220 ezer plusz cafeteriáért keresnek iskolaőröket Baranyában

2020. július 9. 14:42 2020. júl. 9. 14:42

Bruttó 220 ezerért plusz évi bruttó 200 ezer forint cafeteriáért várja a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság egy idejekorán kikerült hirdetés szerint azokat, akik iskolaőröknek állnának.

Minderről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete posztolt szerda este Facebook-oldalán.

Emlékeztetőül: az iskolaőrség a kormány döntése értelmében idén szeptember elsejétől kezdi meg működését, melynek célja a tanárok elleni erőszak visszaszorítása. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május végén arról beszélt, az iskolaőrség jelen állás szerint mintegy 500 iskolát, köztük 140-150 szakiskolát érint majd, és az intézmények kérhetik az ilyen segítséget.

Az iskolaőrségi testület egy 500 fős testület lesz, vélhetően nagyrészt egykori rendőrökből verbuválódik majd, része lesz a tantestületnek, de nem a pedagógusokra vonatkozó szabályozás érvényes rá, az iskolaőr állandó jelleggel jelen lesz az intézményben. Fegyvert nem viselhet, más kényszerítőeszközök viszont lehetnek nála, intézkedési jogosultsága lesz olyan helyzetekben, ahol az erőszak megakadályozása érdekében kell fellépni. 

65 év alatti, büntetlen előéletű jelentkezőket várnak

A mellékelt hirdetés szerint 65 év alatti, büntetlen előéletű, minimum középfokú végzettséggel rendelkezőket várnak, rendvédelmi, nevelői-oktatói múlt előnyt jelent. A képzés augusztus 3-31. között heti 40 órában zajlik, és erre az időszakra is jár a fizetés.

Az iskolaőr szinte hajszálra pontosan annyit apríthat a tejbe, mint a pályakezdő, egyetemet végzett pedagógus. Az iskolaőr havi bruttó 220 ezerért végzi a munkáját, melyhez hozzájön a cafeteria, míg egy friss, egyetemi végzettségű tanár a júliustól érvényes, 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékkal együtt bruttó 231 ezer forintért végzi a feladatát.

Lapunk a hirdetés kapcsán megkereste a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, mivel a rendőrség honlapján nem láttunk ilyen felhívást, valamint a kiadványon látható QR-kód egy olyan oldalra visz, ahol az összes tartalom a "Feltöltés alatt" üzenet. A rendőrség válasza szerint az iskolaőrök toborzása a vonatkozó jogszabály hatályba lépését követően kezdődik (ez a kihirdetésétől számított 8. nap, július 16. - szerk.), a QR-kóddal jelzett oldal is akkor válik elérhetővé. Megjegyezték azt is, hogy plakát tévedésből került ki idejekorán a közösségi portálra. 

Az oktatási államtitkár még az északkeleti régiókat nevezte bajosnak
 

Az iskolai erőszak terén az ország északkeleti régiója magasabban reprezentált, mint a többi - mondta Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár a napokban. Ugyanakkor hozzátette, az ország minden részében vannak problémás sulik, ahol megalapozott lehet az iskolaőrség bevezetése. A fenti hirdetés tekintetében Baranyában is számítanak az őrökre.

Szerző: H. V.

 

Forrás: Pécsi STOP