Somogyi Zoltán: ha Orbán veszélybe kerül, akkor senki sem szent

2024. február 12. 10:45 2024. feb. 12. 10:45

Nem tudjuk, melyik lesz az a pillanat, mikor átcsúszik az emberek tudatába, hogy valami nem stimmel ezzel a kormányzással, ezért is veszélyes a mostani ügy – mondta a hvg360-nak adott interjúban Somogyi Zoltán szociológus, a Political Capital társalapítója.

A kegyelembotrány miatt Novák Katalin szombaton lemondott, vele együtt Varga Judit is bejelentette, hogy távozik a közéletből. Volt férje, Magyar Péter ezek után nekiment Rogán Antalnak. Hova vezethet mindez?

 A Fidesz nem következmények nélküli politikai közösség, csak másnak van következménye, mint azt alapvetően várnánk: egyetlen dolog érdekes, az, hogy nem csökkenhet Orbán Viktor elfogadottsága – mondta a hvg360-nak a Political Capital társalapítója.

Somogyi Zoltán szerint ha a Fideszben úgy látják, hogy valami veszélyezteti a miniszterelnök hatalmát, azonnal lépnek, és ilyenkor senki sem szent. Ugyanis Magyarországon nem a kormánypártnak van miniszterelnöke, hanem a miniszterelnöknek egy teljes szervezete, amelyet kormánypártnak hívunk.

Somogyi szerint a Fidesz ráküldött egy húszezres közvélemény-kutatást erre a helyzetre, amiből a városi legendák szerint az jött ki, hogy az emberek háromnegyede szerint egy ilyen helyzetben a köztársasági elnöknek mennie kell. Ha jól tudom – és ha igaz a városi legenda –, akkor ez volt az a pont, mikor a Fidesz eldöntötte, hogy Novák Katalinnak mennie kell – mondta.

Úgy vélte, Orbán Viktort teljesen el akarták távolítani az ügytől. Novák lemondása előtt meg kellett teremteni azt a lélektani helyzetet, hogy a választók azt érezzék, a miniszterelnöknek ehhez semmi köze, és ő teljesen máshogy gondolkodik ebben a kérdésben.

Forrás: hirklikk.hu