Péterffy Attila megválaszolta a legutóbbi közgyűlésen felmerülő kérdéseket

2023. március 9. 09:37 2023. márc. 9. 09:37

A február 21-i közgyűlésen, a képviselők által feltett kérdésekre válaszolt Péterffy Attila az önkormányzat weboldalán. Ezekből gyűjtöttük össze a legfontosabbakat.

Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP), Bognár Szilvia (Tiszta Kezek), és Kővári János (ÖPE-KDNP) kérdeztek Péterffy Attilától, aki ígéretéhez hűen meg is válaszolta a felmerülő kérdéseket

A tavalyi országgyűlési választáson a Fidesz színeiben induló és Mellár Tamással szemben alulmaradó Kővári János három kérdést tett fel a polgármesternek, ebből kettő fejlesztésekkel kapcsolatos. - írja a PécsMa

Első kérdése az alábbi volt:

Milyen fejlesztéseket kezdeményezett az elmúlt három és fél évben és ezek közül mi valósult meg?”

Péterffy Attila nem habozott és számos példát írt meg válaszában:

- Vásárcsarnok: A leglátványosabb fejlesztés, egy kudarcra ítélt projektbe sikerült életet lehelni.
- Misina-projekt: Egy teljesen abszurd projekt (jégpálya a volt étterem tetején) helyett inkább megkérdezték a pécsieket, akik az aktív pihenés jegyében szeretnék megújulni látni az ingatlant. A beruházás rövidesen indul.
- A japán SEIREN, de például egy német 3D-s nyomtatógyár, az RS Factory, és az EY is fantáziát látott a városban.
- Sportinfrastruktúra: a tüskésréti pumpapálya átadása, előrelépés az aquapark ügyében a tervpályázat lebonyolításával.
- Szégyenfoltok felszámolása: megkezdődött a Széchenyi téri dzsámi mögötti Régészeti Múzeum felújítása.
- Előrelépés zöld fejlesztésekben: bekerülés az EU 100 város programjába, nyolc új elektromos busz beszerzése, okosparkolás bevezetése.
 

És ez persze csak néhány a sok közül, hiszen ott van még többek között a Cella Septichora rekonstrukciója, a Pécs Nyitva kampány, a kulturális rendezvények (PécsLIT, Tangófesztivál, stb.), de felhozhatjuk példának a pécsi közösségek fejlődését is.

Kővári János nem hagyta annyiban a dolgot, amikor ülésezett Pécs közgyűlése és sokadik alkalommal kérdezett rá a vásárcsarnok projektre, a következőképpen:

Ön nemrég azt nyilatkozta, hogy a vásárcsarnok az ön sikertörténete. Mit tett ön valójában érte?”

Polgármesterünk válaszát rögtön azzal kezdi, hogy ilyet soha nem mondott, sokkal inkább a pécsi közösségnek hálás, amiért ilyen gyorsan megoldást találtak és létrejöhetett az átadás. Péterffy Attila hangsúlyozta is, hogy az előző városvezetés nélkül nem indulhatott és fejeződhetett volna be a projekt.

Emiatt is gondolta Péterffy Attila, hogy az átadó eseményre meghívja Páva Zsoltot, Pécs korábbi polgármesterét, ő azonban nem ment el akkor. - írja cikkében a pecsma.hu

Ugyanakkor azt is leszögezte a városvezető, hogy amikor megörökölték a projektet, akkor kudarcra volt ítélve, ezért is tartja nagyon nagy eredménynek, hogy sikerült megvalósítani. Íme a polgármester részletes válasza:

- A projekt ötlete 2013-ban merült fel, egy tanulmányban.
- 2014-ben Csizi Péter alpolgármester már a bérlőkkel egyeztetett, amit több hasonló fórum is követett, amelyeken számos, sokszor egymásnak ellentmondó ígéret hangzott el. A polgármester szerint “urambátyám” világ volt: voltak helyek, amelyekre drágán lehetett licitálni, és olyanok is, amelyek haveri alapon találtak gazdára.
- Ezért 2019 őszén bőven volt mit leegyeztetni a bérlőkkel.
- 2016 júniusában Páva Zsolt még úgy számolt, hogy 2017-ben kezdődhet, 2018-ban pedig be is fejeződhet az építkezés.
- 2016 augusztusában hivatalosan is elindult a 2,78 milliárdos projekt.
- 2018 őszén azonban még mindig nem álltak neki, sőt, a “költségek növekedése miatt” át kellett terveztetni a projektet, ekkor lett például kétszintesből egyszintes az épület a tervezőasztalon. Ezt Kővári akkor nem, az átadás után viszont nehezményezte.
- Az áttervezés azonban nem volt elég. 2019 nyarán azt kérte a fideszes városvezetés az államtól, hogy adjon még 410 milliót a projektre, erre azonban a választásokig nem kaptak választ.
- Az évek alatt tehát egyetlen kapavágás sem történt. Ebben az állapotban örökölte meg az új városvezetés az új vásárcsarnok ügyét.
- 2020 januárjában megismételték a plusz forrásra vonatkozó kérést, de mivel nem kaptak választ, úgy döntött a közgyűlés, hogy a város saját forrásból megelőlegezi a szükséges összeget és elindítja a projektet.
- 2020. július 31-én megkezdődött az építkezés.
- Két évvel később, 2022 júliusában az új Vásárcsarnokot átadták, a régi csarnok árusainak 90 százaléka – mindössze egyetlen nap alatt – átköltözött az újba, pedig a Fidesz-média végig a projekt ellen próbálta hangolni őket és a közvéleményt is.

Péterffy Attila további válaszai elérhetőek az pécsi önkormányzat honlapján.

Forrás: PécsMa