Pécsi önkormányzat: nemtelen támadások miatt nem fogjuk feladni a pécsieknek tett ígéretünket

2020. május 28. 15:21 2020. máj. 28. 15:21

Hetek óta sorozatosan érik nemtelen támadások a Fideszhez közeli sajtón keresztül a pécsi városvezetést, nem mindenkinek tetszik az, hogy az önkormányzat tovább folytatja az előző ciklusok gazdálkodási gyakorlatának alapos átvilágítását - reagálta az önkormányzat a Pécs Aktuál mutyit emlegető cikkére.

A lap egy kiszivárgott levél nyomán arról írt, hogy egy olyan cég nyert el egy, a pécsi önkormányzat által megrendelt átvilágítási munkát, melyet egy olyan személy ajánlott, akinek érdekeltségébe sorolható a befutó társaság. Az említett személy a meghívásos tenderre több céget is ajánlott, ebből kellett hármat kiválasztania a városvezetésnek, amiből aztán egy lett a győztes, a lap szerint az, amelyik kapcsolatba hozható a fentebb említett férfival.

A cikk szerint TOP-os forrású szociális rehabilitációs projektek átvilágításáról volt szó, ezeket hivatalból ellenőrzi a Magyar Államkincstár. A tender végösszege nettó 750 ezer forint volt - ezt már a Szabad Pécs írta a témában, ahogy azt is, hogy a cégeket ajánló személy Lakatos Béla volt ácsi független (korábban fideszes) polgármester, aki a Momentum jelöltjeként indult a 2018-as országgyűlési választáson.

A pécsi Fidesz közleményt adott ki, korrupciót kiáltván, felszólítva a városvezetést, hogy számoljanak el a szerződéssel és a szakmai indoklással és a teljesítésével is, és tisztázzák a dolgokat. 

Az önkormányzat csütörtök délután közleményben reagált a fentiekre. Azt írták, hetek óta sorozatosan érik nemtelen támadások a Fideszhez közeli sajtón keresztül a pécsi városvezetést. Szerintük nem mindenkinek tetszik az, hogy az önkormányzat tovább folytatja az előző ciklusok gazdálkodási gyakorlatának alapos átvilágítását, és ha szükséges, megteszik a szükséges büntetőjogi lépéseket.

A Pécs Aktuál cikkében emlegetett munka kapcsán azt írják, Pécs önkormányzatának nevében Péterffy Attila polgármester 2019 december 10-én kötött szerződést egy betéti társasággal három, Pécsett az előző városvezetés idején megvalósult, illetve megkezdett EU-s, szociális rehabilitációt célzó projekt átvilágítására. Erre azért volt szükség, mert felmerült a gyanú, hogy a projektek keretében elköltött forintok nem hasznosultak érdemben. 

Az önkormányzat megjegyzi, a megbízott betéti társaságot Lakatos Béla képviselte és a tényleges munkát is – a három projekt pénzügyi, műszaki és megvalósulási szempontból történő vizsgálata - ő végezte el. Az átvilágításra megkötött szerződés kikötött egy legalább 10 oldal terjedelmű szakvéleményt, a munkát a megbízott minden tekintetben bőven és határidőre teljesítette. Hangsúlyozzák, az elkészült szakvélemény rendelkezésre áll és érdemi megállapításokat tartalmaz.

- A megbízási szerződés nettó értéke nem érte el a 800 ezer, a bruttó értéke pedig az 1 millió forintot. A közbeszerzési értékhatárt el nem érő beszerzések esetén a nettó 2 millió forintot meg nem haladó értékű önkormányzati beszerzés esetén a polgármester vagy az általa felhatalmazott személy hozza meg az eljárást lezáró döntést, ez így történt ebben az esetben is - folytatódik a közlemény. 

Mint írták, az ilyen beszerzések esetén általános szabály, hogy három, ahogy a jelenleg hatályos szabályzata fogalmaz, „a szerződés teljesítésére alkalmasnak ítélt gazdasági szereplőt kell ajánlattételre felkérni”. Hogy ezeknek a szereplőknek milyen feltételeknek kell megfelelnie, arról részletesen szól az önkormányzat szabályzata. Kiköti azonban azt is, hogy „ha a beszerzés tárgya olyan szolgáltatás, mely a szolgáltatást igénybe vevő és a szolgáltatást nyújtó közötti bizalmi viszonyra épül”, akkor nem kell három ajánlatot sem beszerezni. A szóban forgó átvilágítási megbízás pedig eleve ilyen. A kommüniké megjegyzi, a pécsi önkormányzat szabályzatának ezen részeiről még az előző városvezetés rendelkezett.

"A bizalmi viszonyra vonatkozó kitétel miatt a fenti beszerzés lebonyolítható lett volna egyetlen meghívott ajánlattevővel is. Pécs polgármestere ezt mégsem alkalmazta, és két versenytárs révén kontrollárajánlatot kért be, ezzel túlteljesítve a szabályzat ide vonatkozó részét. A szóban forgó szakmai átvilágítás eredménye érdemben hozzájárult ahhoz, hogy reményeink szerint pár héten belül újabb 190 millió forintos szociális rehabilitációs pályázatot tudunk benyújtani, és tovább tudjuk fejleszteni Pécs város keleti részét"

- folytatták. A korrupciót kiáltó Fidesznek is üzentek, felemlegetve a milliárdos Volvo-botrányt, a Zsolnay-háborút, a tanácsadói és ügyvédi szerződéseket. 

"Mi megyünk tovább. Az ő nemtelen támadásaik miatt nem fogjuk feladni a pécsieknek tett ígéretünket, felkutatjuk és számonkérjük az előző éra valódi korrupciós ügyeit"

- áll a közleményben.
 

Forrás: Pécsi STOP