Pécsi közgyűlés: 300 milliós segítséget kap a Tüke Busz

2021. október 19. 16:01 2021. okt. 19. 16:01

2021. október 19-én ismét ülésezett a pécsi közgyűlés. A mai nap folyamán több mint 20 napirendi pontot kellett a képviselőknek megvitatni, s bár tartalmukat nézve a legtöbb kapcsán nem igazán lehetett mit vitatkozni, azért tudjuk jól, hogy ez a politikusokat nem mindig érdekli.

Amióta ismét offline formában zajlik a közgyűlés mindig volt egy-egy kisebb, vagy akár nagyobb csetepaté. Emlékezzünk csak vissza a múlt hónapban Kővári János kirohanására, ami miatt Péterffy Attiláék még a teremből is kivonultak. Nos, a mai közgyűlés sem telt egy események nélkül, ráadásul a legnagyobb vitát egy, az ülésre utólagosan bevitt előterjesztés váltotta ki:  leváltottak két momentumos képviselőt két bizottság éléről. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

A mai közgyűlésen ezen túlmenően a Tüke Busz Zrt-vel kapcsolatos döntések meghozatalára is sor került. Ruzsa Csaba alpolgármester elmondta, a Tüke Busz elkészítette az év nagy részére már a tényadatokat tartalmazó, 2021. évre vonatkozó üzleti tervét. Ennek tanúsága szerint az árbevétel a járvány miatti drasztikus visszaesés következtében mintegy 300 millió forinttal marad el a 2020-as, illetve egymilliárd forinttal a 2019-es és árbevételétől. 

Mint mondta a gázolaj árának emelkedése, a járvány miatt kötelezően igénybe vett szolgáltatások költsége, a már beszerzett elektromos buszokhoz kapcsolódó bérleti díjak és a szakszervezeti bérmegállapodás alapján történt béremelés növelik 300 millióval növelik a költségeket a 2020-as adatokhoz viszonyítva. 

Ennek értelmében ezt az üzleti évek kerekítve 2 milliárd 222 millió forint veszteséggel zárná a Tüke Busz, viszont ez a közszolgáltatás működésére, másrészt a cég tőkehelyzetére nézve is súlyos következményekkel járna.

Annak érdekében, hogy a szolgáltatás színvonala a jövőben is kielégítő legyen, továbbá a cég likviditása rendeződjön, valamint figyelembe véve a közszolgáltatási szerződésben foglalt kompenzációs kötelezettségeket, további, összesen 311 millió forint működési célú támogatásra van szükség, amit október 31-ig teljesítenek.

Ruzsa Csaba elmondta, bízik benne, hogy ez elegendő lesz az év végéig, tovább bízik benne, hogy a kormány kompenzálja a Tüke Busz járvány miatti kieséseit. 

Erre az évre egyébként kapott már 1,7 milliárd forint támogatást a költségvetésből, október elején kapott már egy 50 milliós segítsége. Az előterjesztést és a határozati javaslatot megszavazták. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!