Tüttő Kata: az Európai Unió immunrendszere erősebb Orbánnal szemben, mint a magyaroké

2023. december 16. 08:00 2023. dec. 16. 08:00

A kormány hozott egy olyan döntést, amellyel folytatják Budapest kifosztását, most úgy, hogy megemelik a vízdíjat, az emelt összeget elviszik és építenek belőle valahol valamit – mondta Tüttő Kata Budapest MSZP-s főpolgármester-helyettese a KlikkTV Mélyvíz című műsorában arról, hogy eljutottak a cégeknek szóló vízdíj emeléséig, de ebben is ott van a csavar. „Most, 10 év után jutottunk el oda, hogy ezt megemeli a kormány, és az a döntése, hogy lesz egy egységes országos vízdíj, tehát ugyanannyit fog fizetni az akkumulátorgyár ott, ahol nincs víz, mint az az autómosó, amelynek közelében ott van a víz, ami nem igazságos, mert ott, ahol van elég víz, és nem olyan drága a kitermelése és az eljuttatása, ott lehet, hogy észszerűbb vízigényes ágazatokat létesíteni, mint olyan helyen, ahol egyébként véges mennyiségű karsztvizet fogyasztunk. Nyilván ez az akkumulátorgyárak támogatásáról szól részben.”

Központosítani mindent…

A kormány fogja megmondani, hogy melyik vízszolgáltatónak, mennyi pénzt kell befizetni egy állami alapba, mert mindent központosítani akar. Beszedi a megemelt vízdíjakat a cégektől a Fővárosi Vízművek, a kormány vagy a miniszter pedig, el fogja dönteni, hogy abból a budapesti pénzből mit fejlesszenek az országban – mutatott ár Tüttő Kata. „Megint az történik, hogy a budapestieket többlet-adóztatják és nem itt hagyják a pénzt fontos fejlesztésekre – nem a Mini-Dubajról beszélek –, hanem vízcsőről, útról, parkról, villamosokról, buszokról, amelyek sorban állnak. Csomó pénz kellene, de hiába fizetjük be ezt az adót, ez mind megy a kormányhoz.”

A vízügy szempontjából ez előrelépés, de nélkülem ez nem történt volna meg

Ha nincs cső, mert kilyukad, akkor hiába olcsó a víz, nem fog jutni senkinek, mindannyiunk érdeke, hogy a vezetékhálózat életben maradjon – mondta Tüttő Kata, aki szerint részben öröm az elért eredmény, akkor is, ha a cégek morgolódnak miatta. „Ez a küzdelem nem ért véget, mindig van egy árnyoldala. Az első fontos lépés volt ahhoz, hogy a budapestiek ellátásbiztonságára azt tudjam mondani, hogy ez egy létező fogalom és 30 év múlva is fog folyni a csapból víz. Ahhoz kell a kormány és Budapest között egy megállapodás, hogy a meglévő ötezer kilométer vezetéket hogyan tartsuk együtt életben. Mert ezt a lakossági fogyasztókkal megfizettetni nem lehet, mindig is a köz építette meg ezt a hálózatot.”

Tüttő Kata szerint a lakosságot védeni kell. „A vízszolgáltatás ugyanolyan közszolgáltatás, mint az oktatás és az egészségügy, mindenkinek joga van egészséges ivóvízhez hozzáférni. Az a kérdés, hogy kire, milyen arányban terheljük a közös ügyeinket.”

Budapest ostroma zajlik már egy ideje

Nem csak a főpolgármester elleni támadás folyik, hanem kerületi polgármesterek is terítéken vannak – tért át a főpolgármester-helyettes a fővárosban zajló kormányzati támadásokra. „Mi tudjuk a Fővárosi Közgyűlésben, hogy csak együtt tudjuk ezt végigcsinálni, ha szét tudnak minket választani, ha egyenként vadásznak le minket, akkor az sikeres is lesz, de ha összetartunk és szolidaritást vállalunk egymással, akkor ezen túl fogunk jutni. Ám csak akkor sikerül, ha együtt maradunk, mert együtt erősek leszünk.”

V. Naszályi Márta ellen az I. kerületi Fidesz és a jobbikosok, akik többséget szereztek, méltatlan eljárást folytatnak – mutatott rá a napokban történt esetre, amikor Karácsony Gergely megszakította a közgyűlés ülését, hogy szolidaritásból átvonuljanak a kerületvezető tárgyalására. „A Fővárosi Közgyűlésnek minden polgármester tagja, és nekik kötelességük részt venni az üléseken és mikorra hívtak össze egy fegyelmi tárgyalást a polgármester-asszony ellen, pont a Fővárosi Közgyűlés napjára. Ezért döntött úgy a közgyűlés koalíciós többsége, hogy megszakítja az ülését, és elkísérjük Naszályi Mártát a tárgyalásra. Ennyi polgármester egy 16-os buszon még sosem ült együtt.”

Ki kellett fejezni a szolidaritásunkat mellette, mert tudjuk, hogy ami ellene zajlik, az hazugság, méltatlan, és azt is tudjuk, hogy ez mindannyiunkkal megtörténhet és meg is fog történni – tette hozzá Tüttő Kata. „Akkor tudjuk Budapest szabadságát megőrizni, ha összetartunk.”

Sokan mondják, hogy csőd-közelben van a főváros

Ez a sokszínű ellenzéki koalíció képes felelősen, egy irányba húzni és kormányozni. Sokan azt gondolták, mindenki a saját érdekeit fogja nézni, és nem az egészet, de ebben a közgyűlésben olyan felelős tagok ülnek, akik képesek a saját napi ügyeiken túllépve egy közös célért dolgozni – mondta Tüttő Kata a kormánypárti sajtóban megjelenő lejárató minősítésekre. „Ez a közösség nemcsak azt vállalta, hogy vezeti a várost, hanem azt is, hogy mutat egy másik utat Magyarország számára, kormányzásban, együttműködésben, kompromisszumképességben.”

Tudjuk, hogy a kormány erősebb, tudjuk, hogy bármelyik éjszaka hozat olyan döntés, amellyel ellehetetlenít bennünket, de mi az utolsó leheletünkig küzdeni fogunk azért, hogy az itt élők emlékezzenek rá, ők ezt nem akarták, és egy nap visszakövetelhessék az önkormányzáshoz való jogukat – fogalmazott.

A Fidesztől kitelik, hogy februárig még változtat

Tüttő Kata a választási törvény módosítása kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan van olyan ország, például Izland, ahol a választás után két vezető együtt dolgozik még hónapokig, de nálunk nincs annak kultúrája, hogy júniusban lesz a választás, és októberig két polgármester regnál. „Ezt a döntést a Fidesz nem a demokrácia védelmében hozta. Nem tartja be az alapvető játékszabályokat, az fontos pillér a demokráciában, hogy hogyan válasszuk meg a képviselőinket, ezekről együtt döntsünk, és ne változtatgassuk meg hónapról-hónapra. Nem vagyok biztos benne, hogy ez az utolsó változtatás, de tippet nem szeretnék adni. A Fideszt ismerve, mivel nem a közérdek, hanem hatalmi érdek mozgatja őket, kitelik, hogy februárig még változtatnak valamin.”

Tüttő Kata látja a szerepét az Európai Unióban

Gyakorlatilag Magyarország elesett a Helyreállítási és Ellenállóképességi Alap pénzeitől, mert nem tartja be a játékszabályokat és így elestek a városaink is – mondta az MSZP uniós választási listavezetője. „Csak Budapest erre összerakott egy több százmilliárd forintos beruházási csomagot – közvilágítási led lámpacsere, napelem, geotermia, saját energiatermelés, biomassza, biogáz, elektromos buszvásárlás –, csupa olyan projekt áll ott sorban, és tettük le az unió asztalára, amelyet európai uniós pénzből meg lehetett volna csinálni. Ezeket veszítette el a miniszterelnök és okozott vele óriási kárt a közösségnek, de ezt már visszacsinálni nem tudjuk.”

Arról, hogy Orbán el akarja foglalni az uniót, úgy fogalmazott, nem tudja, mire gondol a miniszterelnök, de itthon azt csinálta, hogy először tönkretett, aztán elfoglalta – államosította, és utána nem foglalkozott vele, ez történt az oktatásban és az egészségügyben is – mutatott rá Tüttő Kata. „Ha ezt a sorsot szánja az Európai Uniónak, az nagy baj, csakhogy az EU-nak még van immunrendszere, a magyar társadalomnak már csökkent. Az európai immunrendszer ezt le fogja küzdeni, csak ne olyan áron, ami Magyarország tagságába kerül.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

Forrás: hirklikk.hu