Vajda Zoltán: Matocsy már a történelemkönyveknek dalol

2024. szeptember 18. 08:00 2024. szept. 18. 08:00

Magyarország kormánya politikai és gazdasági tevékenységével belülről igyekszik szétfeszíteni azt a két szövetségi rendszert – az Európai Uniót és a NATO-t –, amelynek maga is tagja. Egyebek között erről beszélt a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Vajda Zoltán, a parlament költségvetési bizottságának szocialista elnöke, amikor magyarázatot próbált találni az Orbán Viktor által meghirdetett „gazdasági semlegességre”.

A gazdasági semlegesség a teljes elszigetelődés becézett kifejezése – vélte a szocialista politikus, aki egyébként közgazdász és tanít is. Hozzátette, amiről a miniszterelnök beszél, az Észak-Koreára, vagy éppen Fehéroroszországra emlékezteti, hiszen azok vannak ilyen gazdasági helyzetben. Magyarország pedig – a kormány tevékenysége következtében – pontosan ilyen állapotok felé halad. „Már szinte mindenkivel összerúgta a port, szövetségesei lehetőleg kerülik, hogy üzletelni kelljen vele” – idézte fel Vajda Zoltán. Ennek eredményeképpen viszont új barátokat keres Keleten, ahol még szóba állnak vele. Csakhogy azokkal az országokkal csak olyan kapcsolatot tud kiépíteni, amely nem kiegyensúlyozott és nem is kölcsönösen előnyös. „Ez az együttműködés végső soron nem Magyarország érdekeit szolgálja” – mondta a szakember, aki emlékeztetett arra a nagyösszegű kínai hitelre, amely csak hónapok elteltével derült ki és ma sem tudni róla a pontos részleteket.

A parlament költségvetési bizottságának elnöke elemezte a miniszterelnök legújabb tervét is, amely szerint jövő tavasszal egy gazdasági csúcsminisztérium jön létre, a jegybank élére pedig – Matolcsy György távozása után – megbízható embere kerülhet. Mint mondta, ezzel a kormány két „legkudarcosabb” minisztere léphet még egyet előre. Nagy Mártont ugyanis leginkább úgy lehet jellemezni, hogy ő a gazdaság visszafejlesztésének minisztere, Varga Mihály viszont többször is kudarcot vallott a költségvetéssel. Vagyis, ha utóbbi a jegybank élére kerül, előbbi pedig egy csúcsminisztériumot kap, mindketten boldogtalanok lesznek, már csak azért is, mert Nagy Márton – aki már volt az MNB elnökhelyettese is – élete nagy álmának azt tartja, hogy a jegybank elnök lehessen.

Ezeknél azonban sokkal fontosabb, hogy – a pozitív és bizakodó nyilatkozatok ellenére – Magyarországon 4-5 éve nincs lényeges gazdasági növekedés, miközben a költségvetés rendszeresen romokban van. Vajda Zoltánnak kétségei vannak, hogy a jövőre beharangozott fejlesztést meg tudják valósítani. A szakember kitért arra is, hogy Matolcsy Györgynek az utóbbi időszakban elhangzott elemzéseivel nagyjából egyet tud érteni. Csakhogy nem szabad elfelejteni – tette hozzá –, hogy egykor ő volt a NER motorja. Vagyis „elkezdett a történelemkönyveknek dalolni, szakmailag ugyan helyes dolgokat mond, de csak az utóbbi másfél-két évben világosodott meg”, mióta tudni lehet, hogy távoznia kell a jegybank elnöki posztjáról.     

A KlikkTV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.

Forrás: hirklikk.hu