Tiszta vizet Afrika poharába!

2009. június 29. 18:14 2009. jún. 29. 18:14

Tiszta ivóvíz nyerhető egy speciális por segítségével, amelyet a gyártó afrikai országokba kíván eljuttatni.



A július 1-től szeptember 30-ig tartó humanitárius programban a matricával ellátott Pantene, Gillette, Camay, Wellaflex, Londa vagy Oral-B termék megvásárlása után egy-egy afrikai gyermek egyheti ivóvizét biztosítja a Procterand Gamble vállalat - mondta el a hétfőn tartott sajtóbeszélgetésen a vállalat PR-menedzsere. Boros Anita szavai szerint a PUR elnevezésű por eltávolítja a betegségeket okozó mikroorganizmusokat, a bélbaktériumok, a bélvírusok és a protozoák közel 100 százalékát. Akár 90 százalékkal is csökkentheti a hasmenéses betegségek előfordulását. Ugyancsak eltávolítja a koszt és más szennyező anyagokat, úgyhogy a vizet csecsemők is ihatják.

A bemutató szerint a csomag tartalmát bele kell önteni 10 liter szennyezett vízbe, majd 5 percen át keverni, végül megvárni, amíg a szennyeződés leülepedik a víz alján. Ekkor egy szűrőn vagy egy tiszta konyharuhán le kell szűrni, az így megtisztított víz 20 perc múlva már káros mellékhatások nélkül iható.

A megtisztított vizet többen megkóstolták, az egyik újságíró véleménye szerint meglehetősen vegyszeríze és -illata volt, valószínűleg azért, mert nem 10 literbe tették a port.

A vállalat számos humanitárius szervezet segítségével juttatja el a PUR porokat a rászorulóknak, akiknek elmagyarázzák, hogyan kell használni. A por kereskedelemben nem kapható, kimondottan Afrikába szállítják.

Afrikában a vezetékes víz 2 százaléka iható, a többi ártalmas az egészségre - hangsúlyozta Mihályffy Balázs afrikanista. Hozzátette, hogy állandóan termelődik pangó víz, amely bölcsője a maláriának. Véleménye szerint a helyzet katasztrofális, az állatok is agresszívvé válnak a fertőzött vizek miatt. A cél hamarosan olyan területek megszerzése lesz, ahol víz van - fogalmazott.

A vízhiány nagyobb probléma, mint az AIDS - mutatott rá Balogh Sándor, az Afrikai-Magyar Egyesület elnöke. Elmondta, hogy az egyesület célja felhívni a magyar közvélemény figyelmét az afrikai gyerekek helyzetére, és támogatni az őket megsegítő programokat.

A Tiszta vízzel a gyermekekért programban egyes matricával ellátott termékek megvásárlásával bárki hozzájárulhat egy afrikai gyermek egyheti ivóvizének biztosításához.

A sajtóbeszélgetésen levetített videón a többi között elhangzott, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2008-as adatai alapján 3,5 millió ember hal meg évente vízzel kapcsolatos megbetegedésben, 84 százalékuk 14 év alatti gyermek. Az ENSZ 2006-os felmérése alapján koszos és fertőzött víz fogyasztása következtében ötször annyi gyermek hal meg a világon, mint AIDS-ben.

A WHO 2002-es adatai szerint Nigériában naponta közel 1000 ember hal meg nem megfelelő víz és higiénia következtében, míg Magyarországon évente alig 200.


Forrás: Forrás: MTI