Az Orbán-kormány 200 millió eurós segélyhitelt ad Csádnak

2024. szeptember 18. 11:30 2024. szept. 18. 11:30

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt héten még 150-200 millióról beszélt, amikor az afrikai ország elnökének látogatása után elmondta: Magyarország segélyhitelprogramot indít Csádban, állandó nagykövetséget nyit a fővárosban, N’Djamenában, és „átfogó stratégiai együttműködést épít fel”.

A kedd este megjelent kormányhatározatban végül 200 millió euró kötött segélyhitel szerepel „vízgazdálkodási, mezőgazdasági és élelmiszeripari, valamint információs technológiai projektek megvalósítására”, de ezt úgy kell kifizetni, hogy ne veszélyeztesse a törvényben előírt államadósság-mutató betartását – írja a hvg.hu.

Az ügylethez kapcsolódó kamat- és díjtámogatást a Külgazdasági és Külügyminisztérium költségvetéséből kell fedezni. Emellett Orbán Viktor miniszterelnök egy külön határozatban felhatalmazta Szijjártó Péter minisztert egy magyar–csádi „pénzügyi együttműködési keretprogram” kialakítására.

A hvg.hu emlékeztet: már a múlt héten kiderült, hogy a miniszterelnök és a kabinet is „áldását adta” a Csáddal kötendő védelmi megállapodásra, amely keretében magyar katonákat küldenek az afrikai országba.

Forrás: hirklikk.hu