Pulai András: a Fidesz csak akkor kényszerül lépésekre, ha nagy a társadalmi elégedetlenség

2023. május 8. 15:00 2023. máj. 8. 15:00

Már a sokadik veszélyhelyzet-meghosszabbítás sem érdekli az embereket. Igény lenne a demokráciára, de nem olyan a politikai környezet, mert a Fidesz maxra kijátssza ezeket a történeteket. Az ellenzék ugyan észreveszi és elmondja, de nincs érdekérvényesítő ereje és ez már olyan régóta így van, hogy belefáradtak az erre fogékony szavazók is, hogy követeljék, amit jogosan szeretnének – fejtette ki véleményét a Klikk TM Mélyvíz című műsorában Pulai András. A Publicus Intézet stratégiai igazgatója elemezte a szinte napra pontosan egy év múlva megrendezendő európai parlamenti- és önkormányzati választásokat, amelyeket egy napon tartanak.

Szerinte nincs elkésve az ellenzék, persze ez attól függ, hogy mi a cél – tette hozzá. „Ha legalább a 2019-es eredményeket szeretné elérni, akkor nagyon aktívan kellene önkormányzati szinten csinálni a munkát és szerintem ezen a szinten zajlik is. Az európai parlamenti választás másik kérdés, ott nem látom, hogy zajlana, ott ugyanazt a szenvedést látom, amit a tavalyi választások előtt. Megpróbálják eldönteni, hogy együtt vagy külön, és van a politikai realitás, amelyik mindig szembejön a megfelelő pillanatban, amelyik azt mondja, hogy együtt, de őszintén és nem úgy, mint az előválasztás után megtették.”

Pulai András szerint nincs meg az önbizalom az ellenzéki politikusokban, hogy feltételezzék magukról, el tudnak érni egy olyan szintű ellenzéki összefogást, amely kielégíti a választó igényeit. Hozzátette, szerinte lesz bizonyos szintű összefogás, de a teljes körűt rövid távon nem látja. „Az önkormányzati választáson, 2019-ben 120 helyen fordított az ellenzék, a lakosság 60 százaléka ellenzéki vezetésű településeken él, ahol gyakorolják a hatalmat, ott sokkal több vesztenivalójuk van. Itt nem látom a rendszerszintű problémát, mint az uniós választáson.”

Úgy vélte, túlnyomórészt meg tudnak majd állapodni, lehet, hogy más lesz a recept egy-két helyen, de a mérések szerint, ahol most ellenzéki vezetők vannak, ott elégedettek a lakosok, és a választók cserbenhagyásként értékelnék, ha ők nem fognának össze.

„A Fidesz ezt nem tudja kompenzálni a pénzével, de meg fogja próbálni, csakhogy ezeken a helyeken ők sem erősek. A budapesti kerületekben, kisebb városokban önmagában nem erős a Fidesz, sok pénzük van, de nem tehetségesek a politikusai, sok helyen belső harcok vannak, amelyek a nyilvánosság előtt nem jelennek meg. Ahol az ellenzék összeállt, ott tehetséges emberek vannak, akik jól csinálják a munkájukat.”

Budapest

Látszanak a repedések a főpolgármester személyét illetően, de most már Gyurcsány Ferenc is kijelentette, beilleszthető Karácsony Gergely a DK gondolatvilágába – emlékeztetett Pulai András azokra a hírekre, hogy a DK külön jelöltet indítana. „Karácsonynak nincs érdemi kihívója az ellenzéki oldalon, ilyenkor jelennek meg a „Puzsérok” és felbérelt emberek, a vicceskedő szereplők, akik azt gondolják, el lehet érni eredményeket.”

A szakember szerint az, hogy nem tudni még, kit akar indítani a Fidesz főpolgármesterjelöltként, azt jelentheti, nem találta meg az alkalmas emberét. Fürjes Balázst lehet, hogy felkészítik, de volt szó Vitézy Dávidról, Szentkirályi Alexandráról, aki Tarlós helyettese volt, és néhány sportolóról is – sorolta. „Az, hogy nincs még megnevezve jelölt, azt jelenti, hogy gondban vannak, az is lehet, hogy valamelyik kerületi polgármestert tudják elképzelni, mint annak idején Tarlós Istvánt, aki a III. kerületből jött.”

CPAC

A keménymag keménymagjának szól, normál konzervatív republikánusok rendezvénye volt, ez franchise Magyarországon és más országokban. Arról szól, hogy provokáljon, erőseket mondjon, hogy mindenki más sokkolódjon – reagált Pulai András arra az orbáni kijelentésre miszerint „a progresszív liberális laboratóriumok kifejlesztettek egy biológiai fegyvert, azzal támadnak, és egy nemzetfelemésztő vírussal próbálják meg szétporlasztani a nemzetet.”

Mindig is célja volt a Fidesznek, hogy tőle jobbra ne legyen semmi, de hogyha van, akkor az ne legyen nagy és ő uralja, most ez történik a CPAC rendezvény megszervezésével – tette hozzá. Úgy fogalmazott, a miniszterelnök ráfordult a széljobbra. „Nálunk a miniszterelnök a két választás közötti időszakot azzal tölti, hogy udvaroljon a Mi Hazánknak, hogyha jön a választás, akkor ne kelljen.”

Budaházy

Emiatt nem fog a Fidesz szavazót veszteni, bár a társadalom nem feltétlenül ért egyet az elnöki kegyelemmel – mondta Pulai András. Hozzátette, az ellenzék 90 százaléka nem ért vele egyet, de még a bizonytalanok nagy része szerint is az elnöki kegyelem működő intézmény és nem szoktak vele visszaélni. „Ez az első legmarkánsabb ilyen lépés, sokan értetlenül állnak előtte, de nem olyan fontos ügy, hogy elforduljanak a szavazóik.”

Vár-konfliktus

A Fidesz szavazó emiatt sem bizonytalanodik el, amit csinálnak látványos, az, hogy néhány képviselő odamegy és kordont borogatnak, az a Fideszt önmagában nem hatja meg – mondta az elemző. „Amikor a Fidesz 180 fokot fordult, akkor, amikor széles társadalmi felháborodás van egy ügy mögött, mint az olimpia, a netadó, a vasárnapi boltzár, és széles a társadalmi elégedetlenség, mint például a tanárokkal kapcsolatban, akkor kényszerül a Fidesz lépésekre.”

 

Forrás: hirklikk.hu