Sikkasztás miatt nyomozhatnak a Pécsen is házaló magánegyetemnél

2016. július 6. 14:25 2016. júl. 6. 14:25

Meglehetősen fura dolgok mennek egy pécsi egyesülethez tartozó sümegi magánegyetem körül: sikkasztás miatt tettek feljelentést, és leváltották az intézmény eddig vezetőjét az egyik oldal szerint. A másik oldal szerint viszont a feljelentést tevő személy nem is járhatott volna el az egyesület nevében. Az elsikkasztottnak látott pénz egyébként a Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól érkezett.

Elég furcsa dolgok történnek a pécsi Kárpát-medencei Jövőegyetemért Egyesülethez tartozó sümegi magánegyetem, a John Henry Newman Felsőoktatási Képzési Központ körül az utóbbi napokban.

Sümegi sikkasztás gyanúja

Az Index július negyedikei cikke szerint az egyesület tagja és projektmenedzsere, Pétervári Zsolt arról számolt be nekik, hogy az egyesület egy tagja a veszprémi rendőrkapitányságon feljelentést tett a "korábbi ügyvezető (Fülep Dániel) és Kertész-Bakos Ferenc (a Wekerle Üzleti Főiskola főigazgatója, egyesületi tag) ellen. A feljelentés tárgya: folytatólagosan elkövetett sikkasztás, költségvetési csalás, okirat-hamisítás."

Mindezt azért tették a cikk szerint, mert tízmilliós nagyságrendű sikkasztást és csalást véltek felfedezni, mellyel ők a John Henry Newman Oktatási Kft. (amelynek tulajdonosa a pécsi Kárpát-medencei Jövőegyetemért Egyesület az e-cégjegyzék adatai szerint)vezetőjét (Fülep Dániel egykori pálos rendi szerzetes) és Kertész-Bakos Ferencet gyanítják.

Az Index információi szerint Kertész Bakos, "miután a kft. számlájához társkártyát és megbízási papírokat kapott Füleptől, jelentős összegeket vett le a cég bankszámlájáról, amelyeket a gyanú szerint magáncélra fordított."

A cég a Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól nyert el közvetve összesen 28 millió forintot - olvasható a cikkben.

Az egyesület elnöke nem lát sikkasztást

Csakhogy július 5-én bejelentkezett a történetbe a pécsi egyesület elnöke, Vass Mária is, aki egy közleményben azt írta, hogy nem ő tette a feljelentést, sőt, ő nem is látta megalapozottnak az ügyet annyira.

"A képzési központot működtető kft. egyszemélyi tulajdonosának képviselőjeként a közösségi főiskola gazdálkodásával kapcsolatban és semmilyen más viszonylatban nem tettem rendőrségi feljelentést és arra megbízást sem adtam. Az általam átvizsgált, a főiskola gazdálkodásával kapcsolatos iratanyag a sajtócikkekben megfogalmazott vádakat álláspontom szerint nem támasztja alá.

A kft. ügyvezetője az általa készíttetett könyvvizsgálói jelentést az egyszemélyi tulajdonossal nem ismertette, a feljelentésről nem egyeztetett. Az ügyvezető a tegnapi nap folyamán lemondott.

Pétervári Zsolt a tulajdonos egyesület tagja, azonban nem a pályázati projektmenedzsere, továbbá semmilyen felhatalmazással nem rendelkezett, hogy az egyesület nevében vagy képviseletében feljelentést tegyen.

Ismereteim szerint az érintett munkatársak rágalmazás és hamis vád bűntette miatt a szükséges jogi lépéseket megtették." - olvasható a közleményben.

Az Index július 5-ei cikke szerint Vass azt közölte velük, hogy a John Henry Newman Oktatási Kft. éléről június végén menesztett Fülep Dániel helyett megválasztott új ügyvezető az események hatására július 4-én lemondott. Az Igazságügyi Minisztérium által kiadott e-cégjegyzék szerint június 21-én az új ügyvezető Pétervári Gyöngyvér lett, akinek a vezetékneve megegyezik a feljelentést tevő Pétervári Zsoltéval.

Pétervári Zsolt az Indexnek a következő közleményt juttatta el: "a múlt hét kedden Vass Máriával, Végh László sümegi polgármesterrel és Hollós János sajtóreferenssel együtt döntöttünk a sümegi városházán az előző vezetés feljelentéséről".

Holisztikus keresztény egyetemmel házalni az országban

A John Henry Newman Oktatási Központ koncepciójával már több éve házal szerte Magyarországon Kertész-Bakos Ferenc - olvasható a Magyar Narancs 2015 december harmadikai cikkében. A cikk szerint először Vácon telepedtek volna meg egy keresztény magánegyetemként, de ott végül egy offshore hátterű cég miatt az önkormányzat visszatáncolt az ötlettől.

Aztán Kaposváron is bepróbálkoztak egy "Ökováros Tudásközponttal", aminek keretében kétszer 20 évre vették volna igénybe a volt laktanya területét, és még biomassza-erőművet is építettek volna, ám végül az önkormányzat komolytalannak minősítette a megkeresést.

Pécsen már jobban jártak, ott a volt Bőrgyár területére sikerült bejegyeztetni az egyesületet, ám a Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Egyházmegye gyorsan közölte, nekik nincs közük a Jövőegyetem koncepciójához.

"A „Püspökségre érkezett meghívólevél alapján komoly aggályaink vannak az intézménnyel kapcsolatban, így a meghirdetett képzések akkreditá­cióját illetően is. A kezdeményező személy nem ismert sem a hazai, sem nemzetközi tudományos körökben.” Utóbbi kijelentés KBF-ről (Kertész-Bakos Ferenc - a szerk.) szól, aki azt terjesztette, hogy újságírás-, építéstechnológia-, biogazdálkodás-képzést indítanak, és ezek elvégzésével a hallgatók szlovák diplomát kapnak, mely „egyenrangú a Magyarországon megszerzett oklevéllel”. A pécsi egyetem közölte: nincs hivatalos kapcsolata a társasággal, a mögöttük álló szlovák intézmény pedig nem rendelkezik oktatási engedéllyel Magyarországon." - olvasható a cikkben.

A Pécsre település végül azon bukott meg, hogy a közösségi főiskolákat - hivatalosan: felsőoktatási képzési központok - szabályozó előírás szerint ilyen intézményeket csak olyan településeken lehet létrehozni, ahol még nincs felsőoktatási képzés.

Így leltek rá Sümegre, ahol az önkormányzat gyorsan odaadott két felújításra szoruló épületet - egy egykori kórházat és egy óvodát, utóbbit alakították ki oktatási célra -, 2016. januárjában pedig az Oktatási Hivatal megadta az intézménynek az akkreditációt, így idén szeptembertől már hallgatókat is fogadhat a magánegyetem.

A Magyar Narancs magával Kertész-Bakos Ferenccel is foglalkozott: cikkük szerint úgy tanít több tárgyat a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán, hogy nincs Magyarországon elismert felsőfokú végzettsége.

A Magyar Narancs cikkében állítottak miatt a Pécsi Újság.hu megkereste Kertész-Bakost, aki a 2015. december 14-én megjelent cikkben jogi következményeket emlegetett a Magyar Narancsban megjelentek miatt. Ugyanakkor a sümegi projekt kapcsán a következőt nyilatkozta:

"Segítettem, amiben csak tudtam, de kiszálltam. Ugyan a Wekerle szállítja majd a szakokat Sümegre, ám én az ősszel leszerződtem egy brit egyetemhez, januártól ott tanítok, így ezen a módon sem kapcsolódom majd az új képzési központhoz".

Ehhez képest tűnt fel pár hónappal később Sümegen, a John Henry Newman Felsőoktatási Képzési Központ honlapján a Szenátus rész alatt a következőképp szerepel: