PDSZ: adatnyilvánosságra, átfogó és ingyenes tesztelésekre van szükség az oktatásban

2020. szeptember 14. 16:25 2020. szept. 14. 16:25

Több ponton is megkérdőjelezte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a miniszterelnök hétvégi nyilatkozatát. A szakszervezet szerint nincs elegendő testhőmérséklet-mérő eszköz az iskolákban, és ha a tanárok közül a 60 éven felüliek nem vállalják a tanítást - mivel veszélyeztetett korúak -, akkor azt az oktatás sínyli meg. A PDSZ úgy látja, egységes járványügyi protokoll mellett átfogó és ingyenes tesztelésekre van szükség. 

A hétvégén elhangzott miniszterelnöki bejelentésre reagált a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hétfőn a nedolgozzingyen.hu-n. 

Mint ismert, Orbán Viktor többek között arról beszélt, hogy október elsejétől kötelező lesz a testhőmérséklet-mérés az oktatási intézményekben a belépés előtt, illetve azt is mondta, hogy 

"amíg a halálozás nem nő, fel sem merülhet, hogy bezárják az iskolákat"

- idézte utóbbi mondatát a Népszava.

A testhőmérséklet-méréssel kapcsolatban a PDSZ úgy reagált, hogy ez egy eléggé elkésett javaslat (a szakszervezet ennek bevezetését már az iskolakezdésre várta volna), ráadásul sem a technikai, sem pedig a személyi feltételek nem adottak. Egy iskolában egy ilyen eszköz van általában, ha mondjuk egy 800 fős intézménynél mindenkit lemérnek, az több mint egy óra, és a belépők - tartva a másfél méteres szociális védőtávolságot - bő egy kilométeres sort képeznek. 

"Mindezt pedig egy olyan rendelkezés kedvéért, amelyről ordít, hogy a tesztelés helyett kívánnák bevezetni – talán pont azért, mert tesztekre nem kíván, avagy kapacitás hiányában nem tud költeni a kormányzat"

- írja a PDSZ.

Az iskolák bezárásának a halálozási számok emelkedéséhez kötött döntését sem tudja elfogadni a szakszervezet, meg is kérték a miniszterelnököt, hogy fogalmazza meg világosan, hány halálos áldozat kell ahhoz, hogy digitális oktatásra térjenek át az oktatási intézményekben.

Arra a Gulyás Gergely miniszter által hangoztatott felvetésre is kitértek, miszerint alig akad 60-65 év közötti pedagógus, aki pedig nem vállalja az oktatást (mert a veszélyeztetett korosztályba tartozik - a szerk.), azok választhatják a tévoktatást. 

A PDSZ szerint több ponton is téved a miniszter: a 60 éven felüli tanárok aránya 16-18 százalék, és nincs olyan, hogy a tanár "választja" a digitális oktatásra való áttérést. 

"Azt ugyanis az Operatív Törzs rendeli el – érthetetlen módon, mert például pont ezt a döntést tényleg meg lehetett volna hagyni az intézményeknél. Azok, akik kérik a munkavégzés alóli felmentésüket nem csak fizetés, de egészségügyi ellátás nélkül is maradnak, ha nem sikerül magukat táppénzre kiíratni. Ha sikerül táppénzre menniük, akkor pedig keresőképtelenek – tehát sem így, sem úgy nem távoktatnak. A fertőzéstől tartó pedagógus tehát jövedelem nélkül marad, ha pedig indokolt és szerencséje van, akkor 60 százalékos táppénzen lesz."

Azt is hozzátették, hogy a 60 éven felüli tanárok kilépnek, akkor összeomolhat az oktatás. 

A szakszervezet szerint nyilvánosságra kell hozni a részleges és teljes karanténokat a hivatalos koronavírus-honlapon, ennek megismerésére joguk van az embereknek. A PDSZ szerint ők folyamatosan tájékozatják a megismert esetekeről a Klebelsberg Központot, amelyekből jóval több van, mint amennyit a sajtóban lehet olvasni. 

A PDSZ úgy látja, egységes protokollra van szükség, ugyanis a mostani több részterületre - gyógypedagógiai tanácsadás, korai nevelés-oktatás, nevelési tanácsadás, logopédiai ellátás, konduktív pedagógiai ellátás, stb. - sem terjed ki. Az egységes protokoll elkészítésébe viszont be kell vonni az érintetteket is - teszik hozzá. 

"Az átfertőzöttség egyre nyilvánvalóbb – azonban adatokkal nem rendelkezünk. Érintett pedagógusokat nem tesztelnek, a diákokat is maximum karanténba küldik, sok esetben úgy, hogy az érintett diák testvére például tovább jár iskolába vagy óvodába. A protokollok – finoman fogalmazva – esetlegesek, az intézkedések kerülik a logikát. Elképesztő például az a helyzet is, hogy ha egy pedagógus visszaállna dolgozni, mivel a munkahelyén káosz van, hiányzik a munkája, azt saját pénzből finanszírozott tesztekkel teheti ma meg. Vagy ha éppen felüti a fejét a megbetegedés, az általa oktatottak szoros kontaktnak minősülnek, de ő maga nem"

- olvasható a bejegyzésben

A PDSZ úgy látja, egységes járványügyi protokollra van szükség, amit korrekt és kimerítő tesztelési programokkal kell megtámogatni - de ez utóbbinak ingyenesnek kell lennie.

 

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP