Vita a katolikus egyházban: túlzott politikai befolyás miatt éleződnek a belső feszültségek"

2024. szeptember 30. 22:07 2024. szept. 30. 22:07

Bese atya botránya és a pedofíliával vádolt katolikus papok esetei komoly belső feszültséget szülhettek a katolikus egyházon belül. Az egyik oldalon a kormányhoz közel álló egyházi vezetők állnak, míg a másik oldalon azok, akik szerint az egyház távolságot kellene tartson a politikától, és inkább hosszú távú céljaira kellene összpontosítania.

Ezt a megosztottságot jól szemlélteti egy szeptember 24-én megjelent írás a Válasz Online-on, amelyet Bódis András jegyzett. A cikk a Bese-ügy árnyékában maradt papi pedofilbotrányokra hívta fel a figyelmet. A megjelenés után a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye közleményt küldött ki néhány szerkesztőségnek, amelyben az egyház a vizsgálatok hitelességét féltette, és több papot, köztük az MKPK titkárát ért állításokat tartott megalapozatlannak.

Azonban a Magyar Hang értesülései szerint a közlemény nem Kalocsáról származott, hanem a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkársága készítette, és maga Tóth Tamás, az MKPK titkára küldte szét. Bábel Balázs érsek eközben súlyos betegséggel küzdött, és nem tudott részt venni az ügyek kezelésében. Az érsek ezt egy levelében is megerősítette, amelyben kifejtette, hogy a közlemény megfogalmazására a sajtóosztálytól érkezett sürgetés.

Fontos megjegyezni, hogy Tóth Tamás, az MKPK titkára a kormány és az egyház közötti kapcsolatok fontos szereplője, Semjén Zsolt egy állami kitüntetéssel is elismerte munkáját. Tóth emellett szoros kapcsolatban áll Hatházi Róberttel, akit pedofíliával vádolnak, és tanúként is meghallgatták az ügy belső egyházi eljárásában.

Az MKPK sajtóosztálya többszöri megkeresésre sem adott egyértelmű választ arra, miért a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye nevében küldték ki a közleményt. Végül azt a választ adták, hogy az egyházmegyék önállóan felelősek az általuk kiadott nyilatkozatokért, de az MKPK koordinációs szerepet tölt be.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye közleménye szerint a szöveget valóban az MKPK sajtószolgálata készítette, amit a Magyar Hang azzal egészített ki, hogy Tóth Tamás titkár felel az MKPK sajtószolgálatáért.

Forrás: Magyar Hang