Balhé a városházán: Kővári még mindig a Pride-on pörög, Péterffyék kivonultak a teremből

2021. szeptember 21. 09:14 2021. szept. 21. 09:14

Szeptember 21-én 38 napirendi ponttal tartotta meg e havi közgyűlését a pécsi képviselő-testület. A Város házán a reggeli órákban valószínűleg még senki nem gondolta, hogy szinte este óráig tart majd a tanácskozás, s talán Kővári János soron következő ámokfutása sem volt napirendre véve, mégis megtörtént. A Pécsi STOP beszámolója a 2021. szeptember 21-i közgyűlésről.

A közgyűlés első néhány percében díjakat adtak át: Glasz Miklós kapta az Év Tűzoltója díjat. Az Év Rendőre címet Portik Csaba, címzetes rendőr főtörzsörmester kapta.

Ezt követően Barkóczi Csaba (Fidesz) ügyrendi kérdést tett fel, mivel nem értette, hogy pontosan hány DK frakció szerepel a pécsi közgyűlésben, ugyanis Bognár Szilvia a MPE-DK frakcióban ül, míg a többi DK-s képviselő a Pécs Jövője-DK frakcióban. Péterffy Attila erre válaszul elmondta, hogy egy DK frakció van. 

Ezután került megvitatásra az első napirendi pont, vagyis a Pécs MJV önkormányzata 2021 évi költségvetésének módosítása.

Barkóczi Csaba viszont (Fidesz) még mindig nem érti a DK frakció helyzetét, ezért most a jegyző felé intézi ugyanazt a kérdést.

Dr. Lovász István a SZMSZ-ből idézte, hogy egy képviselőicsoport megalakulásához legalább három fő szükséges. Ez egy teljesen szabadon eldöntendő kérdés, sem a közgyűlésnek, sem a polgármesternek nincs beleszólása. Egy bejelentés szükséges egy frakció létrehozásához, illetve, hogy a minimum létszám meglegyen.

Miután ezt megvitatták Dr. Csizmadia Péter (Fidesz) Frakcióvezetői kérdést tett fel, és megnyitotta a napirendi pont vitáját. Szerinte a költségvetés módosítása egy politikai módosítás, nem pedig technikai, mivel létesítenek egy újabb polgármesteri biztosi címet, ami azt szolgálná, hogy a város fenntarthatóságát, javítsa. Gratulált Kóbor Józsefnek, hogy megtalálta a villanykapcsolót és, hogy immáron az első sorban foglal helyet.

Utána Barkóczi Csaba kért szót: Mint mondta szeretne kezet rázni Péterffy Attilával, a költségvetésben kialakult többlet összeg miatt. Gúnyosan megjegyezte, hogy a polgármester ezek szerint pénzt tud varázsolni, mivel anno 2019-ben azzal kürtölte tele a sajtót, hogy az előző városvezetés mennyi hiányosságot hagyott maga után és szerinte ez hihetetlen teljesítmény. Péterffy Attila minderre úgy reagált: "Köszönöm, megválogatom, hogy kivel fogok kezet." 

Ezután Dr. Schmuck Roland kért szót, aki megjegyezte, hogy ez a napirendi pont egy technikai jellegű előterjesztés és nem Kóbor Józsefről kellene vitázni, hanem egy 68 milliárdos költségvetésről.

Dr. Csizmadia Péter szerint pedig, de igenis erről kell vitázni, mivel sok kicsi sokra megy.

Ruzsa Csaba mindezekre így reagált: "Nézem a plafont, de nem szakad le. Eddig az öt hozzászólásból öt hülyeséget hallottam." Barkóczi Csabának azt javasolta, hogy egy mérlegképes könyvelői tanfolyamra beiratkozhatna. Cáfolja Csizmadia Péter állítását, hogy több milliárd forintot költenek polgármesteri biztosokra.

Majd Dr. Lovász István, Berényi Zoltán kérdésére válaszolva, hogy mennyibe került a Pride felmérés, elmondta, hogy 1,2 millió forintba.

Ezeket után tovább folytatódott a politikai pofonok osztása Barkóczi Csaba és Ruzsa Csaba között. Barkóczi nem értette, hogy, ha tényleg akkora adósságban van a város, akkor hogyan tudták a vezérigazgatók fizetését megemelni. Erre Ruzsa Csaba azt válaszolta, hogy most ismerte el, hogy adósságban hagyták a várost. Ruzsa Csaba elmagyarázta tüzetesen a költségvetésben szereplő összegeket, de Barkóczi Csaba nem érti a magyarázatot és kéri, hogy válaszolja meg a kérdését.

Hiába a heves adok kapok: Megszavazták a költségvetés módosítását.

A közgyűlést itt élőben is lehet követni: 

Ezt követően, 10 óra előtt néhány perccel kezdték el tárgyalni a Pécs városi településképi rendeletnek a módosítását. Ennek kapcsán - bár nem igazán tartozott a tárgyhoz - Kővári János elmondta (ÖPE-KDNP), az utóbbi időben olaj- és egyéb foltok alakultak ki a Széchenyi téren, plusz a Szentháromság szobor déli oldalának talapzata rossz állapotban van.

Péterffy Attila erre közölte, észlelték a problémákat, a Biokom nagy erőkkel takarít és az említett szobor felújítására is kérnek be árajánlatot.

Kővári János megyei önkormányzat fenntartható fejlődési biztosaként beszél arról, hogy a Bóbita bábszínházat is fel kellene újítani, illetve a Lyceum templom és más ingatlanok a rossz vízelvezetés miatt vizesednek, ezt meg kell oldani, készüljön erre fejlesztési terv.

Következő napirendi pontként Pécs építési szabályzatának és szabályozási tervének módosítása és a kapcsolódó döntések meghozatala következett. 

  • A Déli Ipari Parkot célozva az utóbbi időben jelentős számú kis- és közepes vállalkozás jelent meg telephely-fejlesztési szándékkal, ezért a minimális telekméretet 2500 négyzetméterről 1100 négyzetméterre csökkentik.
  • Az Artmoon Kft. a Pécs, Megyeri út 80. szám alatt, a Pécs Pláza mellett 3,4 hektáros ingatlanon 400 lakásos lakóparkot építene. A fejlesztés becsült értéke 10 milliárd forint. Jelenleg a terület gazdasági kereskedelmi szolgáltató övezetbe van besorolva. A beruházó “településközpont terület” kijelölését kér a telekre és a környezetére is, hogy a tervezett fejlesztést végre tudja hajtani. Növekszik a maximális épületmagasság értéke 12,5 m-ről 20 m-re. Mivel a több száz lakáshoz nagyszámú gépkocsi is tartozik majd, ezért a forgalmi problémák kezelése érdekében a Garázs utcát “kikötnék” az 57. sz. főútra, így a közterület-szabályozás is megváltozik. Ez utóbbi utat a kérelmező fogja saját költségén megépíteni és a város számára átadni.
  • A Hotel Palatinus, az egykori Nádor Hotel és az Aranyhajó panzió azonos tulajdonba került. Az új tulajdonos jelentős fejlesztéseket kíván végrehajtani, viszont változtatásokat kért a beruházások megvalósítása érdekében az építési szabályozásban, amit az önkormányzat támogat.

Csizmadia Péter (Fidesz) a felsorolást követően közölte, a Megyeri úti beruházást a Fidesz nem támogatja, majd Kővári János szólalt fel, aki arról beszélt, hogy a Megyeri úti beruházással növekszik a telek értéke az átminősítéssel. Kérdésként feltette, hogy miért nem kér valamit ezért cserébe az önkormányzat, miért nem kérik, hogy a Melinda parkot fejlesszék, hiszen “ők is fogják használni”. Külön szavazást kért erre a részre, nem támogatják a Megyeri úti telket érintő javaslatot.

Ruzsa Csaba alpolgármester elmondta, 200 milliót költ el a beruházó a közlekedésfejlesztésre, az elkerülő utat is érintő útfejlesztést az illetékes minisztérium elfogadta. Örüljünk annak, hogy új, energiatakarékos lakások épülnek Pécsett, ezekre nagyon nagy igény van a fiatalok részéről.

Fürj Csaba (Jobbik) elmondta, a mostani városvezetést dicséri, hogy egy ilyen léptékű beruházás valósul meg Pécsett. Hogy jön ide a Melinda park, nem érti, mert egy egyesület kezelésében van.

Csizmadia Péter (Fidesz) viszont azt mondta, ez a beruházás ezen a területen több problémát fog okozni, mint amennyit megold. Épüljenek lakások, de szétszórva a városban.

Hári József szerint pedig a parkolási gondokat ez a lakópark csak növelni fogja. Kóbor József ma megválasztandó környezetvédelmi biztos véleményére kíváncsi.

Kóbor József (LMP) pedig arról beszélt, rossznak tartja, hogy egy ilyenre engedélyt lehet adni úgy, hogy nincs előírva a parkolás megoldása. Pozitívum, hogy korszerű, energiatakarékos lakások lesznek, és az is, hogy az alsó középosztályt itt lehet tartani ezzel a városban. Pozitívum az is, hogy nem a város peremén van és nem a Mecsekoldalon. 2010-ben itt kiirtották a kiserdőt, mert áruházat építettek ide, a problémák a területen ezzel kezdődtek. A dugókra az a megoldás, hogy buszra kell szállni, reméli, hogy mire a lakópark megépül, javul a tömegközlekedés színvonala. Szerinte szükség van arra, hogy ilyen jellegű beruházások szülessenek.

Kővári János (ÖPE-KDNP) nem értett egyet Kóbor Józseffel. Szerinte több ezer lakás áll most is üresen a városban. Véleménye szerint nem fogja bírni az úthálózat a megnövekedett forgalmat.

Ruzsa Csaba ezután Kővárinak és a fideszeseknek azt mondta: "Önök hagyták rohadni tíz évig azt a területet, kamionok parkoltak ott. A hatályos törvény egy új lakáshoz egy parkolóhelyet ír elő, mi 400 lakáshoz több mint 500-at kértünk, azaz túlteljesítették a törvényi előírásokat. A beruházó vállalta, hogy döntően helyi cégeket von be a beruházásba, ami gazdasági növekedést indít el."

A közgyűlés negyed egy magasságában tárgyalta a soron következő napirendi pontot: Építési telkek kedvezményes értékesítésének feltételeiről szóló önkormányzati rendelet megalkotása

A pécsi önkormányzat elindítja a Dénesi Ödön Programot, melynek lényege, hogy kedvezményes telekvásárlást biztosít azok számára, akik első otthonukat építenék fel. A programról ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

A tervezet szerint kedvezményes telekvásárlásra azok a legalább 10 éve pécsi lakcímmel rendelkező 18-40 év közötti lakosok pályázhatnának, akik önálló ingatlantulajdonnal nem rendelkeznek. Az adásvételi szerződésbe biztosítékok is beépítenek. Amennyiben a nyertes pályázó két éven belül nem rendelkezik hatályos használatba vételi engedéllyel, úgy a telek visszakerül az értékesítőhöz. Az adásvételre szánt építési telkeket jelzálogjoggal és elidegenítési tilalommal biztosítja az értékesítő.

Csizmadia Péter (Fidesz) elmondta, ez egy támogatható kezdeményezés. Módosító javaslatai a normatív feltételekhez: ne csak az állandó lakóhely számítson, hanem az egyetemisták miatt a tartózkodási hely is, és a tíz év rövidüljön le 5 évre. Feleslegesnek érzi bírálóbizottság létrehozását, hiszen objektív feltételek vannak. Kettő helyett négy év legyen a használatbavételi engedély megszerzésére, véleménye szerint ez életszerűbb előírás. Ha pedig öt éven belül adna túl az ingatlanon a vevő, akkor ne a kedvezmény összegét veszítse el, hanem annak kétszeresét.

Ruzsa Csaba alpolgármester ellenben elmondta, a bizottság felállítása indokolt, és az ötéves eladási “moratóriumot” sem támogatja. Azt elfogadja, hogy a két év rövid, de a négyet viszont úgy fogadja csak el, hogy a harmadik év végére a készültség legalább 50 százalékos legyen. Ez utóbbit elfogadta a közgyűlés, az előterjesztést megszavazta a testület. 

14 óráig ebédszünet. 

Negyed háromtól folytatódott a közgyűlés, elsőként Péterffy Attila beszélt arról, hogy ez év novemberben metszik a százéves platánfákat. Kérelmet nyújtott be a Biokom a természetvédelmi hatósághoz, hogy a legproblémásabb varjúfészkeket el lehessen távolítani. 

Kóbor Józsefet (LMP) díjazás nélkül környezetvédelmi biztossá választhatja meg a közgyűlés.

Megszavazta a biztosi kinevezést a közgyűlés.

Ezután a közgyűlés Péterffy Attila kezdeményezésére címzetes főjegyzői cím adományozását kezdeményezi dr. Lovász István jegyzőnek. A közgyűlés több tagja is elismerte Lovász István munkáját, aki elérzékenyülten köszönte meg a képviselők, illetve Péterffy Attila elismeréseit.

15.40 magasságában a Dénesi Ödön kedvezményes telekvásárlási program pécsi fiatalok számára című napirendi pont következett. 

Kapcsolódó: Társadalmi egyeztetés a pécsi lakásgazdálkodási koncepcióról

Fogarasi Gábor (Jobbik) erről azt mondta, elsőként 15 lakótelekkel indul a program. A Mécses utcai telkek Pécs északkeleti részén helyezkednek el, a Hársfa utcától északra, Borbálatelepen. Az értékbecslés szerint a telkek összértéke 100 millió forint plusz áfa. A Fagyöngy és a Neumann János utcában fognak telkeket kialakítani, ha a Mécses utcaiak elkelnek, de erről most nem döntenek.

Négy óra után pár perccel a KEHOP-2.1.11 – Víziközmű hálózatok átalakítása hatékonyságnövelő fejlesztése c. pályázattal kapcsolatos döntések meghozatala következett. Ennek kapcsán Ruzsa Csaba elmondta, végre nem csak az állami, hanem az önkormányzati vízszolgáltatók is pályázhatnak uniós pénzekre a fejlesztéseikre, amit a Tettye Forrásház Zrt. meg is fog tenni. Nem biztos, hogy nyernek, de bizakodóak. Megszavazták az előterjesztést.

Ezután rövid szünetet követően folytatódott a közgyűlés, a Nagy Jenő utcai Óvoda energetikai korszerűsítéshez kapcsolódó döntések meghozatalával. 

Barkóczi Csaba (Fidesz) azt javasolta, hogy más pályázatra nyújtsanak be pályázatot, az eredeti forrást pedig csoportosítsák át.

Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója válaszában azt mondta, az átcsoportosításra nincs lehetőség, bruttó 180 millió forintot szeretnének 100 százalékban fordítani a műemléki épületre, melyre a jelenlegi pályázati konstrukció lehetőséget ad. Megszavazták az előterjesztést.

A mai közgyűlésen napirendi pont volt, a Szándéknyilatkozat a tangó korlátozásmentes gyakorlásáról. Ennél a pontnál Nyőgéri Lajos alpolgármester vette át az ülés vezetését.

P. Horváth Tamás arra emlékeztetett, hogy Öt torony című regényében írt arról, hogy Pécs szerb megszállása után, 1922-ben a pécsi városvezetés betiltotta a tangót. A képviselő egyébként a PécsMa.hu-nak korábban elmondta, ez a bizarr helytörténeti momentum adta az ötletet arra, hogy a tangó és az argentin kultúra köré egy minifesztivált szervezzenek, a diplomáciai kapcsolatokat is erősítve.

A szabad tangó kérdéséről itt a Pécsi STOP oldalán is írtunk, illetve a minifesztivál részleteit is közöltük, ebben a cikkünkben. Az előterjesztést egyébként megszavazták. 

Hat óra előtt nem sokkal hatalmas vita alakult ki a Pécs Pride kapcsán. Kővári János még mindig nem tudta túltenni magát a hétvégi eseményeken és nehezményezte, hogy a napirendi pontra sokat kellett várni. Elmondta, hogy elektronikus petíció útján 11 ezer ember tiltakozott a Pécs Pride ellen. Továbbá bírálta, hogy a polgármester az esemény előtt és után sem tartott közmeghallgatást.

A politikus kiemelte a városvezetés közvéleménykutatását is, ami alapján úgy véli nem érdekli a baloldali politikusokat a pécsi polgárok akarata. Azt mondta, hogy a pécsiek 70 százaléka utasította el a Pride-ot, a valóságban ez azonban csak 57 százalék volt. A képviselő továbbá arról is beszélt, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték a felvonulás miatt, ám erre nem került sor, ennek részleteiről itt írtunk. 

A politikus  parkolás nehézségeit is szóba hozta, illetve arról is beszélt, hogy neki a felvonulással van a baja, nem pedig a kisebbségekkel. Kővári azt is mondta, hogy sok gyerek vett részt a szerinte szexuális propagandát tartalmazó rendezvényen, ezt egyébként a Mi Hazánk politikusai is nehezményezték, mint megírtuk feljelentést is tettek az ügyben a rendőrségen. 

Kővári végül egy olyan vizsgálóbizottság felállítását javasolta, amely a rendezvénnyel kapcsolatban érkező esetleges lakossági és vállalkozói panaszokat, kártérítési igényeket kezeli majd. Indítványozta továbbá, hogy legközelebb az önkormányzat vegye figyelembe a pécsiek érdekeit, ha ilyen eseményre kerül sor.

Csizmadia Péter (Fidesz) ezt követően a felszólalásában azt kérte az önkormányzattól, ha ilyen típusú rendezvényre kerül sor legközelebb, akkor biztosítsák megfelelő módon a kereteket hozzá, valamint közölte, véleménye szerint “Pécs liberális és befogadó város”, így “nincs szükség a Pécs Pridehoz hasonló, indulatokat szító eseményekre”.

Péterffy Attila ezt követően a saját véleményét fogalmazta meg Kővári ámokfutása kapcsán: 

“Kővári János felterjesztése politikailag elfogadhatatlan. Azért jelentkeztem polgármesternek, hogy az ilyen felelőtlen politikával szemben fel tudjak lépni. Ebben az uszításban, politikai ámokfutásban nem vagyok hajlandó részt venni.”

 

- mondta, majd több önkormányzati képviselő társaságában kivonult a teremből. 

Berényi Zoltán (KDNP-ÖPE) mindezek után azt mondja, nem érti milyen uszításról beszélt a polgármester, Csizmadia pedig struccpolitikának nevezte a városvezetők távozását. 

Nyőgéri Lajos ezután arról beszélt, hogy a Pécs Pride civil kezdeményezés volt, nem pedig uszítás.

Kővári János (KDNP-ÖPE) mindezek után megköszönte a DK és a Jobbik képviselőinek, hogy ők nem vonultak ki a teremből, továbbá gyávaságnak titulálta Péterffyék viselkedését, illetve közölte, hogy csak a tényeket ismertette. 

Mindezek után Berényi Zoltán és Kamarás Péter közölték, hogy ők nem uszítottal a Pride ellen, sőt mindezt kikérik maguknak. 

Kunszt Márta (DK) azt mondja, a kormány azt kommunikálja, hogy a szülő felel a gyerekek szexuális felvilágosításáért, most meg megkérdőjelezik a szülők döntését. "A kormány politikája osztja meg az embereket ez ügyben. A rendőri készültség az ellentüntetés miatt volt, mert “idehívták” a Mi Hazánkat. A Fidesz azért tartja felszínen a témát, hogy politikai tőkét  kovácsoljon belőle." 

Kővári azt állítja a javaslatuk arról szól, hogy az önkormányzat hogyan járjon el a jövőben egy hasonló rendezvény kapcsán, illetve, hogy azokat, akiket kár ért a rendezvény miatt, kártalanítsák. 

Lovász István jegyző megjegyezte, a gyülekezési törvény alkotmányjogi alapokon áll. "A gyülekezési hatóság a rendőrség, amely dönt az ilyen esetekben. Nincs akadálya információcserének a hatóságok között, de a jogszabály ilyen kötelezettséget nem ró az önkormányzatra. Közigazgatási értelemben nem is hatósági jóváhagyásról van szó, a joggyakorlást a rendőrség “tudomásul veszi”.

Ezután Bognár Szilvia vette át a szót, aki azt mondta, vannak a társadalomban olyan csoportok, amelyek hátrányos helyzetben vannak, ezeket segíteni kell, nem számít, hogy kisebbségben vannak. Erre Kővári úgy reagált, nem a nemi kisebbségekről szól a tiltakozás, hanem a rendezvényről. 

Nyőgéri Lajos annyit tett hozzá, véleménye szerint a pécsiekben volt egy kép a Pride-ról, de a rendezvény bizonyította, hogy alaptalanok voltak a félelmek, hiszen semmilyen megbotránkoztató momentum nem történt.

A testület elutasította Kővári határozati javaslatát.

Ezután tíz perc technikai szünet következett, ezt követően pedig rövidesen véget is ért a maratoni közgyűlés.