelyzet nemcsak az egészséget, de a munkahelyeket is veszélyezteti. Azt is hozzátette, a szedai döntések csak a legsürgetőbbek, napról-napra lesznek újabb döntések a gazdaság újraindítása érdekében:

Az első döntés értelmében minden magánszemély és minden vállalkozás mai napig (március 18.) megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.

A rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meg lesznek hosszabbítva.

A holnaptól (március 19.) felvett új hitelek THM-jét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékában maximálják.

Mivel a gazdaság több szektora - turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport- és kulturális szolgáltatások, személyszállítás (taxisok is) súlyos gondokkal küzd, ezért a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát jelentpősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken, egyelőre június 30-ig.

A kata szerint adózó taxisok általányadó-fizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik. 

Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. 

Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik.

A munkavállalási szabályokat is rugalmasabbá teszik, az erről szóló alaprendeletet még ma közzéteszik, a részletszabályokat csütörtöktől lehet megismerni.


A lakossági hiteltörlesztés felfüggesztését szerdán Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is felvetette a kormánynak, de erről már kedden beszélt egy sajtótájékoztatón az MSZP baranyai országgyűlési képviselője, Szakács László is.

Forrás: Pécsi STOP