Válságkezelés: megduplázzák a közmunkások számát

2020. május 8. 10:03 2020. máj. 8. 10:03

200 ezerre, vagy ha kell, még többre duzzasztja fel a kormány a közmunkások számát - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos pénteki rádióinterjújában, mikor a járványügyi munkahelyteremtő programról beszélt. Utoljára 2016-ban volt ennyi közfoglalkoztatott, a kormány évről évre kevesebbet különített el a költségvetésben erre a célra.

Orbán az MTI tudósítása szerint kifejtette, ma 100 ezren sincsenek a közmunkások. Amikor a szerdai kormányülésen állami munkahely-teremtő programokról tárgyaltak, a közfoglalkoztatottak számának megduplázására utasította a belügy- és a pénzügyminisztert. 

"Készen állunk arra, hogy 200 ezer közfoglalkoztatottnak is munkát adjunk, és ha elfogy ez a keret, tovább fogjuk emelni"

- mondta. Érdemes felidézni itt Schanda Tamásnak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettesének április végi szavait, mikor is azt mondta, ha kell, az állam fog munkát kínálni a dolgozni akaróknak. Már akkor sejteni lehetett ilyesmit, a miniszterelnök mai bejelentése viszont egyértelművé tette, a közmunkások számának felduzzasztása lesz a koronavírus-járvány miatt munkanélkülivé váltak/válók "megmentésének" egyik eszköze.

2016 januárjában volt ennyi közmunkás

A Népszava tavaly év végén megjelent cikke szerint 2016 januárjában dolgoztak több mint 200 ezren a közfoglalkoztatásban, akkor 340 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben erre a célra. Egy évvel később 320 milliárd forint volt az összeg, 2018-ban már csak 225, 2019-ben pedig mindössze 180 milliárd forint ment rá.

A lap egy birtokába jutott dokumentumra hivatkozva azt írta, 2020-ban már csak 140 milliárd forintot tervezett a kormány közmunkára, ami 100 ezer ember foglalkoztatását teszi lehetővé, „amennyiben kedvezőtlenebb világgazdasági folyamatok nem jelentkeznek". Sajnos jelentkeztek, a kormány pedig a miniszterelnök május 8-i bejelentése szerint elkezdi felpumpálni a közfoglalkoztatottak számát.

"Lesz még rosszabb is"

Az ipari termelés márciusi visszaeséséről szóló statisztikai adatot Orbán Viktor úgy kommentálta: lesz az még rosszabb is, az áprilisi adatok "brutálisak" lesznek, mert az a hónap már egészében borzalmas volt a gazdaság szempontjából. A májusi adat is rossz lesz, de az áprilisinál már várhatóan jobb, a júniusi adatok pedig már várhatóan sokkal jobban alakulnak.

Arról is beszámolt, hogy a hadsereg intenzívebb toborzásba kezdett, az állami cégek pedig kaptak feladatokat, amelyekre új embereket tudnak felvenni időleges szerződéssel. A miniszterelnök azt közölte, az államhoz eddig mintegy 160 ezer ember fordult segítségért munkahelye elvesztése miatt, a kormány kötelessége pedig az, hogy munkalehetőséget adjon, és adni is fog. Emellett beruházásokat, fejlesztéseket szorgalmazott, mert ezekből lesz munkahely. Ezermilliárdos nagyságrendűek a támogatások.

"Munkaalapú gazdaságot építünk, ezért Magyarországon a felhasznált eszközök súlypontja a munkahelyteremtésen van"

- mondta, felidézve, hogy 2010-ben ezt a politikát hirdette meg, és ez a gondolkodásmód, amely akkor kihúzta az országot a bajból, "most is sikeres lesz". Közölte: az ország vissza fog találni - szerinte gyorsabban, mint azt ma sokan gondolják - a sikeres magyar gazdaság ösvényére.

Budapest életének újraindítása ügyében a szakemberek álláspontja az, hogy meg kell várni a koronavírus-fertőzés miatti halálozási számok csökkenését. Amíg ez nem történik meg, addig óvatosnak kell lenni a fővárosi nyitással - jelezte a kormányfő.

Azzal kapcsolatban, hogy kinyitnak-e az iskolák a nyári szünet előtt, azt mondta: nagyon bizonytalan az ügyben, és egyelőre nem tapasztal tömeges igényt az újranyitás iránt.
 

Forrás: Pécsi STOP