Tüttő Kata: a szabad önkormányzatok kreatívvá válnak és jól teljesítenek

2023. október 15. 07:50 2023. okt. 15. 07:50

Az önkormányzat erős tud lenni, ha a városnak van önállósága, gazdasági szabadága, és akkor nemcsak 20 éves elméleti terv készülhet, hanem fel lehet építeni egy olyan kapacitást – kivitelezésben, projektmenedzsmentben –, amely lehetővé tesz folyamatos építkezést – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Tüttő Kata Budapest szocialista főpolgármester-helyettese. Szerinte azért kell szabadságot adni az önkormányzatoknak, mert akkor tudnak igazán jól teljesíteni, akkor tud kijönni belőlük a kreatív potenciál, az ambíció, akkor tudnak többet teljesíteni, ha nem egy minisztériumi főosztályként kezelik. 

Tüttő Kata arra reagált, amit a területfejlesztési miniszter említett meg, hogy lebontanák a közigazgatási határokat a fejlesztési programok előtt. Navracsics Tibor megalkotna egy területfejlesztési alapot, amit egy új területfejlesztési intézményrendszer, a területfejlesztési szolgálat osztana szét a kormányhivatalok menedzselése mellett, mindezt a tárca égisze alatt.

„Nagyon sokat veszít az ország azzal, hogy a kormány megfojtja az önkormányzatokat”

Szépen, apránként vesznek el pénzt, vagyont, utcát az önkormányzatoktól és ez rossz az egész országnak – mondta a szocialista politikus, aki szerint jó lenne, ha a kormány is azon dolgozna, hogy a pénzek, hitelek, támogatások megérkezzenek Budapestre, mert ezek el fognak veszni. „Rengeteg forrás van kint, de szanaszéjjel. Uniós forrás, banki finanszírozás, közvetlen, közvetett támogatások.”

Mint mondta, összeraktak egy programot, az Európai Bizottság támogatja és arra várnak, hogy Navracsics Tibor végre betartsa az ígéretét, és hazahozza az uniós forrásokat.

Az Európai Parlament mellett működik a polgármesterek parlamentje, amelyben jellemzően az európi uniós országok fővárosai vannak benne, de ott van Miskolc, Pécs is, amelyek 2050-ig karbonsemlegességet hirdettek, de 112 város célul tűzte ki, hogy 2030-ra összerakja azt a menetrendet, ami egy város számára értelmezhetővé teszi a klímasemlegességet – foglalta össze a főpolgármester-helyettes, mi mindennel készült a főváros vezetése az elmúlt időszakban.

„A meglévő lakásállományt helyre kell pofozni”

Budapest legnagyobb célkitűzése, hogy kevesebb energiát fogyasszunk, és azt lehetőleg termeljük is meg saját magunk, helyben, mert ez energiabiztonsági kérdés is – mondta Tüttő Kata. A főváros is szenvedett az energiaválságtól, a magas energiaáraktól, az orosz kitettségtől és van ennek klímavédelmi eleme is – tette hozzá. Nagyon sok, nagyon rossz állapotú, penészes, nem jól szigetelt lakás van, ami rosszul hűthető, rosszul fűthető és az egészségre is káros – mutatott rá. „Budapest benne van ebben a programban és közvetlen uniós támogatást kapunk erre. Lakást felújtani saját pénzből viszonylag kevesen tudnak, még a támogatott programok is általában egy szűk réteghez jutnak el.”

Annak idején Lázár János a saját kezével tépte szét a panelprogram befejezését, mert úgy gondolta inkább le kellene felezni a panelházakat – emlékeztetett Tüttő Kata a jelenleg építési és beruházási miniszterként működő fideszes politikus 2016-os ötletére, mely szerint a panelházak felső szintjeit vissza kellett volna bontani. „Milyen másképp ért volna minket az energiaválság, ha minden panelben meg tudtuk volna csinálni a korszerűsítést.”

„Nálunk a levegőminőség top-prioritást élvez”

Sok a betegség a rossz levegő miatt, és ezt nem csak a főváros autós közlekedése okozza, hanem az, hogy még mindig sok háztartás van, ahol úgynevezett vegyes tüzeléssel fűtenek – mutatott rá a várospolitikus. „Első célkitűzésünk ezek lecserélésének segítése korszerű, egészségesebb, fenntartható fűtési rendszerekre. Az egész egy felméréssel kezdődik, amely megmondja, hogy pontosan hány lakásról van szó.” Hozzátette, ismerni kell a felújítási szükségleteket, mert nemcsak a forrásról van szó, az is kérdés, rendelkezésre áll-e megfelelő mennyiségű alapanyag és szakember, ami kell egy ekkora felújítási programhoz.

„A közlekedés felújítására is ott áll egy rakás pénz”

Nagyon sok javaslatot tettünk a magyar kormány asztalára, erre csomó Európai Uniós pénz van, csak haza kellene hoznia a kormánynak – mondta Tüttő Kata. „Az unió erre félretett nagyon sok pénzt minden tagállamnak, hogy meg tudja csinálni, hogy a közlekedése tisztább legyen. Nálunk ez azt jelenti, hogy szeretnénk több villamost, szeretnénk meghosszabbítani a metrókat, szeretnénk elektromos buszokat, azon dolgozunk, hogy ezek a pénzek ide bejöjjenek.” Hozzátette, a közvilágítás felújítására is letettek egy programot, hogy ne az legyen a megoldás, hogy kicsavarják minden második égőt, és ne Tiborcz-módon legyen megépítve, hogy „van is, meg nincs is”.

Azon is kell gondolkozni, hogy változik a népesség, ki él itt, kik használják a várost, hiszen változik az is, hogyan, mikor dolgozunk, hogyan tanulunk, hogyan veszünk igénybe szolgáltatásokat – mondta Tüttő Kata a jövőre nézve, hiszen „egyre több a 65 év feletti is, akik egész másképp használják a várost, más időrenddel, más igényekkel és ezekre figyelni kell.”

A Klikk TV műsorát itt nézhetik meg.

Forrás: hirklikk.hu