Újabb magyar nagykövet visszahívása: inkább Szájer-, mint Kaleta-ügy

2021. május 29. 07:02 2021. máj. 29. 07:02

Érik az újabb diplomata-botrány: a Külügyminisztérium idő előtt visszahívta a bangkoki magyar nagykövetet, Bus Szilvesztert. Különböző források szerint "vállalhatatlan" életet élt kint.

Mindig komoly kérdéseket vet fel, amikor egy diplomatát idő előtt visszahív a kiküldő ország. Ez történt Kaleta Gábor esetében is, akit a titkosszolgálat menekített haza Peruból, amikor kiderült, hogy 19 ezer pedofil képet tárolt a gépén. Az ő esetében is érdekes volt, hogy "fű alatt" próbálta elintézni az ügyet a Külügyminisztérium. Ahogy a 444.hu írja: ,,a külügyminisztérium sem indokolta nyilvánosan és az ügyészség sem tartotta indokoltnak, hogy közleményt adjon ki, az ügy majdnem egy évig nem került nyilvánosságra, amíg az Index idén februárban meg nem írta."

A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Ezután pedig komoly felháborodást váltott ki, hogy közel 20 ezer pedofil képért csupán 1 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott és 540 ezer forintniy pénzbüntetést kellett befizetni a diplomatának, miközben például a Parlamentben milliós büntetékeseket ró ki rendszeresen Kövér László az ellenzéki képviselőknek.

A mostani, thaiföldi nagykövet visszahívását sem verte nagy dobra a kormány. ,,Tisztségéhez méltatlan viselkedés” – a hvg.hu információi szerint ezzel indokolta a Külügyminisztérium Bus Szilveszter idő előtti és azonnali visszarendelését.

A 168.hu információi szerint a magyar nagykövet esete inkább Szájer József, volt Fidesz-alapító, EP-képviselő ügyéhez hasonlít, ugyanis Kaletával ellentétben nem törvényszegés áll a visszahívás hátterében, hanem az, hogy „vállalhatatlan életet élt kint".

Az egyik diplomatatársa így fogalmazott a 168.hu-nak:

Persze, mindenki tisztában volt a szexuális orientációjával, de hát kit érdekel ez. Azt viszont már nem lehetett tolerálni, hogy folyamatosan bulikba, orgiákra jár. Ő ott kint Magyarországot képviselte.

Több forrás egybehangzóan megerősítette: a helyi hatóságok jelzésére léptek a magyarok. Végül a nagykövetség hírszerző tisztjének jelentése alapján rendelték vissza Bust az állomáshelyéről.

Mivel több forrás is azt állítja, hogy Bus esetében nem áll fenn a törvénysértés gyanúja, inkább morális kérdésről van szó, ezért reménykedhetett abban a külügy, hogy visszhang nélkül, a nyilvánosság kizárásával rendezhetik a botrányos életű nagykövet visszahívását.

A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Nyitókép: Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán

Forrás: 168.hu, hvg.hu, index.hu